Ένα ταξίδι στο χρόνο του παλιού Ρεθύμνου, στα σοκάκια και τις πλατείες του, μια γνωριμία με τους ανθρώπους της και την καθημερινότητά τους, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, περιλαμβάνονται στις 200 και πλέον σελίδες του πρώτου βιβλίου του Μάνου Γοργοράπτη, με τίτλο «Ρέθεμνος. Σημεία των καιρών».
Πρόκειται για το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα του γραμματέα της Οργανισμού Μοναστηριακής Περιουσίας του Νομού Ρεθύμνου Μ. Γοργοράπτη, ο οποίος συγκέντρωσε υλικό και πληροφορίες από οικογένειες του Ρεθύμνου, εδώ και δύο περίπου χρόνια. Μετά τα εβδομαδιαία αφιερώματα στον τοπικό τύπο, σε προσωπικότητες και μέρη της πόλης, αποφάσισε το υλικό αυτό να το κάνει βιβλίο. Σκαλίζοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ανέτρεξε στις δεκατίες του ’50 και του ’60 ήρθε σε επαφή με οικογένειες Ρεθεμνιωτών και κατάφερε να φέρει στο φως άγνωστα σημεία και προσωπικότητες για τους νεώτερους, δημιουργώντας ταυτόχρονα αισθήματα νοσταλγίας στους παλαιότερους.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ο αναγνώστης, θα κάνει μια αναδρομή στην πολιτεία του χθες. Θα γευτεί γαλακτομπούρεκο στον Γρηγοριάδη, μυρωδάτο ψωμί στον Τζέληση και παγωτό κασάτο στον Νικολαΐδη, θα αγοράσει υφάσματα απ’ τον Δασκαλάκη, καπέλα απ’ τον Μπαρμπουνάκη, όσπρια απ’ τον Μυλωνάκη και τον Κουτσουράκη και χειροποίητα μακαρόνια στον Γαγάνη. Θα χορτάσει στου Σιμιτζή, θα ψωνίσει χρειαζούμενα απ’ του Συμσίρη, θα «ξαναβρεί το φως του» με γυαλιά απ’ του Πλατύρραχου, θα δωρίσει πορσελάνες απ’ του Κυδωνάκη, θα συγκινηθεί με μια ταινία στο θερινό «Σινέ Παντελής», θα φωτογραφηθεί στου Τριαντάφυλλου και στου Κουγιτάκη και θα παραγγείλει έπιπλα απ’ του Σπυριδάκη. Θα θυμηθεί και άλλους αγαπημένους, μα όχι ξεχασμένους Ρεθεμνιώτες…
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, θα παραστεί στα εγκαίνια του Κολυμβητηρίου και του πρώτου υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ρέθυμνο, θα ανάψει κεράκι στο νέο Ι. Ναό του Πεταλιώτη, θα δει να γκρεμίζεται ο παλιός Ναός των Τεσσάρων Μαρτύρων, θα σταθεί προσοχή στην έπαρση της σημαίας στην παραλία και θα κάνει βόλτα σε σημεία που είτε δεν υπάρχουν πια, είτε άλλαξαν άρδην…
Παράλληλα, θα περιεργαστεί φωτογραφίες ανέκδοτες ως σήμερα. Μέσα απ’ αυτές ο Ρεθεμνιώτης θα κάμει μια αναδρομή σε ένα Ρέθεμνος πιο αγνό, πιο φιλικό, πιο αλληλέγγυο.
Η παρουσίαση του βιβλίου του, πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του «Κινηματογράφου Παντελής», παρουσία πλήθους κόσμου.
Το βιβλίο των εκδόσεων «Καραγιαννάκη» προλόγισαν η δημοσιογράφος Αθηνά Πετρακάκη, ο επιχειρηματίας Μανόλης Κυδωνάκης και ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Θωμάς Καντιφές. Την εκδήλωση συντόνισε ο εκπαιδευτικός κ. Νίκος Δερεδάκης.
Ο Μάνος Γοργοράπτης, μιλώντας για το πρώτο του βιβλίο αναφέρθηκε στην αγάπη του για την ιστορία του τόπου, αλλά και στην δημοσιογράφο Αθηνά Πετρακάκη, η οποία όπως είπε τον ώθησε να μεταφέρει το υλικό που είχε συγκεντρώσει από την αρθρογραφία του σε ένα βιβλίο. «Το καλοκαίρι του 2016 τα άρθρα μου είχαν πλέον πληθύνει. Ασχολούμαι πια με αφιερώματα σε αγαπημένους ανθρώπους της πόλης, με ανθρώπους που ο καθένας από το μετερίζι του πρόσθεσε ένα λιθαράκι. Κάθε εβδομάδα ξεφυλλίζω παλιά άλμπουμ φωτογραφιών, οι οικογένειες με καλοδέχονται σπίτι τους, με κερνούν μια ρακή και μου εξιστορούν την ζωή τους. Μέσα από τα κείμενα προσπαθώ να αναβιώσω παιδικές μνήμες. Προσπαθώ οι αναγνώστες να γευτούν το γαλακτομπούρεκο στου Γρηγοριάδη, να αγοράσουν υφάσματα στου Δασκαλάκη και γυαλιά από τον Πλατύρραχο, να δωρίσουν πορσελάνες από του Κυδωνάκη, να αγοράσουν ψωμί στου Γιάννη Τζέληση, να περιποιηθούν την κόμη τους στον Ευθ. Αβερίκιο, να αγοράσουν μια τραγιάσκα από του Μπαρμπουνάκη, να μυρίσουν το μελάνι στο χαρτοπωλείο του Αριστόδημου Χατζηδάκη και να χαλαρώσουν παρακολουθώντας σινεμά στο «Σινε Παντελής». Στο βιβλίο μου «Ρέθμενος. Σημεία των καιρών» συγκέντρωσα λοιπόν 31+1 «Μνήμες Ρεθεμνιωτών» και κατόπιν προσπάθησα να θυμίσω 16 «σημεία» ανατρέχοντας στις δεκαετίες του ’50 και του ’60» σημειώνεται στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου, το οποίο ανέγνωσε στην διάρκεια της βιβλιοπαρουσίασης ο κ Γοργοράπτης εκφράζοντος θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους στήριξαν και συνέβαλλαν, καθένας με τον τρόπο του την προσπάθειά του αυτή.
Ο εκπαιδευτικός Νίκος Δερεδάκης, μιλώντας για το βιβλίο του κ. Γοργοράπτη τόνισε: «Είναι ένα εντυπωσιακό έργο, αν σκεφτεί κανείς ότι στο βιβλίο των 250 περίπου σελίδων παρουσιάζονται πολλές ρεθεμνιώτικες οικογένειες των περασμένων δεκαετιών, οικογένειες ξεχασμένες αλλά όχι λησμονημένες, που ο Μάνος Γοργοράπτης, τις αναδεικνύει τόσο από την επαγγελματική τους κατάσταση και πορεία, όσο και μέσα από τις οικογένειες που είχαν αναπτυχθεί εκείνα τα χρόνια και έτσι μας παρουσιάζει ένα Ρέθυμνο νοσταλγικό, ένα Ρέθυμνο της παλιάς εποχής της δεκαετίας του ’60, ένα Ρέθυμνο που ναι μεν ήταν ένα παντέρμος Ρέθεμνος, είχε όμως ποιότητα, αγάπη, σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους της και όλες αυτές οι σχέσεις παρουσιάζονται και κυλάνε μέσα από το βιβλίο .Θερμά συγχαρητήρια στο συγγραφέα, γιατί αν χαθούν και αυτές οι οικογένειες τότε θα χάσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της νεώτερης ιστορίας του τόπου μας, της εποχής ρετρό όπως λέμε, το οποίο δεν συνηθίζεται να γράφεται στην ιστορία, παρά μόνο είναι ένα κομμάτι της μικροϊστορίας, το οποίο και πράγματι αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της τοπικής μας κληρονομίας, της ιστορίας του Ρεθύμνου, που δεν πρέπει να χαθεί, αλλά πρέπει να παραδοθεί ατόφιο και αναλλοίωτο στις επόμενες γενιές».
Από την πλευρά του ο Μανόλης Κυδωνάκης, επιχειρηματίας ανέφερε: «Το βιβλίο αποτελεί μια μνήμη του Ρεθύμνου, με την ιστορία αρκετών ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την προκοπή του τόπου μας. Είναι ένα σκιαγράφημα της πορείας τους, που μπορούν να γίνουν παράδειγμα για τις επόμενες γενιές και παράλληλα αναπτύσσει σε πολλές ενότητές τους, ένα ιστορικό χρονοντούλαπο κτιρίων και δομών της δημόσιας διοίκησης. Μας παρουσιάζει την εξέλιξη τους και την διαχρονική τους πορεία και μας κάνει να προβληματιστούμε πολλές φορές, πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να δημιουργηθούν κάποια κτίρια και να φτάσουν στην συνολική αποπεράτωση τους. Είναι ένα βιβλίο που αποτελεί μια παρακαταθήκη που προστίθεται σε ενα πλήθος άλλων εκδόσεων .Το πιο σημαντικό είναι ότι προστίθεται σε αυτό που λέμε στη μνήμη της πόλεώς μας».
Η παρουσίαση του βιβλίου ξεκίνησε με ένα βίντεο, που ετοίμασε η δημοσιογράφος Αθηνά Πετρακάκη, όπου μέσα από τις φωτογραφίες και την κατάλληλη μουσική «ταξίδεψε» τους παρευρισκόμενους στο Ρέθυμνο της δεκαετίας του ’60, άλλους τους σύστησε στους παλιούς Ρεθεμνιώτες και σε άλλους ξύπνησε νοσταλγικές μνήμες, μέσα από μια βόλτα στην παλιά και νέα πόλη, στα εμπορικά καταστήματα και στις προσωπικότητες της εποχής, ξεδιπλώνοντας πτυχές της τότε καθημερινότητας.
Από την πλευρά του, ο ηθοποιός Θωμάς Καντιφές μέσα από ένα μονόπρακτο, που ξεκίνησε με το ποίημα του Καββάφη «Η πόλις» όντας παππούς σκάλισε τα μπαούλα και τα ντουλάπια του, για να ξεθάψει αναμνήσεις του χθες, γράφοντας ένα γράμμα στο Μάνο Γοργοράπτη, ζητώντας του να προχωρήσει στην έκδοση του βιβλίου.
Φωτογραφίες: Έλενα Πατσαχάκη.