ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
«Τι κι αν είμαστε παιδιά! Έχουμε δικαιώματα»
Τα δικαιώματα του παιδιού είναι θεμέλιο στα δικαιώματα του ανθρώπου. Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματα του, τότε ακυρώνεται η έννοια «δικαιώματα του ανθρώπου»
Η 11η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η Ημέρα του Παιδιού. Αναρωτιέται κανείς: χρειάζεται μία παγκόσμια μέρα για να μας υπενθυμίζει ότι τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη και τη φροντίδα μας όλες τις ημέρες του χρόνου;
Βέβαια, χάρη στη μέρα αυτή και με τα αφιερώματα που γίνονται από τα παιδιά ή για τα παιδιά ή και από κάποιους που κάποτε ήταν παιδιά, θυμόμαστε ότι εκατομμύρια αγγελούδια σε όλο τον κόσμο ,αλλά και στην Ελλάδα μας, υποφέρουν, στερούμενα τα τελείως απαραίτητα για την στοιχειώδη τους επιβίωση.
Ένα τέτοιο αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στο ραδιοφωνικό σταθμό Στούντιο Ρέθυμνο 9.80 FM από τους μαθητές του Γ1 και του Ε1 του 3ου Δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου.
Η ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «Τι κι αν είμαστε παιδιά! Έχουμε δικαιώματα» πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά από παιδιά, τα οποία μέσα από αυτήν έδειξαν την ομορφιά του να είσαι παιδί. Ύψωσαν τη φωνή και μίλησαν για τα δικαιώματά τους, διάβασαν και σχολίασαν ποιήματα και παραμύθια, αφιέρωσαν τραγούδια και θύμισαν σε όλους μας ότι κάποτε ήμασταν κι εμείς παιδιά.
Εκτός, βέβαια, από τα αισιόδοξα μηνύματά τους, αναφέρθηκαν και στην σκληρή πραγματικότητα ,στα δικαιώματα των Παιδιών με αναπηρίες ,στο ρατσισμό, στην παιδική εργασία και εκμετάλλευση. Μας θύμισαν ότι σε κάποια μέρη της γης ακόμη και της Ελλάδας υπάρχουν παιδιά που στερούνται βασικά αγαθά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Μίλησαν για τα παιδιά-πρόσφυγες που οι πόλεμοι, οι τραυματισμοί, οι κακουχίες έχουν στοιχειώσει τη ζωή τους.
Ότι χιλιάδες παιδιά είναι θύματα της φτώχειας και κάθε είδους διακρίσεων ή γίνονται θύματα εκμετάλλευσης. Εκατομμύρια άλλα, δε, δεν έχουν καν τη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση.
Επίσης αναφέρθηκαν σε Παγκόσμιες και ελληνικές Φιλανθρωπικές Οργανώσεις, που μέσα σε αυτό το μελαγχολικό τοπίο των κραυγαλέων ανισοτήτων, των κάθε είδους διακρίσεων και της εξαθλίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων παιδιών, έχουν συμβάλει, με τη μοναδική παρουσία τους, στην προστασία και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Οι έννοιες «δικαιώματα», «ισότητα», «διαφορετικότητα» δεν ήταν άγνωστες στους «μικρούς δημοσιογράφους» μιας και το πρόγραμμα για τα δικαιώματά τους εκπονείται, στα πλαίσια των Σχολικών δραστηριοτήτων, ήδη από αρχές του Οκτώβρη στο σχολείο τους από τις δασκάλες Μ. Κρυοβρυσανάκη, Χ. Μπλέτσου και Κ. Σαραντινού. Στόχοι των εκπαιδευτικών είναι μέσα από κείμενα, τραγούδια, κατασκευές, παραμύθια, ταινίες, συνεργασίες με μη κυβερνητικές οργανώσεις (συμμετοχή στο δίκτυο της UNICEF «Σχολεία, υπερασπιστές των παιδιών») και ποικίλες δράσεις, μέσα κι έξω από τη σχολική τάξη, να γνωρίσουν τα βασικά τους δικαιώματα, και να ενημερωθούν ότι αυτά προστατεύονται από τη Διεθνή Σύμβαση. Επίσης, να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ανάγκη από ειδική προστασία και μέριμνα και να προβληματιστούν πάνω σε ζητήματα παραβίασης των δικαιωμάτων τους. Επιπρόσθετος στόχος ήταν και είναι -αφού το πρόγραμμα συνεχίζεται- να αναπτύξουν αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και να εξοικειωθούν με την έννοια του διαφορετικού αναπτύσσοντας θετική σκέψη απέναντι του.
Στα πλαίσια αυτών των δράσεων ήταν και η πραγματοποίηση της ραδιοφωνικής εκπομπής. Πολλοί αναρωτήθηκαν κατά πόσο θα το κατάφερναν: Παιδιά 9 και 11 ετών να φέρουν εις πέρας ένα σχεδόν 2ωρο ραδιοφωνικό αφιέρωμα; Ο ραδιοφωνικός σταθμός Στούντιο Ρέθυμνο με τον κ. Ρακιτζή προσέφεραν χωρίς δεύτερη σκέψη το χώρο και τα μηχανήματά τους, για να μιλήσουν τα παιδιά, και οι δημοσιογράφοι κ. Δημήτρης Κορωνάκης και κ. Σταύρος Ρακιτζής αγκάλιασαν και στήριξαν την προσπάθεια αυτή από την αρχή .Τελικά οι μικροί μαθητές απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι το παιδί δεν είναι απλώς ένας μικρός άνθρωπος που αργότερα γίνεται άνδρας ή γυναίκα. Είναι μια δύναμη που εξελίσσεται, που προσπαθεί και τα καταφέρνει. Ασχέτως αν το κάνει καμιά φορά ακόμα και με τρόπους που είναι μη αποδεκτοί από τους μεγάλους, οι οποίοι πολύ εύκολα ξεχνούν πως κάποτε ήταν κι αυτοί παιδιά.
Μπράβο στα παιδιά του 3ου Δ.Σ. Ρεθύμνου, γιατί μας συγκίνησαν και μας υπενθύμισαν ότι τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου. Όσο τετριμμένη κι αν ακούγεται αυτή η φράση, κρύβει μία βαθύτατη αλήθεια: από παιδιά που ζουν την παιδικότητά τους εξαρτάται η ευημερία του πλανήτη μας. Και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα.
Τα παιδιά μας οφείλουν να ζήσουν μια ζωή αντάξια του αληθινού ανθρώπου και να φτιάξουν μια κοινωνία καλύτερη από τη δική μας. Είναι υπόθεση που μας αφορά όλους! Στοιχειώδης υποχρέωσή μας ως ενηλίκων είναι να προσφέρουμε στα παιδιά ένα περιβάλλον, που να τους εξασφαλίζει επάρκεια υλικών αγαθών, συνθήκες υγιεινής, υγεία, αγάπη, ελευθερία έκφρασης αλλά και δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Γιατί «Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια μέρα του παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις ημέρες του χρόνου. Και βέβαια, το δικαίωμα στο όνειρο, που το έχουν όλοι οι άνθρωποι, παίρνει την αληθινή του διάσταση, όταν τα παιδιά ονειρεύονται ένα καλύτερο κόσμο», Αντώνης Σαμαράκης
Μ.Κ.