Υπάρχουν μικρά καράβια, υπάρχουν και μεγάλα καράβια, όλα όμως θέλουν τον κατάλληλο και αντίστοιχα επαρκή πλοίαρχο για να ταξιδεύουν ασφαλώς και να κρατούν τις σωστές ρότες προς τους προορισμούς τους.
Δεν κάνουν για πλοίαρχοι, στα οποιαδήποτε καράβια, όλοι, αλλά απεναντίας κάθε καράβι χρειάζεται πλοίαρχο αντίστοιχης ικανότητας και γνώσης!
Το «καράβι» του Ρεθύμνου, είναι ξεκάθαρο, ότι χρειάζεται τον «δικό του» καπετάνιο, με αντίστοιχα «πτυχία», με αντίστοιχες εμπειρίες, με αντίστοιχες ικανότητες και δυνατότητες, με αντίστοιχη επάρκεια, με αντίστοιχες «περγαμηνές», με αντίστοιχη «φερεγγυότητα» και εμπνεόμενη εμπιστοσύνη, με αντίστοιχη «ελευθερία» και ανεξαρτησία, που να προσφέρει σιγουριά αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον.
Είμαι ένας από τους πολλούς εκείνους ενεργούς πολίτες αυτού του δήμου, που το πιστεύει, που το διατυπώνει «καθημερινά», που τεκμηριώνει με επάρκεια και σαφήνεια την άποψή του αυτή, που επανειλημμένα το έχει καταγγείλει, ότι ο δήμος μας (πόλη και οικισμοί) «δεν πάει καλά»!
Επειδή κάποιοι μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη, θα αναφέρω, εντελώς «τηλεγραφικά», μερικές από τις παραμέτρους εκείνες που, σαν συνιστώσες, συνθέτουν την καταγγελλόμενη δημοτική πραγματικότητα.
• Τα οικονομικά του δήμου είναι χάλια (και δεν φταίει, μόνον, το μνημόνιο και οι οποιεσδήποτε μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων)! Φταίνε και οι λειτουργικές με τις οποίες διοικείται ή «διοικείται» (με την έννοια της μη επάρκειας διοίκησης του), ο κάθε δήμος.
• Το κυκλοφοριακό είναι ένα καθεστωποιημένο «άβατο» για την δημοτική αρχή!
Δεν είναι τυχαίο, ότι εδώ και κάποιες δεκαετίες δεν «καταφέρανε» να κάνουνε το αυτονόητο, δηλ. μια επαρκή και αξιόπιστη μαζική μεταφορά. Το μόνο που «κατορθώθηκε» είναι να έχει σημαντικά έσοδα το δημοτικό ταμείο από τις «κλήσεις»!
• Το πράσινο, είναι συρρικνωμένο στα ίδια, ελάχιστα, επίπεδά του, εδώ και πολλές δεκαετίες! Καμιά φρέσκια ιδέα, από τις τόσες που «τρέχουν» στην «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» δεν ήρθε «στις οδούς και στις ρίμες» του κέντρου και των γειτονιών της πόλης και των οικισμών μας.
• Η τοπική δημοκρατία, η συμμετοχή των πολιτών, και η κάθε παράμετρος σχέσης δήμου-δημοτών, είναι ανύπαρκτες έννοιες για τον δήμο μας.
Οποιεσδήποτε ενεργοπολιτικές και εθελοντικές κινήσεις και δράσεις έγιναν και γίνονται έχουν σαν φορέα, κάποιες ανεξάρτητες (εκτός δήμου) ομάδες ενεργών πολιτών. Ο δήμος «ενοχλείται» και δεν ασχολείται με «καθημερινά θέματα»! Τα προσπερνά, απαξιώντας να τα δει εκεί μπροστά του που «κείτονται», κοιτώντας μόνον «ψηλά» στα «μεγάλα» και ηχηρά!
• Η καθημερινότητα του πολίτη, κρίνεται από τον δήμο, σαν «πολύ απαιτητική», και προσπερνιέται σαν ανύπαρκτο πρόβλημα, σαν ενοχλητική «κουβέντα», και σκεπάζεται κάτω από το «χαλί» της, επικαλούμενης, δημοτικής οικονομικής ένδειας!
• Ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ένας μπούσουλας στοχοθεσίας και χαραγμένης πορείας, που πρέπει να έχει το κάθε σωστό νοικοκυριό, για τον δήμο μας είναι «άγνωστες» έννοιες και περιορισμοί!
Δεν είναι τυχαίο, ότι λείπουν οι μελετημένες ενασχολήσεις απέναντι στα δημοτικά θέματα, όπως π.χ. να διατίθενται εκατομμύρια ευρώ χωρίς την ύπαρξη καμιάς μελέτης, αλλά λειτουργώντας, μόνον, στο «ό,τι κάναμε μέχρι τώρα, θα κάνουμε και τώρα»!
Είναι άχαρη αυτή η τεκμηριωτική υποχρέωσή μας, για να αποδείξουμε πράγματα αυτονόητα, τα οποία όλοι μας βιώνουμε καθημερινά, και τα οποία αποτελούν μια αρνητική πραγματικότητα (και) στον δήμο μας.
Όταν κάτι «δεν πάει καλά», εφόσον μας ενδιαφέρει το θέμα, (και οφείλει να μας ενδιαφέρει αφού αφορά στο παρόν και στο μέλλον του τόπου!), είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να το «αλλάξουμε», ώστε να μπει στον «σωστό του δρόμο»!
Εδώ λοιπόν μπαίνουν οι σκέψεις της εισαγωγής του παρόντος κειμένου.
Το «πλοίο» του δήμου μας έχει και τώρα, όπως είχε πάντοτε, τον «πλοίαρχό» του!
Όπως λέει η ειδησεογραφία ο σημερινός «πλοίαρχος» είναι και σημερινός υποψήφιος «πλοίαρχος», για να συνεχίσει να οδηγεί το ρεθεμνιώτικο πλοίο στο σήμερα και στο μέλλον του.
Όσοι κρίνουν σαν επιτυχημένη την μέχρι σήμερα οδήγησή του, θα όφειλαν και θα έπρεπε, (σύμφωνα με τις αρχές της σωφροσύνης), να στηρίξουν αυτήν την υποψηφιότητα, εκτός αν ετίθετο στην σύγκρισή τους μια περισσότερο «δυνατή» υποψηφιότητα, η οποία να τους παρουσιάζεται πλουσιότερη σε δυνατότητες, «οπλισμένη» με φρέσκιες ιδέες και οξυγονωμένο μεράκι, με ρεαλιστικές στοχοθεσίες και υποσχέσεις, με παραγωγικότερες και δυναμικότερες λειτουργικές, με πλατύτερες και βαθύτερες εμπειρίες και «προγράμματα» στον «σκληρό δίσκο» της!
Έχουμε πει πολλές φορές, και θα το επαναλάβουμε, ότι ένα πλοίο, (άρα και το «|πλοίο» ενός δήμου!), κυβερνιέται από μια ομάδα πλοιάρχων με επικεφαλής τον «πρώτο» πλοίαρχο. Συνεπώς οφείλουμε να μιλούμε για αυτήν την ομάδα και όχι απλά για τον επικεφαλής της πλοίαρχο.
Το ζητούμενο για τον δήμο και τους δημότες, προφανώς, δεν είναι «προσωπικό», δηλ. δεν πρέπει να μας απασχολεί, και «να μένουμε εκεί», μόνον το πρόσωπο, το οποίο είναι επικεφαλής, ούτε το αν είναι «όμορφος», το αν έχει «αναγνωρισιμότητα», το αν είναι «χαρισματικός» (με την έννοια της εμφάνισης και της χαιρετουρικής λειτουργικής του), κλπ.
Επιπρόσθετα το ζητούμενο για τον δήμο και τους δημότες, προφανώς, δεν είναι «κομματικό», δηλ. δεν πρέπει να μας απασχολεί ούτε να προαποδεχόμαστε, την επιλογή οποιουδήποτε κομματικού μηχανισμού, ο οποίος επιμένει να επιλέγει «πριν από μας, για μας!».
Το ζητούμενο είναι, ποια ομάδα ενεργών συμπολιτών μας «εμπνέει», μας «κερδίζει», μας «πείθει» με την ουσία της με το πρόγραμμά της με τις δεσμεύσεις της, με τον μπούσουλα που μας καταθέτει και μας προβάλλει, για μια καλύτερη πορεία στο σήμερα και στο αύριο αυτού του τόπου.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο και αναμφισβήτητο, ότι δηλαδή κάθε «ρόλος» έχει τα προαπαιτούμενά του, ώστε να μπορεί κάποιος να τον «παίξει» σωστά και όπως απαιτείται.
Επίσης θεωρώ αυτονόητο, ότι ο ρόλος της διοίκησης ενός οποιουδήποτε «πλοίου» είναι ένας ιδιαίτερος ρόλος, με πρόσθετα προαπαιτούμενα!
Σε μια κοινωνία, και ιδιαίτερα στην τοπική μας κοινωνία που έχει παράδοση σοβαρότητας, ωριμότητας, Αρχοντιάς και υπευθυνότητας, σίγουρα υπάρχουν πολλοί συμπολίτες ικανοί να συμμετέχουν και να αναλάβουν οποιουσδήποτε «κοινούς» (με την έννοια των λεγομένων, «τα κοινά» του δήμου μας), ρόλους σε αυτόν τον δήμο τους.
Επειδή το ζητούμενο δεν είναι η ικανοποίηση μιας οποιασδήποτε φιλοδοξίας ενός οποιουδήποτε προσώπου ή ομάδας προσώπων, αλλά η σύνθεση μιας οπτιμότερης διακυβέρνησης του τόπου μας, είναι ξεκάθαρο, ότι μπορούν (και θα έπρεπε!), να υπάρξουν συνεργασίες οι οποίες να «πλησιάζουν» όσο το δυνατόν περισσότερο τις χρειαζούμενες προσεγγίσεις και αντιμετωπίσεις και προωθήσεις των τοπικών θεμάτων.
Οι οποιεσδήποτε εκλογές, είναι μια σοβαρή υπόθεση, και έτσι θα έπρεπε να τις «αντιμετωπίζουμε» όλοι μας, από οποιαδήποτε πλευρά τους και αν βρισκόμαστε, όμως οι δημοτικές εκλογές, θεωρώ ότι, είναι οι περισσότερο σοβαρές εκλογικές διαδικασίες, και σαφέστατα υποστηρίζω πως έτσι πρέπει όλοι να τις «βλέπουμε»!
Οι επόμενες δημοτικές εκλογές έχουν μια πρόσθετη ιδιαιτερότητα και σημαντικότητα, ότι θα ανακηρύξουν την πρώτη δημοτική αρχή, η οποία καλείται «να κολυμπήσει» μόνη της, με την έννοια, ότι το γνωστό μοντέλο της κρατικοσυντήρητης τοπικής αυτοδιοίκησης ήδη έχει αρχίσει να σιγοπεθαίνει, και πλέον οι δήμοι θα πρέπει «μόνοι» τους να επιβιώσουν και να καρποφορήσουν καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των πολιτών τους.
Λαμβάνοντας υπόψη, ότι το «πλοίο» του δήμου Ρεθύμνου είναι αρκετά «μεγάλο», ότι οι ανάγκες και τα προβλήματα είναι ήδη πολλά και συνεχώς αυξάνονται, ότι οι απαιτήσεις, αδήριτες και «σκληρές», ήδη υπάρχουν και θα αυξάνονται, ότι χρειάζεται μια γενική και έντονη προσπάθεια από την οποία «κανείς δεν περισσεύει», ότι είναι μια ρητή τοπική επιταγή η αξιοποίηση κάθε παραμέτρου, και κάθε προσώπου, θα λέγαμε, πως όλοι όσοι «βλέπουν», από οποιοδήποτε μετερίζι, τις επόμενες δημοτικές εκλογές, τουλάχιστον, ας προβληματισθούν, ας αξιολογήσουν τα δεδομένα και ας αποφασίσουν «κατά πώς πρέπει» και «κατά πως απαιτείται» για τον τόπο μας και για τους πολίτες του.
Είναι σίγουρο, ότι το επόμενο «ταξίδι» του πλοίου του δήμου μας θα γίνει μέσα από δύσκολες διαδρομές, με πολλούς «υφάλους» και «σκοπέλους», σε δύσκολες θάλασσες και με δύσκολες «καιρικές» συνθήκες!
Είναι αυτονόητο λοιπόν, ότι χρειάζεται ικανή πλοιαρχική ομάδα στην «γέφυρα» του πλοίου μας.
Αυτήν την ικανή και αξιόπιστη πλοιαρχική ομάδα εμείς θα την επιλέξουμε!
Ας το κάνουμε, όλοι από οποιαδήποτε πλευρά της εκλογικής διαδικασίας βρισκόμαστε, «κατά πως πρέπει» και «κατά πως το χρειάζεται» ο τόπος μας!
Και μην ξεχνούμε την εκλογική αρχή που ισχύει, ότι δηλαδή «μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται»!
Ας κάνουμε λοιπόν, όλοι μας ό,τι πρέπει να κάνουμε, τώρα, πριν την κάλπη των δημοτικών εκλογών!
Να αναζητήσουμε τον καταλληλότερο πλοίαρχο (με την έννοια που αναλύσαμε πριν) για το δημοτικό μας πλοίο!
* Ο Νίκος Νίνος είναι δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Ρεθύμνου
nikninos@gmail. com nikosninos, blogspot. com www. dimotiki-kinisi.gr