Δυναμική παρουσία είχαν οι αθλητές-τριες των Συλλόγων Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου και στο 16ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ζίου-Ζίτσου. Σημείωσαν μία σειρά από σημαντικές επιτυχίες στις κατηγορίες που αγωνίστηκαν και μάλιστα 4 εξ αυτών εξασφάλισαν την παρουσία τους στα Παγκόσμια πρωταθλήματα.
Το «παρών» έδωσαν συνολικά 8 αθλητές και 8 αθλήτριες, αποδεικνύοντας πως ανήκουν στην ελίτ του αθλήματος. Μάλιστα, το 16ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν από τα καλύτερα και ποιοτικότερα των τελευταίων χρόνων στις κατηγορίες -18, -21 και +21 ετών. Η οργάνωση ήταν εξαιρετική από την Ελληνική Ομοσπονδία Ζίου-Ζίτσου και αγωνίστηκαν περισσότεροι από 900 αθλητές-τριες.
Με βάση τα αποτελέσματα, ξεχώρισαν οι Γιώργος Αντωνάκης (χρυσό μετάλλιο), Μιχάλης Βόλακας (χρυσό μετάλλιο) και Ευανθία Αλεβυζάκη (αργυρό μετάλλιο) από τον Αθλητικό Σύλλογο Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου του Παναγιώτη Κανακαράκη. Ακόμα, η Ραφαέλα-Γεωργία Κονσολάκη (χρυσό μετάλλιο) από την «Ακαδημία Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου» του Βαγγέλη Συνολάκη.
Επίσης, Κονσολάκη και Αντωνάκης, ως κάτοχοι της 1ης θέσης στις κατηγορίες τους, πήραν την πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί 17-19 Μαρτίου 2017 στην Αθήνα, στις κατηγορίες -21 ετών Νέων Γυναικών (-62 κιλά) και -18 ετών Εφήβων (-81 κιλά) αντίστοιχα. Ο Βόλακας και η Αλεβυζάκη (αργυρό μετάλλιο) εξασφάλισαν το δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Ανδρών-Γυναικών, το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Κολομβία.
Αθλητικός Σύλλογος Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου
Μία σειρά από σημαντικές επιτυχίες σημείωσαν οι αθλητές-τριες του Παναγιώτη Κανακαράκη. Συγκεκριμένα, οι Βόλακας και Αντωνάκης παρέμειναν αήττητοι παρά τον σκληρό ανταγωνισμό και κατάκτησαν το χρυσό μετάλλιο. Επίσης, η Αλεβυζάκη έφτασε μέχρι τον τελικό μετά από εξαιρετικές εμφανίσεις, αλλά ηττήθηκε και έμεινε στην 2η θέση. Ο Μανώλης Κωστογιάννης πιστοποίησε πως παραμένει ένας από τους καλύτερους Ρεθεμνιώτες αθλητές σε πανελλήνιο επίπεδο και στην κατηγορία των +21 ετών κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Από κει και πέρα, ο Νίκος Φωτόπουλος δεν μπήκε… στη ζώνη των μεταλλίων, αλλά στην παρθενική του παρουσία στην κατηγορία -21 ετών κατέκτησε την 5η θέση. Επίσης, θετικές εντυπώσεις άφησαν τα αδέρφια Δημήτρης και Μανούσος Παπαδόσηφος στην πρώτη τους συμμετοχή σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα της κατηγορίας -18 ετών. Και οι 3 αθλητές άφησαν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Τέλος, σημαντικές εμπειρίες αποκόμισαν οι Κωνσταντίνα Τζιλιγκάκη, Ευαγγελία Καλλιτσουνάκη που με την μαχητικότητά τους βρέθηκαν στην 5η θέση στην κατηγορία Νεανίδων -18 ετών.
Ακαδημία Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου
Με δύο αθλητές εκπροσωπήθηκε η σχολή του Βαγγέλη Συνολάκη στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Η Ραφαέλα Κονσολάκη προετοιμάστηκε σωστά και έδειξε για ακόμα μία φορά τις τεράστιες δυνατότητές της. Στην κατηγορία των -21 ετών / -62 κιλών πέτυχε 4 νίκες σε ισάριθμους αγώνες, κατακτώντας την 1η θέση και το χρυσό μετάλλιο. Η πρωτιά της έδωσε και… το εισιτήριο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου θα αγωνιστεί ξανά με τα χρώματα της Εθνικής μας ομάδας.
Επίσης, ο Μιχάλης Γαγάνης αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε μία από τις δυσκολότερες κατηγορίες του πρωταθλήματος (-18 ετών/-73 κιλά), όπου υπήρχαν 26 συμμετοχές. Ο 15χρονος αθλητής είχε απολογισμό 3 νίκες και 2 ήττες και δείχνοντας καλά στοιχεία κατέκτησε την 7η θέση. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έφθασε μία ανάσα από τον μικρό τελικό αλλά ηττήθηκε στο τελευταίο παιχνίδι.
Αθλητικός Σύλλογος Ατσιποπούλου
Τον Αθλητικό Σύλλογο Ατσιποπούλου των Γιάννη και Δημήτρη Δημητρόπουλου εκπροσώπησαν οι Γιώργος Μοράκης, Ρεγγίνα Μαρακάκη και Ιωάννα Κόντου. Και οι τρεις αθλητές πραγματοποίησαν πολύ καλές εμφανίσεις και διακρίθηκαν στις απαιτητικές κατηγορίες Εφήβων-Νεανίδων -18 ετών. Συγκεκριμένα, οι Μοράκης (-60 κιλά) και Μαρακάκη (-63 κιλά) και δη σε κατηγορίας με πάνω από 20 αθλητές-τριες και η Κόντου στα -48 κιλά απέδειξαν πως έχουν όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον.
Αθλητικός Σύλλογος «Πολυδάμας»
Με τις Χρύσα Ευστρατίου και Βούλα Κισσανάκη εκπροσωπήθηκε ο ΑΣ.Μ.Τ. Ρεθύμνου Πολυδάμας στο 16ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ζίου-Ζίτσου. Αγωνίστηκαν σε δύο πολύ δύσκολες και απαιτητικές κατηγορίες και μπορεί να έφτασαν στην κατάκτηση ενός μεταλλίου, αλλά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και αποκόμισαν χρήσιμες εμπειρίες.
Ο προπονητής του Συλλόγου Νεκτάριος Κόνδυλας, τόνισε ότι αξίζουν συγχαρητήρια και στις δύο, όπως και σε όλους τους Ρεθεμνιώτες αθλητές από τα υπόλοιπα σωματεία του Νομού τόσο για τη συμμετοχή όσο και για τις επιτυχίες τους. Επίσης, επεσήμανε: «Καλή επιτυχία σε όσους προκρίθηκαν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει τον Μάρτιο στη χώρα μας και εις ανώτερα με υγεία σε όλους, αθλητές και δασκάλους».
Βραβεύτηκε ο Παναγιώτης Κανακαράκης για την προσφορά του στο άθλημα
Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Πανελληνίου πρωταθλήματος, ο πρόεδρος Α. Πουλικίδης και η γενική γραμματέας της ΕΦΕΟΖ-Ζ Μ. Χαριτοπούλου τίμησαν τον Παναγιώτη Κανακαράκη για την πολυετή προσφορά του στην ανάπτυξη και την καθιέρωση του αθλήματος τόσο στους τέσσερις Νομούς της Κρήτης όσο και στην Ελλάδα γενικότερα.
Η κ. Χαριτοπούλου τόνισε χαρακτηριστικά: «Η συμβολή του στο άθλημα μας είναι τεράστια. Άνθρωποι και προπονητές με τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες του Παναγιώτη Κανακαράκη σπανίζουν. Τον βραβεύουμε για την προσφορά του και την πολύτιμη βοήθειά του όλα αυτά τα χρόνια στην Ομοσπονδία και στο άθλημα γενικότερα».
Επίσης, η Ελληνική Ομοσπονδία βράβευσε τους αθλητές και τις αθλήτριες που διακρίθηκαν το 2016 στα διεθνή πρωταθλήματα που συμμετείχαν και τους αθλητές που αποφοίτησαν από τα Λύκεια και πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στην εν λόγω κατηγορία ανήκει η Ρεθεμνιώτισσα αθλήτρια Γεωργία-Ραφαέλα Κονσολάκη. Ακόμα, η Ομοσπονδία βράβευσε τον Δημήτρη Δημητρόπουλο, ο οποίος ασχολείται με το άθλημα από την ηλικία των 5 ετών και φέτος αποχώρησε από την αγωνιστική δράση ως αθλητής.
Τέλος, με την ιδιότητα του διαιτητή οι Γιάννης Δημητρόπουλος και Μαρία Τριπολιτάκη εκπροσώπησαν την περιοχή του Ρεθύμνου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ζίου-Ζίτσου.
Ακτοπλοϊκός χορηγός των συλλόγων του Ρεθύμνου είναι και φέτος η εταιρεία Anek Lines – Blue Star Ferries, που στηρίζει του αθλητές και συμβάλλει στη συμμετοχή τους σε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις.
Το Ζίου-Ζίτσου στην Ελλάδα και τα προνόμια των αθλητών
Το Ζίου-Ζίτσου (Ju Jitsu) είναι μια ευρέως διαδεδομένη μαχητική τέχνη, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Το έτος 1996 ιδρύθηκε η Ελληνική Φίλαθλος Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Ζίου-Ζίτσου. Επτά χρόνια αργότερα, το 2003, η Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ-Ζ. αναγνωρίστηκε ως Επίσημη Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Με την αναγνώριση της Κρατικής Ομοσπονδίας, το Ζίου-Ζίτσου έχει τα ίδια προνόμια με τα Ολυμπιακά Αθλήματα.
Άρα, οι αθλητές που διακρίνονται στους Πανελλήνιους και Διεθνείς αγώνες, έχουν τα ίδια προνόμια για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Σώματα Ασφαλείας, ΤΕΦΑΑ, ΑΕΙ, ΤΕΙ κτλ.) με τα Ολυμπιακά Αθλήματα.
Σήμερα, στις τάξεις του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού, το Ζίου-Ζίτσου αποτελεί το πολυπληθέστερο άθλημα με 22.000 αθλητές και αθλήτριες, όλων των ηλικιών, οι οποίοι αθλούνται σε συλλόγους της χώρας.