Για μείωση, που αγγίζει ακόμη και το 20%, στον τζίρο των καταστημάτων εστίασης και συναφών επαγγελμάτων της πόλης του Ρεθύμνου, κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες που επισημαίνουν ότι για τον κλάδο τους η φετινή τουριστική σεζόν δεν ήταν μια καλή χρονιά.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσαν στα «Ρ.Ν.» στα πλαίσια σχετικού ρεπορτάζ, παρά την μεγάλη αύξηση που παρατηρείται φέτος στον αριθμό αφίξεων των τουριστών, καθοριστικός παράγοντας για την πτώση στον τζίρο τους ήταν η μειωμένη κίνηση τους μήνες Απρίλη και Μάη, λόγω της απώλειας των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, καθώς και η μειωμένη «αγοραστική δύναμη» τουριστών διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.
Κοινή είναι η πεποίθηση πάντως στους επιχειρηματίες της εστίασης και των συναφών επαγγελμάτων, πως ο ποιοτικός τουρισμός αποτελεί πλέον παρελθόν για το Ρέθυμνο, αφού βλέπουν καθημερινά τα μαγαζιά τους να γεμίζουν από κόσμο, δίχως να γεμίζουν με χρήματα τα ταμεία τους.
«Φέτος είναι η χρονιά των ξενοδόχων» αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων του Δήμου Ρεθύμνου Βασίλης Πολιουδάκης, ο οποίος υπογραμμίζει το γεγονός ότι ενώ από τον περσινό χειμώνα είχαν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες για τη φετινή τουριστική σεζόν, παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι επιχειρηματίες του κλάδου «προσγειώθηκαν απότομα» από την ίδια την πραγματικότητα.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός, ότι ακόμη και οι «κλασικά καλοί πελάτες» των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, εμφανίζονται τη φετινή σεζόν να δυσκολεύονται οικονομικά και να ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα στις καλοκαιρινές τους διακοπές.
«Δεν ήταν τα πράγματα όπως τα περιμέναμε, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτά που ακούγαμε από τον περασμένο χειμώνα. Μπορεί να είχαμε μεγάλη αύξηση στις αφίξεις, μειώθηκε ωστόσο ο χρόνος διαμονής των ξένων τουριστών, αλλά και αυτοί που ήρθαν ξοδεύουν λιγότερα από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες στην εστίαση είναι στο 10% με 20% κάτω στον τζίρο τους σε σχέση με πέρσι. Μέχρι στιγμής ο Απρίλης έδωσε 10-12 ημέρες καλές, ο Μάης δεν πήγε καθόλου καλά από πλευράς κίνησης και εσόδων, ενώ, όπως καταγράφεται, ο καλύτερος μήνας είναι φέτος ο Αύγουστος και κατόπιν ο Ιούλιος» προσθέτει ο γραμματέας του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων του Δήμου Ρεθύμνου Χάρης Αυγουστάκης και συνεχίζει: «Αυτή η πτώση του 10% με 20%, που έχουν οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες, δεν μπορεί να καλυφθεί ακόμη κι αν η κίνηση τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη κινηθεί ανοδικά. Το όριο σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου μπορούν να καλυφθούν οι ζημιές είναι στο 5%, άρα μιλάμε γενικά για μία πτωτική χρονιά».
Στη μείωση του βιοτικού επιπέδου του μέσου Ευρωπαίου πολίτη αλλά και των λιγοστών Ρώσων που επισκέφθηκαν φέτος το Ρέθυμνο (λόγω της ουκρανικής κρίσης και της υποτίμησης του εθνικού τους νομίσματος), αποδίδει την πτώση που εμφανίζει φέτος η κίνηση στα εστιατόρια της πόλης ο επιχειρηματίας Όθωνας Χριστουλάκης: «Όλοι είναι «κουμπωμένοι» φέτος. Η μέση κατανάλωση κατ’ άτομο έχει πέσει στα 10 με 12 ευρώ. Οι περισσότεροι από τους ξένους τουρίστες αποφεύγουν πλέον τα πρώτα πιάτα, τις φιάλες κρασί και τα επιδόρπια. Μέχρι στιγμής αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μπορώ ίσα ίσα να πληρώνω τις υποχρεώσεις μου και τίποτα παραπάνω» επισημαίνει ο κ. Χριστουλάκης και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις που δημιουργούν στον κλάδο της εστίασης τα πακέτα ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, γνωστά και ως «all inclusive»: «Είναι ένα ζήτημα που είναι πρωταγωνιστής στην τουριστική αγορά. Αν συνεχίσει να έχει αυξητικές τάσεις, ένα είναι σίγουρο ότι θα χάσουμε τον ποιοτικό τουρισμό, θα χάσουμε την γαστρονομική μας κουλτούρα και ταυτότητα και το πιο σημαντικό θα πλήξουμε τον πρωτογενή μας τομέα παραγωγής. Δεν θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τον νέο αγρότη, τον νέο παραγωγό. Φοβάμαι και ανησυχώ για το μέλλον μας…».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών του κλάδου, ήδη τα πρώτα δείγματα της κίνησης του Σεπτεμβρίου είναι αποθαρρυντικά για τη συνέχεια, αν και παραδοσιακά οι επισκέπτες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, είναι συνήθως μεγαλύτερης σε ηλικία άνθρωποι και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Ορισμένοι μάλιστα καταστηματάρχες προσδοκούν να «ρεφάρουν» ή έστω να μειώσουν την έως τώρα πτώση στον τζίρο τους, σε περίπτωση που οι επόμενοι δύο μήνες κινηθούν εντυπωσιακά ανοδικά.
Όπως αναφέρει στα «Ρ.Ν.» ο κ. Γιώργος Καργιάκης «Οι καλές εποχές έχουν περάσει. Ακόμη και στον καφέ ορισμένοι ξένοι τουρίστες ζητούν να τους κάνουμε σκόντο».
Αξίζει να σημειωθεί πως η αρνητική εικόνα που εμφανίζουν τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του Ρεθύμνου, δεν αντιπροσωπεύουν την κίνηση και τα αυξημένα έσοδα που παρουσιάζουν φέτος τα καφέ της πόλης αλλά και τα σουβλατζίδικα, τα οποία δείχνουν να επωφελούνται της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας των ξένων τουριστών.
Στις έντονες διαφοροποιήσεις συγκαταλέγεται επίσης η μεγάλη διαφορά στην κίνηση των επιχειρήσεων της παραλιακής ζώνης του Ρεθύμνου, που δείχνει να μην επηρεάζεται από την γενικότερη κατάσταση.
Ενδεικτική είναι μάλιστα η δήλωση του υπευθύνου καφέ μπαρ της παραλιακής λεωφόρου κ. Σάββα Ζαχαρία, ο οποίος κάνει λόγο για ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση φέτος, τόσο από πλευράς ξένων τουριστών όσο και από τους Έλληνες επισκέπτες της πόλης: «Είμαστε καλύτερα από πέρσι, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ τα μαγαζιά είναι γεμάτα και πιστεύω ότι αν ο καιρός θα είναι καλός θα πάει έτσι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου».