Το τελευταίο άσχημο συμβάν με τον αιφνίδιο θάνατο του 16χρονου Βαλεντίνο Χεμπάι, κλόνισε σύσσωμη την αθλητική οικογένεια του Ρεθύμνου και γέμισε με θλίψη το Σωματείο του Άρη. Φυσικά, το μεγαλύτερο φορτίο πένθους, το «κουβαλάνε» οι ίδιοι οι γονείς του, που δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν την τραγική εξέλιξη που είχε ο γιος τους. Ο θάνατος του Βαλεντίνο, του πιο εξελίξιμου ποδοσφαιριστή των Νέων που διέθετε ο Άρης, προβλημάτισε πολλούς για το απρόσμενο της κατάληξής του.
Η ειρωνεία είναι ότι, ο νεαρός ποδοσφαιριστής, θα μπορούσε να είχε «προλάβει το κακό», καθώς γνώριζε το πρόβλημα νόσου που είχε στην καρδιά του, αλλά ο ίδιος δεν έδειχνε διατεθειμένος να εγκαταλείψει το αγαπημένο του άθλημα, το ποδόσφαιρο.
Το ιστορικό της στενάχωρης για όλους εξέλιξης, έκανε γνωστό πρωτίστως στην οικογένειά του αλλά και στον ίδιο, η παιδοκαρδιολόγος κα Ρούσα Περακάκη τον περασμένο Δεκέμβριο όταν κι εντόπισε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Βαλεντίνο.
Η κα Περακάκη τοποθετήθηκε επί του σοβαρού αυτού θέματος με συνέντευξη που παραχώρησε στα «Ρ.Ν.» εξιστορώντας τα πρώτα αλλά απαραίτητα βήματα που ακολούθησε μαζί με την οικογένεια προκειμένου να μην φτάσουμε σ’ αυτή την κατάληξη…
– Πότε διαγνώσατε ότι το παιδί έχει πρόβλημα;
«Ήταν 7 Δεκεμβρίου του 2015 όταν ο Βαλεντίνο επισκέφθηκε το ιατρείο μου συνοδευόμενος από τους γονείς του. Πέντε μέρες πριν, είχε λιποθυμήσει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου παίζοντας με τους φίλους του.
Οι γονείς του, τον μετέφεραν άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου νοσηλεύτηκε για ένα 24ωρο στην παιδιατρική. Έγινε ένας βασικός έλεγχος και του συστήθηκε να διερευνηθεί περαιτέρω από εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο. Η οικογένεια Χεμπάι χωρίς να χάσει χρόνο, με επισκέφθηκε και από τον εκτενή έλεγχο που συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων και 24ωρη παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού, διαπίστωσα ότι πάσχει από μία σοβαρή και επικίνδυνη καρδιακή νόσο.
Από την πλευρά μου συνέστησα στους γονείς του, άμεσα τη διακοπή κάθε μορφής άσκησης και για την επιβεβαίωση της νόσου, ζήτησα τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς, η οποία έγινε άμεσα.
Η επίπτωσή της νόσου υπολογίζεται σε 1/1000 με 1/10.000!
Στη συνέχεια τον παρέπεμψα στο «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο» σε εξειδικευμένο παιδοαρρυθμιολόγο για την άμεση εμφύτευση απινιδωτή, καθώς ήταν γνωστό ότι μπορεί να κινδύνευε ανά πάσα ώρα και στιγμή, από ανακοπή καρδιάς».
– Ποια ήταν η αντίδραση των γονιών;
«Πράγματι, η οικογένεια επισκέφθηκε το «Ωνάσειο» στις 18 Δεκεμβρίου».
– Πώς αντιδρά ένας 16χρονος σε μια τέτοια περίπτωση;
«Ανάλογα το άτομο. Στην προκειμένη περίπτωση, τότε ξεκίνησε και η αντίδραση του Βαλεντίνο. Του εξηγήθηκε ο κίνδυνος που διέτρεχε, τόσο από εμένα την ίδια όσο και από τον παιδοαρρυθμιολόγο του ΩΚΚ. Το παιδί αρνήθηκε κάθε παρέμβαση»!
Ο ανένδοτος Βαλεντίνο
– Κι εκείνη την ώρα πώς έπραξαν οι γονείς του;
«Επί ματαίω προσπαθούσα με τους γονείς του να τον συνετίσουμε. Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο τους προέτρεψα και τους συνόδευσα τον Ιανουάριο του 2016 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου οι συνάδελφοι καρδιολόγοι ενηλίκων συμφώνησαν απόλυτα με τα ως τότε προτεινόμενα. Μάλιστα με έμφαση τόνιζαν την άμεση αναγκαιότητα τοποθέτησης απινιδωτή. Ο Βαλεντίνο όμως ήταν ανένδοτος και δεν φαινόταν διατεθειμένος να αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Η συνέχεια ήταν δυστυχώς, γνωστή…».
– Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η επιστήμη παίρνει ως δεδομένο τα δείγματα που έχει στα χέρια της. Η επίπτωση αιφνιδίου θανάτου των αθλητών ποικίλει ανάλογα τη νόσο. Ετησίως και σύμφωνα πάντοτε με τα επίσημα στοιχεία, πεθαίνουν 2.3/100.000 αθλητές αιφνιδίως. Οι κυριότερες νόσοι που ευθύνονται γι’ αυτό είναι η Αρρυθμιογόνος Μυοκαρδιοπάθεια της Δεξιάς Κοιλίας, η ανώμαλη έκφυση Στεφανιαίων Αρτηριών, η Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια κ.α.
«Πράγματι, έτσι είναι. Μάλιστα τα παραπάνω σημαίνουν ότι χωρίς άλλα συμπτώματα ή με ελάχιστες ενοχλήσεις που συχνά δεν γίνονται καν αντιληπτές, η πρώτη εκδήλωση τέτοιου είδους νόσων είναι ο θάνατος. Για το λόγο αυτό, είναι θεσπισμένο τα παιδιά που αθλούνται συστηματικά να ελέγχονται για την καρδιαγγειακή τους υγεία ετησίως».
Οδηγίες πρόληψης
– Η κα Περακάκη όμως, στο ερώτημα του τι θα πρέπει να προσέχουν τα παιδιά και το πώς θα μπορέσουν να προλάβουν τα χειρότερα οι γονείς τους, γνωστοποιεί τις παρακάτω, πολύ σημαντικές οδηγίες:
«Σ’ αυτή την περίπτωση λειτουργούμε σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής και Παιδοκαρδιολογικής Εταιρείας. Όσα παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό θα πρέπει να υποβάλλονται σε εκτενή έλεγχο από εξειδικευμένο καρδιολόγο ή παιδοκαρδιολόγο.
Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τα εξής:
– Πλήρες ατομικό και οικογενειακό ιστορικό.
– Λεπτομερή αντικειμενική εξέταση με επισκόπηση, ακρόαση, ψηλάφηση (και σφίξεων) καθώς και μέτρηση πιέσεων 4 άκρων.
– Ηλεκτροκαρδιογράφημα.
– Όταν κρίνεται αναγκαίο από ειδικό ο έλεγχος ολοκληρώνεται με υπερηχοκαρδιογράφημα (triplex), τεστ κοπώσεως τοποθέτηση 24ωρης καταγραφής καρδιακού ρυθμού κ.α.».