Ρεκόρ 15ετίας στις απώλειες θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα καταγράφηκε τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι αποχωρήσεις ήταν πάνω από 82.000 περισσότερες από τις προσλήψεις.
Το ανησυχητικό όλων όμως είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται παραμένουν μερικής ή ελαστικής απασχόλησης.
Συγκεκριμένα μόνο το 38,32% των θέσεων αφορούν πλήρη απασχόληση. Το 46,54% είναι μερικής απασχόλησης και το 15,14% εκ περιτροπής.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Οκτωβρίου 2016, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 185.895, ενώ οι αποχωρήσεις σε 268.705. Από τις 268.705 συνολικά αποχωρήσεις, οι 78.337 ήταν οικειοθελείς και οι 190.368 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Οκτώβριος 2016 και Οκτώβριος 2015, προκύπτουν 26.337 λιγότερες θέσεις εργασίας για τον Οκτώβριο 2016, αρνητικό ισοζύγιο (-82.810) θέσεων εργασίας έναντι αρνητικού ισοζυγίου (-56.473) τον Οκτώβριο του 2015.
Σε τοπικό επίπεδο ο τουριστικός κλάδος φαίνεται να συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της ανεργίας, έστω και για λίγους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 7.000 άτομα περίπου απασχολούνται στον συγκεκριμένο κλάδο (εστιατόρια, καφέ, ξεναγοί, τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία κ.λπ.) εκ των οποίων οι 5.000 είναι εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακές μονάδες του νομού. Και μπορεί αυτή η κατηγορία του εργατικού δυναμικού του -οι εποχικά εργαζόμενοι- να αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα του Ρεθύμνου, όσο και ολόκληρης της Κρήτης, το οποίο μάλιστα εκτιμάται ότι είναι ακόμα μεγαλύτερο αφού πολλοί από αυτούς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα, εν τούτοις η περιορισμένη λόγω εποχικότητας εργασία τους αλλά και οι απολύσεις που ακολουθούν, οδηγούν στην ανεργία ένα μεγάλο κομμάτι εξ αυτών.
Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές περιπτώσεις προσωπικού που προσλαμβάνεται μονάχα για μια σαιζόν ή και άλλες εμπειρότερων και με χρόνια προϋπηρεσίας που για διάφορους λόγους αντικαθίστανται από τους εργοδότες τους με νεώτερους που αποτελούν μια φθηνότερη λύση για τους ίδιους.
Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή σε επίπεδο χώρας αύξηση καταγράφηκε στην ανεργία τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Παρά την τουριστική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 23,4%, δηλαδή 0,1% χειρότερα σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν η χώρα μας είχε ήδη μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 1.669 άτομα, ενώ οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά περισσότερα από 7.000 άτομα. Συνολικά οι άνεργοι ανήλθαν σε 1,13 εκατομμύρια.