Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εστιάζουν στους μεγαλοοφειλέτες, όμως ειδοποιητήρια αποστέλλονται και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που μικροποσά. «Οι ειδοποιήσεις είναι συνεχείς και αφορούν όλους τους φορολογούμενους που έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και στο Ρέθυμνο, καθώς με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν, ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει» ανέφερε στην εφημερίδα υπάλληλος της Εφορίας Ρεθύμνου.
Σε ότι αφορά τα εισπρακτικά μέτρα, τόνισε: «Αρκετά ειδοποιητήρια λειτουργούν υπενθυμιστικά για τους φορολογούμενους, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν ανταποκρίνονται είτε διότι δεν μπορούν είτε διότι δικαιολούνται λέγοντας πως δεν έλαβαν ποτέ την ειδοποίηση ή το ξέχασαν. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις φορολογούμενων για τους οποίους έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες κατάσχεσης, καθώς οφείλουν μεγάλα ποσά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μη απόδοση Φ.Π.Α. και οι παρακρατούμενοι φόροι που δεν επιστρέφονται στο κράτος, αφορά ένα μεγάλο μέρος των οφειλών των Ρεθεμνιωτών».
Προκειμένου να απαλλαγούν, έστω και προσωρινά, από τους κινδύνους που τους επιφυλάσσουν τα μέτρα είσπραξης, αρκετοί από τους οφειλέτες επιλέγουν την λύση του διακανονισμού της οφειλής τους, ώστε να εξοφλήσουν σε μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνει εφοριακός, πολλοί αδυνατούν τελικά να ανταποκριθούν στη ρύθμιση και «επιστρέφουν» στις λίστες των οφειλετών. «Μπαίνουν στη ρύθμιση για να μην έχουν πρόβλημα, πληρώνουν 1 ή 2 δόσεις στην αρχή και μετά σταματούν» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Στα ειδοποιητήρια που φεύγουν μαζικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τα οποία αποτελούν την πρώτη όχληση των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη, το ύφος χαρακτηρίζεται «φιλικό». Ο οφειλέτης αρχικά ενημερώνεται ότι έχει τη δυνατότητα να πληρώσει βεβαιωμένες και μη ρυθμισμένες οφειλές στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με τη χρήση της Ταυτότητας Οφειλής, την οποία μπορεί να βρει στην υπηρεσία της ΓΓΠΣ «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση». Στην επόμενη παράγραφο, ωστόσο, υπάρχει η ειδοποίηση για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμης οφειλής.
Η επιστολή αποτελεί το πρώτο «καμπανάκι» του υπουργείου Οικονομικών. Οι αποδέκτες της θα πρέπει να αναμένουν μια δεύτερη ειδοποίηση σε περίπου έναν μήνα, σε πιο αυστηρό ύφος, με την οποία θα απειλούνται με κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ στην τρίτη επιστολή οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, θα βρίσκονται προ των πυλών.
Παράλληλα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς χαμηλώνει από τα 5 εκατ. ευρώ στο 1,5 εκατ. ευρώ το όριο για τον χαρακτηρισμό υποθέσεων ως «ιδιαίτερα σημαντικού ύψους οφειλές», η επιδίωξη της είσπραξης των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.