Ηρακλείου
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, με αφορμή την καταγραφή νέων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες του Ηρακλείου. Μέχρι και αυτή την στιγμή μέσω εργαστηριακών ελέγχων έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα καταρροϊκού σε 54 μονάδες σε όλο το νησί, ένας αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί προβληματισμός στις τάξεις τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στις αρχές Δεκεμβρίου η υγρασία και ισχυροί άνεμοι, λειτουργούν ανασταλτικά στον περιορισμό της νόσου, ενώ παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή οι κτηνοτρόφοι είχαν σταθεί στην ανάγκη έναρξης εμβολιασμών, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ενημερωθεί η πλειονότητα των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό και για τα μέτρα πρόληψης, τα οποία πρέπει να τηρούν. Σύμφωνα με κτηνιάτρους απαραίτητη κρίνεται η λήψη μέτρων εντομοπροστασίας στις εκτροφές με στόχο την καταπολέμηση των εντόμων, με τη χρήση πάντα των κατάλληλων εντομοκτόνων.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε καθημερινή βάση και ήδη έχουν οριστεί ζώνες ασφαλείας από τις εστίες που έχει καταγραφεί κρούσμα, ωστόσο παρά τις συντονισμένες προσπάθειες η εξάπλωση της νόσου είναι ραγδαία.
Μπορεί να μην υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς η νόσος δεν προσβάλλει τον άνθρωπο η καταστροφή όμως για τον κτηνοτροφικό κλάδο είναι μεγάλη. Η ζωική παραγωγή έχει δεχτεί ένα καίριο πλήγμα ειδικά σε μία περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας δοκιμάζεται η βιωσιμότητα του κλάδου. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και την εκπόνηση ενός ειδικού σχεδιασμού, με στόχο να περιοριστούν τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού.
Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, αρμόδια για θέματα του πρωτογενούς τομέα επιβεβαιώνει τα νέα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες της Κρήτης, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Κρήτης και οι υπηρεσίες της βρίσκονται σε ετοιμότητα, με στόχο τον περιορισμό της νόσου.
«Δυστυχώς δεν μας βοηθά ο καιρός, καθώς έχουμε νοτιάδες και υψηλή υγρασία, δηλαδή συνθήκες που ευνοούν τη μεταφορά του εντόμου από τη μία περιοχή στην άλλη. Δυστυχώς έχουμε μία σχετική αύξηση των κρουσμάτων. Στο Ηράκλειο συγκεκριμένα έχουμε δύο νέες εστίες, σε κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης είναι 54 οι κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες έχουν κρούσματα καταρροϊκού πυρετού.
Τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται σε Χανιά και συγκεκριμένα 32, στο Ρέθυμνο 10, στο Ηράκλειο 7 και στο Λασίθι 3. Πρέπει να σταθώ στο γεγονός ότι η επιτροπή η οποία συνεργάζεται με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή επιτροπή για θέματα ασφάλειας του ζωικού κεφαλαίου, δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τη μελέτη η οποία αφορά τον εμβολιασμό. Είμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων», τονίζει η κ. Βρέντζου, η οποία προσθέτει:
«Παράλληλα η συγκεκριμένη επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία τα οποία θα προκύψουν όσον αφορά την ανοσία στις υγιείς μονάδες για να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό βρίσκεται. Εμείς από την πλευρά μας πιέζουμε στο να αντιμετωπιστεί το θέμα του καταρροϊκού πυρετού μέσα από την πρόληψη και από τον εμβολιασμό και όχι να περιμένουμε να γίνει η ζημιά και μετά να δούμε τι θα κάνουμε μέσα από την αποζημίωση και οτιδήποτε άλλο. Αυτό είναι επί της ουσίας που μας ενδιαφέρει. Θέλουμε να είμαστε πανέτοιμοι και για τα επόμενα χρόνια».