Με σημαντικές αλλαγές θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά στα Γυμνάσια, τα Γενικά Λύκεια και τα Επαγγελματικά Λύκεια. Δημιουργούνται νέες ενότητες μαθημάτων, καθιερώνονται μαθήματα επιλογής, «μετακινούνται» μαθήματα από τη Β’-Γ’ Λυκείου στην Α’ Λυκείου και τροποποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα.
Οι προτεινόμενες αλλαγές, που συμπεριλαμβάνονται στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για το νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, κοινοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, ενώ την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.
Ειδικότερα, οι αλλαγές έχουν ως εξής:
Στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου, το υπουργείο Παιδείας προσθέτει την ενότητα «Βιωματικές Δράσεις-Συνθετικές Δημιουργίες-Project» και οι μαθητές της Β’ και Γ’ Τάξης θα πρέπει να επιλέξουν ένα από τα παρακάτω μαθήματα: Τεχνολογία, Τοπική Ιστορία, Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Π.Ε.Α.Α.), Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π.), Φύση και Άσκηση, Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης, Σχολική και Κοινωνική Ζωή (Σ.Κ.Ζ.).
Στις προτεινόμενες αλλαγές για το Επαγγελματικό Λύκειο αναφέρονται τα εξής: Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Α’ Τάξης προστίθεται το μάθημα «Ερευνητική Εργασία-Project» (δυο διδακτικές ώρες) και επανέρχεται το μάθημα «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας» (1 διδακτική ώρα). Το σύνολο των διδακτικών ωρών Μαθημάτων Γενικής Παιδείας ανέρχεται σε 23 ώρες και η συνολική διάρκεια των μαθημάτων ανά τομέα σε 12 ώρες.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι μετά την κατάργηση ειδικοτήτων και το μέτρο της διαθεσιμότητας που εφαρμόστηκε σε καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης, από φέτος αλλάζει ουσιαστικά μορφή το επαγγελματικό λύκειο.
Στην Α’ Τάξη του Γενικού Λυκείου το κοινό πρόγραμμα μαθημάτων την εβδομάδα θα αντιστοιχεί σε 33 ώρες, ενώ καθιερώνεται ένα μάθημα επιλογής, δύο ώρες την εβδομάδα (σύνολο 35 διδακτικές ώρες).
Οι μαθητές της Α’ Τάξης θα κληθούν από τη νέα σχολική χρονιά να διδαχτούν και να μελετήσουν νέα μαθήματα, καθώς «μεταφέρεται» από τη Β’ και τη Γ’ Τάξη η Βιολογία, ενώ στο μαθησιακό πεδίο «Πολιτική Παιδεία» συμπεριλαμβάνονται τα μαθήματα «Θεσμοί, Αρχές Δικαίου και Οικονομία».
Επίσης, από τις δυο μεγαλύτερες λυκειακές τάξεις μεταφέρεται στην Α’ το μάθημα «Ερευνητική Εργασία».
Ακόμα, προστίθενται τρία μαθήματα επιλογής (ο μαθητής επιλέγει το ένα), με την σημαντικότερη αλλαγή να αφορά τις «Εφαρμογές στην Πληροφορική», που μετατρέπεται σε προαιρετικό από υποχρεωτικό μάθημα, ενώ προστίθενται δυο νέα αντικείμενα.
Πιο συγκεκριμένα, τα μαθήματα επιλογής στην Α’ Λυκείου είναι τα εξής: Εφαρμογές στην Πληροφορική, Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Έκφραση-Πολιτισμός/Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.
Τέλος, καταργείται η Αγγλική Γλώσσα στο Λύκειο και οι μαθητές θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στα Γαλλική ή τα Γερμανικά.
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στη Β’ και Γ’ Λυκείου, ωστόσο το υπουργείο δεν έχει ακόμα αποστείλει στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το σχέδιο που αφορά τις συγκεκριμένες τάξεις.
Όπως προκύπτει από το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, δίνεται βάρος στα μαθήματα Γενικής Παιδείας στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου, ενώ επέρχονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς θα μετρά ο βαθμός του απολυτηρίου και των τριών τάξεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
• Δημιουργούνται νέα μαθησιακά πεδία, «μετακινούνται» μαθήματα από Β’ και Γ’ Λυκείου στην Α’, τροποποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα
• Θα μετρά ο βαθμός του απολυτηρίου και των τριών τάξεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Οι προτεινόμενες αλλαγές, που συμπεριλαμβάνονται στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για το νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, κοινοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατανομής των διδακτικών ωρών και η συμπλήρωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, ανά διδακτικό αντικείμενο.
Για τις αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά (2013-2014) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα στη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, υπό τον Διευθυντή Απόστολο Κλινάκη, με την παρουσία του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ανδρέα Ταξάκη.
Ειδικότερα, οι αλλαγές έχουν ως εξής:
Στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου, το υπουργείο Παιδείας προσθέτει την ενότητα «Βιωματικές Δράσεις- Συνθετικές Δημιουργίες-Project» και οι μαθητές της Β’ και Γ’ Τάξης θα πρέπει να επιλέξουν ένα από τα παρακάτω μαθήματα: Τεχνολογία, Τοπική Ιστορία, Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Π.Ε.Α.Α.), Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π.), Φύση και Άσκηση, Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης, Σχολική και Κοινωνική Ζωή (Σ.Κ.Ζ.).
Στις προτεινόμενες αλλαγές για το Επαγγελματικό Λύκειο αναφέρονται τα εξής: Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Α’ Τάξης προστίθεται το μάθημα «Ερευνητική Εργασία-Project» (δυο διδακτικές ώρες) και επανέρχεται το μάθημα «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας» (μια διδακτική ώρα). Το σύνολο των διδακτικών ωρών Μαθημάτων Γενικής Παιδείας ανέρχεται σε 23 ώρες και η συνολική διάρκεια των μαθημάτων ανά τομέα σε 12 ώρες.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι μετά την κατάργηση ειδικοτήτων και το μέτρο της διαθεσιμότητας που εφαρμόστηκε σε καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης, από φέτος αλλάζει ουσιαστικά μορφή το επαγγελματικό λύκειο.
Στην Α’ Τάξη του Γενικού Λυκείου το κοινό πρόγραμμα μαθημάτων την εβδομάδα θα αντιστοιχεί σε 33 ώρες ενώ καθιερώνεται ένα μάθημα επιλογής, δυο ώρες την εβδομάδα (σύνολο 35 διδακτικές ώρες).
Οι μαθητές της Α’ Τάξης θα κληθούν από τη νέα σχολική χρονιά να διδαχτούν και να μελετήσουν νέα μαθήματα, καθώς «μεταφέρεται» από τη Β’ και τη Γ’ τάξη η Βιολογία ενώ στο μαθησιακό πεδίο «Πολιτική Παιδεία» συμπεριλαμβάνονται τα μαθήματα «Θεσμοί, Αρχές Δικαίου και Οικονομία».
Επίσης, από τις δυο μεγαλύτερες λυκειακές τάξεις μεταφέρεται στην Α’ το μάθημα «Ερευνητική Εργασία».
Ακόμα, προστίθενται τρία μαθήματα επιλογής (ο μαθητής επιλέγει το ένα), με την σημαντικότερη αλλαγή να αφορά τις «Εφαρμογές στην Πληροφορική» που μετατρέπεται σε προαιρετικό από υποχρεωτικό μάθημα ενώ προστίθενται δυο νέα αντικείμενα. Πιο συγκεκριμένα, τα μαθήματα επιλογής στην Α’ Λυκείου είναι τα εξής: Εφαρμογές στην Πληροφορική, Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Έκφραση-Πολιτισμός/Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.
Τέλος, καταργείται η Αγγλική Γλώσσα στο Λύκειο και οι μαθητές θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στα Γαλλική ή τα Γερμανικά.
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στη Β’ και Γ’ Λυκείου, ωστόσο το υπουργείο δεν έχει ακόμα αποστείλει στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το σχέδιο που αφορά τις συγκεκριμένες τάξεις.
Ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Α. Ταξάκης, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Απ’ ότι φαίνεται η νέα σχολική χρονιά θα έχει μεγάλες αλλαγές, καθώς τροποποιούνται αρκετά πράγματα τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο. Οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν ενδιαφέρον, περιλαμβάνονται αρκετές καινοτομίες, όμως η αγωνία όλων μας είναι πως θα εφαρμοστούν στην πράξη.
Πάντως, θα πρέπει να περιμένουμε να οριστικοποιηθούν αυτές οι αλλαγές, καθώς το υπουργείο μας έχει αποστείλει το προτεινόμενο σχέδιο. Δεν ξέρουμε τι θα ισχύσει τελικά.
Είχαμε συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος μας ενημέρωσε και μας ζήτησε να κάνουμε κατανομή για τις ώρες που θα απαιτηθούν ανά κλάδο και τον αριθμό των καθηγητών. Η Διεύθυνσης μας απέστειλε τους πίνακες που μας ζητήθηκαν και πλέον αναμένουμε νεότερη ενημέρωση».
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει στείλει το υπουργείο Παιδείας στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο στόχος είναι η αυτονόμηση του λυκείου, κάτι που θα επιτευχθεί με τους εξής τρόπους: α) επικέντρωση στο μορφωτικό του πρόγραμμα και τους στόχους του, β) αποδέσμευση από την προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
των τριών τάξεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ – ΤΕΙ
Όπως προκύπτει, δίνεται βάρος στα μαθήματα Γενικής Παιδείας στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου σε μία προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να προσφέρει στους μαθητές τις απαιτούμενες γνώσεις και να αποσυνδέσει το Λύκειο από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Γενικότερα, το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα των τριών τάξεων αλλά και σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων και στον υπολογισμό της βαθμολογίας.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου, στην Α’ Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται 34 ώρες, θα έχουν εννιά υποχρεωτικά μαθήματα και ένα μάθημα επιλογής. Στη Β’ Λυκείου 30 ώρες Γενικής Παιδείας, πέντε ώρες μαθήματα προσανατολισμού και στην Γ’ Λυκείου 12 ώρες γενικής παιδείας και 20 ώρες μαθήματα προσανατολισμού.
Παράλληλα, το σχέδιο νόμου προβλέπει τέσσερα από πέντε επιστημονικά πεδία: 1ο Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, 2ο Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, 3ο Επιστήμες Υγείας και 4ο Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες.
Οι μαθητές της Γ’ τάξης με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα από τη 10η Οκτωβρίου επιλέγουν μέχρι δύο πεδία.
Επίσης, μια από τις βασικές αλλαγές είναι ότι για την πρόσβαση των μαθητών στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα μετράει και ο βαθμός απολυτηρίου όλων των τάξεων λυκείου. Ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α’ τάξης θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,5, της Β’ τάξης με 0,7 και της Γ’ τάξης με 0,9. Το άθροισμα θα διαιρείται δια τρία και το πηλίκο θα αποτελεί τον βαθμό προαγωγής και απόλυσης.
Οι σπουδαιότερες αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά είναι οι εξής:
– Μειώνονται από έξι σε τέσσερα τα μαθήματα στις πανελλαδικές.
– Θα μετρά ο βαθμός του απολυτηρίου και των τριών τάξεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
– Το 50% των εξεταζόμενων θεμάτων θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων και θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές λυκείων.
– Πριμ στους υποψήφιους όταν οι βαθμοί των πανελλαδικών είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους του απολυτηρίου.
– Μειώνονται σε τέσσερα τα επιστημονικά πεδία.
– Ξεχωριστό θα είναι το πεδίο για τις στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές.
– Τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν συντελεστές βαρύτητας σε ορισμένα μαθήματα.
– Προαιρετική τάξη μαθητείας ενός έτους στα ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.
– Ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτές.