Στροφή σε «ιδιαίτερες» ξένες γλώσσες που συνδέονται, ωστόσο, με την αγορά εργασίας και οι οποίες προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, κάνουν οι νέοι του Ρεθύμνου. Πέρα των καθιερωμένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά), που διατηρούν σταθερό το ενδιαφέρον των μαθητών αλλά και των ενηλίκων, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν το «διαφορετικό», προκειμένου να αποκτήσουν τα εφόδια εκείνα, που θα τους επιτρέψουν να ξεχωρίσουν στο σύγχρονο ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα αυξημένο είναι τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ρεθύμνου κ. Θέμη Πατσιούρα, για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας, εξαιτίας και των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρονιά την πόλη. Μάλιστα δεν είναι μόνο οι μικροί μαθητές και οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να μάθουν ρώσικα αλλά και πολλοί ενήλικες, οι οποίοι είτε έχουν τις δικές τους επιχειρήσεις είτε αναζητούν εργασία στους τομείς του τουρισμού και του γενικού εμπορίου.
«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ σημαντική αύξηση στο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας. Είναι μια γλώσσα που την ζητά η ίδια η αγορά. Παρ’ όλη την κρίση η ρωσική αγορά παραμένει μια ανερχόμενη τουριστική δύναμη. Βλέπετε ότι στις αγγελίες ζητούν εκτός από αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά πλέον και ρώσικα. Το 95% των μαθητών στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών είναι ηλικιωμένοι, φοιτητές, εργαζόμενοι αλλά και πολλοί επαγγελματίες από όλους τους τομείς. Για παράδειγμα έχουμε μαθητές ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, κοσμηματοπωλείων, ξενοδοχοϋπάλληλους και πολλούς που απασχολούνται στο χώρο της εστίασης» αναφέρει ο κ. Θέμης Πατσιούρας.
Όπως τονίζει ο ίδιος, ο οποίος είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ξένων Γλωσσών, στην πλειοψηφία τους οι μαθητές της συγκεκριμένης κατηγορίας ενδιαφέρονται κυρίως να μάθουν τις βασικές γνώσεις της ρωσικής γλώσσας, προκειμένου να μπορούν να συνεννοηθούν στην εργασία τους κι όχι τόσο να προχωρήσουν σε βάθος και να αποκτήσουν πτυχία.
«Για να έχουν μια βασική συνεννόηση νομίζω ότι οι έξι μήνες είναι αρκετοί, ώστε με ένα τετράωρο την εβδομάδα να μπορούν να επικοινωνήσουν άνετα και να αντεπεξέλθουν στις εργασίες τους» προσθέτει ο κ. Πατσιούρας.
Εκτός όμως της ρωσικής, το ενδιαφέρον των Ρεθεμνιωτών εστιάζεται τα τελευταία χρόνια και στην αραβική γλώσσα. Πρόκειται για μία αγορά πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία εκτιμάται ότι θα «ανοίξει» στο άμεσο μέλλον για την Ελλάδα και ειδικά για το νησί της Κρήτης, που έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις αραβικές χώρες.
«Έχουμε αρκετούς φοιτητές και ενήλικες που μαθαίνουν την αραβική γλώσσα. Όλοι τους αποζητούν το κάτι διαφορετικό, αύτο που θα τους δώσει το πλεονέκτημα. Το κίνητρό τους είναι ότι οι αραβικές χώρες είναι μια νέα αγορά εκατομμυρίων ανθρώπων και μάλιστα το ότι μαθαίνοντας τη γλώσσα μπορείς να συνεννοηθείς με άραβες από διαφορετικά κράτη, αφού η γλώσσα τους είναι κοινή και παρουσιάζει μόνο κάποιους μικρούς ιδιωματισμούς. Έχουμε βεβαίως και μαθητές που μαθαίνουν τη γλώσσα για προσωπικούς λόγους. Σε όλες τις περιπτώσεις το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να αποκτήσει κανείς επαρκή γνώση της αραβικής είναι 1,5 με 2 χρόνια» υπογραμμίζει ο κ. Θέμης Πατσιούρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι συχνές το τελευταίο διάστημα επισκέψεις στην Κρήτη Κινέζων αξιωματούχων αλλά και επιχειρηματιών, δημιουργούν νέα δεδομένα και προοπτικές στην αγορά εργασίας και ήδη οι ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών, προσανατολίζονται να εντάξουν την κινεζική γλώσσα στα μαθήματά τους, αφού εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον για την εκμάθησή της αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Στο μεταξύ οι εγγραφές στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (Κ.Ξ.Γ.) του Ρεθύμνου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και φέτος για τους μικρούς μαθητές. Η κίνηση στα φροντιστήρια κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών του Ρεθύμνου, ενώ το ενδιαφέρον των γονιών και των μαθητών παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και δευτερευόντως στην γαλλική, στην γερμανική και στην ιταλική. Όσον αφορά τα τμήματα των φοιτητών και των ενηλίκων, απομένουν λίγες ακόμη ημέρες εγγραφών για να «κλείσουν», με τα μαθήματα να ξεκινούν όπως κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρει στα «Ρ.Ν.» ο κ. Θέμης Πατσιούρας «Παρά την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι γονείς, η μείωση κατά μέσο όρο 20% με 30% στις τιμές των διδάκτρων, στις οποίες προχώρησαν οι φροντιστηριούχοι, επέτρεψε σε πολλούς μαθητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους και φέτος». Ωστόσο ο ίδιος χαρακτηρίζει «μάστιγα» τα παράνομα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, τα οποία, όπως λέει δεν έχουν άδεια λειτουργίας και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο Παιδείας.
«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι τα παράνομα φροντιστήρια αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα παιδιά που θέλουν να μορφωθούν. Δεν έχουν άδεια λειτουργίας, ακριβώς επειδή δεν έχουν τις προϋποθέσεις που βάζει το υπουργείο Παιδείας. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να είναι πολύ προσεκτικοί με τις παραπλανητικές διαφημίσεις, τα δωρεάν μαθήματα και τις «προσφορές» που κάνουν διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίες συχνά καταλήγουν να τους επιβαρύνουν με ακριβότερα δίδακτρα» τονίζει ο κ. Πατσιούρας και καταλήγει λέγοντας: «Γνωρίζω ότι πολλοί αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και επιδιώκουν φθηνές λύσεις όπως τα ιδιαίτερα μαθήματα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να διαπιστώνουν την εκπαιδευτική πληρότητα και την κατάρτιση του καθηγητή που επέλεξαν για τα παιδιά τους, ο οποίος πρέπει να έχει την απαιτούμενη άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος και να κόβει αποδείξεις».