Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία της Κρήτης για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται εξαιτίας της υποστελέχωσής τους σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έδωσαν χθες στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου οι πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των τεσσάρων νομών του νησιού, υπογράμμισαν το γεγονός ότι τα Νοσοκομεία λειτουργούν αποκλειστικά χάρη στο φιλότιμο των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων, ενώ προανήγγειλαν παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 11 Απριλίου στο Ηράκλειο.
Αναφερόμενοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην επιλογή του χώρου του Νοσοκομείου Ρεθύμνου για την παραχώρηση της συνέντευξης, επεσήμαναν ότι το έκαναν για συμβολικούς λόγους, προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, αφού μέχρι πρότινος αποτελούσε και τον δικό του χώρο εργασίας.
Τρία ήταν τα βασικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκαν τα προεδρεία των εργαζομένων: Στην υφιστάμενη κατάσταση των νοσοκομείων, στην μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζόμενων και στην παγκρήτια κινητοποίηση το πρωί της 11ης Απριλίου στις 10:00 π.μ. στην 7η Υ.Π.Ε.Κρήτης.
«Τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι πολλά και ανυπέρβλητα. Εάν δεν υπάρξει λύση, θα οδηγηθούμε σύντομα σε αδιέξοδο. Υπάρχει ευθύνη απέναντι στους Ρεθεμνιώτες από την πολιτική ηγεσία και πρέπει να δράσει άμεσα, καθώς εάν δεν δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα όπως είναι η μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζομένων, το Νοσοκομείο θα υπολειτουργεί και κινδυνεύει να μείνει χωρίς επάρκεια προσωπικού το προσεχές διάστημα» ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Βασίλης Δασκαλάκης, αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης.
«Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι επικίνδυνη»
Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, σε κείμενό τους κάνουν εκτενή αναφορά στα προβλήματα του Νοσοκομείου καλώντας παράλληλα την τοπική κοινωνία να αγωνιστεί για καλύτερη δημόσια περίθαλψη και να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ειδικότερα, αναφέρουν:
«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο. Η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση και η υποχρηματοδότηση κυριαρχούν. Όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις έγινε συστηματική προσπάθεια να κουκουλωθούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του Νοσοκομείου, να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματική δράση και η λειτουργία του αξιοποιώντας όλη την αντεργατική νομοθεσία, όπως απογευματινά ιατρεία, μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, ιδιωτικά συνεργεία κλπ.
Οι όποιες εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις συνολικά στις δημόσιες μονάδες Υγείας δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 970 θέσεις που ανακοινωθήκαν στα νοσοκομεία μόνο πέντε νοσηλευτές προβλέπεται να έρθουν. Και από την προκήρυξη 580 επικουρικών εργαζομένων προβλέπεται ένας νοσηλευτής. Την ίδια ώρα οι κενές οργανικές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι 59, απολύονται τέλος Σεπτέμβρη 12 συνάδελφοί μας επικουρικοί και τον Ιούνιο 15 συνάδελφοι 5μηνιτες.
Ο νέος προϋπολογισμός για το 2016 δεν επαρκεί για τη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Οι όποιες προβλέψεις για έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ είναι στον αέρα. Ο ΕΟΠΥΥ έχει να πληρώσει από το 2010. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Νοσοκομείου φτάνουν (5.700.000) ευρώ μέχρι τέλος Μαρτίου. Δηλαδή, θα χειροτερέψει η συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και θα μεγαλώσουν οι υπάρχουσες ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα. Ταυτόχρονα, για τους ανασφάλιστους έχει δοθεί το ποσό των 100.000.000 ευρώ για όλα τα Νοσοκομεία της χώρας που σημαίνει 10.000 ευρώ για κάθε Νοσοκομείο.
Τα κενά του προσωπικού παραμένουν τεράστια. Λείπουν (151) εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών. Από το 2010 έχουν αποχωρήσει (για συνταξιοδότηση, κ.α.) 131 άτομα χωρίς να έχουν αναπληρωθεί. Τα τμήματα του Νοσοκομείου χρωστάνε άδειες και ρεπό ακόμη και από το 2014. Π.χ. μόνο στο Νοσηλευτικό προσωπικό τα χρωστούμενα ρεπό είναι 1125 και ο αριθμός μεταβάλετε συνεχώς προς το χειρότερο.
Τόσο η Ουρολογική κλινική η μια χειρουργική αίθουσα, καθώς και όλα τα κρεβάτια στην ΜΕΘ δεν έχουν επαναλειτουργήσει. Οι λίστες αναμονής για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία είναι μεγάλες, ενώ και οι εξετάσεις σε ορισμένα τμήματα αυξάνονται συνεχώς.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιάνει το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, την ιδιωτικοποίηση της, των ελαστικών μορφών απασχόλησης από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Είναι επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζόμενους.
H αιτία των προβλημάτων των εργαζομένων και των ασθενών είναι ότι η Υγεία, η Πρόνοια και η ασφάλιση των εργαζομένων είναι κόστος για την Ε.Ε. και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους. Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σαρωτικής επίθεσης που δεχόμαστε εμείς και οι ασθενείς. Για αυτό ανάλογα μέτρα στην Υγεία εφαρμόζονται διαχρονικά και ενιαία από όλες τις κυβερνήσεις, σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. με ή χωρίς μνημόνια, με ή χωρίς ευρώ. Θέλουν να εξοικονομήσουν ζεστό κρατικό χρήμα για να στηριχθούν με κάθε είδους κίνητρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ικανοποιούν τις πάγιες απαιτήσεις τους για εξασφάλιση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης. Με αυτό το κριτήριο θα αξιολογούνται τα νοσοκομεία και θα κρίνονται «βιώσιμα» ή όχι. Αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ή όχι. Με αυτά τα κριτήρια θέλουν να αξιολογούν και μας. Αυτός είναι ο λόγος που οι ελάχιστες προσλήψεις στα νοσοκομεία είναι κυρίως επικουρικοί ή μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ.
Αυτό υπηρετεί η κοστολόγηση των υπηρεσιών, τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Γι’ αυτό και ενισχύουν την επιχειρηματική δράση στα δημόσια νοσοκομεία, αντιμετωπίζουν τους ασθενείς σαν πελάτες και τους εργαζόμενους σαν φθηνό και ευέλικτο επιστημονικό προσωπικό.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους υγειονομικούς, και τον Ρεθεμνιώτικο λαό σε αγωνιστική επαγρύπνηση και καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων για να αποκρουστεί η νέα επίθεση στα δικαιώματά μας, να απαιτήσουμε τη μέρα της κατάθεσης του ασφαλιστικού στη Βουλή κήρυξη 48ωρης απεργίας.
Απαιτούμε – Διεκδικούμε:
Να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Μονιμοποίηση των εργολαβικών, επικουρικών, 5μηνων συναδέλφων. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο με ευθύνη του κράτους και της διοίκησης.
Να πληρωθούν άμεσα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα.
Να μην τολμήσει κυβέρνηση να φέρει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα στη Βουλή! Κι αν το κάνει να απαντήσουμε μαζικά με 48ωρη απεργία! Και με συμμετοχή στην Παγκρήτια συγκέντρωση των εργαζομένων την δεύτερη μέρα στο Ηράκλειο.
Αποκλειστικά Δημόσια, Καθολική Υγεία – Πρόνοια – Ασφάλιση. Να πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία. Υπεράσπιση και επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών.
Κανένα κλείσιμο, καμιά συγχώνευση, καμιά συρρίκνωση κλινικών τμημάτων του Νοσοκομείου και των άλλων δομών Υγείας. Επαναλειτουργία των κλειστών κρεβατιών στην ΜΕΘ, χειρουργεία, της ουρολογικής κλινικής, των μαγειρείων, των πλυντηρίων, κλπ.».
«Σε Παγκρήτιο επίπεδο το πρόβλημα»
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν από την πλευρά τους και οι εκπρόσωποι των Δ.Σ. των υπόλοιπων Σωματείων Εργαζομένων των Νοσοκομείων της Κρήτης, καθώς στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου υπογράμμισαν το γεγονός ότι οι μονάδες του νησιού και ότι η ορθή λειτουργία τους εναπόκεινται στο φιλότιμο των ίδιων όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδοσάκης, ανέφερε τα εξής: «Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας αλλά και της ενημέρωσης των εργαζομένων και των πολιτών για τα θέματα της δημόσιας υγείας, προγραμματίστηκε σήμερα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου η συγκεκριμένη συνέντευξη. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές δημόσιας υγείας στο νησί είναι αρκετές και πολυδιάστατες. Πλέον δεν μιλάμε για υποβάθμιση αλλά για ολική διάλυση της δημόσιας υγείας. Η υγεία είναι ένα πολιτικό ζήτημα και πρέπει η κυβέρνηση να καθορίσει την πολιτική της απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πρέπει άμεσα να ενισχυθούν οι δομές δημόσιας υγείας με εργαζόμενους όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων και να δοθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν δεν πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη κίνηση, σύντομα δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για τις υποτυπώδεις υπηρεσίες υγείας στο νησί».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Γρήγορης Κοκοβάκης ανέφερε τα εξής: «Η κατάσταση είναι οριακή και στο ΠΑΓΝΗ. Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με την αυτοχρηματοδότηση και την ραγδαία αύξηση των ασθενών έχει γονατίσει το Νοσοκομείο και η κατάσταση έχει χτυπήσει κόκκινο. Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση, καθώς εκκρεμεί και το θέμα των 25 επικουρικών εργαζομένων που στην περίπτωση που αποχωρήσουν θα τεθεί σοβαρό θέμα ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου, καθώς τα κενά αυτά δεν μπορούν να καλυφτούν με τις πεντάμηνες προσλήψεις που κάνει το υπουργείο στα Νοσοκομεία».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου έχουμε τρεις επικουρικούς, των οποίων η θητεία λήγει, καθώς και είκοσι συνάδελφους που εργάζονται με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Σύντομα και η δική τους θητεία λήγει και στην περίπτωση που φύγουν αναγκαστικά θα κλείσουν τουλάχιστον τρία τμήματα και θα μειωθούν αισθητά οι κλίνες. Ζητούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε παράταση για τις πεντάμηνες συμβάσεις και να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί εργαζόμενοι, καθώς τίθεται θέμα βιωσιμότητας του Νοσοκομείου, καθώς και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για ορισμούς διοικητών, καθώς τα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου λειτουργούν ουσιαστικά για πάνω από ένα χρόνο «στον αυτόματο».
Ο Γιώργος Χονδροζουμάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, ανέφερε τα εξής: « Τα προβλήματα είναι διαχρονικά και πλέον η συμπόνια μόνο του υπουργού Υγείας δεν είναι αρκετή, όπως επίσης και οι επικλήσεις στο φιλότιμο των εργαζομένων. Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο το επικουρικό προσωπικό, βρίσκεται σε κλινικές αιχμής, όπως είναι οι παθολογικές, οι πνευμονολογικές και οι χειρουργικές και στην περίπτωση που φύγουν από εκεί θα παρουσιαστεί μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία».
Ο Νίκος Νικητάκης από το Νοσοκομείο Σητείας στις δηλώσεις του υπογράμμισε τα εξής: «Όπως και στα άλλα Νοσοκομεία έτσι και σε αυτό της Σητείας, οι ελλείψεις στην περίπτωση που αποχωρήσουν οι επικουρικοί θα είναι πολύ μεγάλες ιδίως στην χημική και την παθολογική κλινική, πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα και να δοθεί προσοχή στις ανάγκες».
Ο Νίκος Παντιέρας, γενικός γραμματέας του Νοσοκομείου Χανίων, δήλωσε: «Στο Νοσοκομείο Χανίων τα προβλήματα είναι παρεμφερή με τα υπόλοιπα της Κρήτης, με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Τα κύρια προβλήματα εντοπίζονται στο Γαστρεντερολογικό τμήμα και το Παθολογικό και πρέπει να δοθεί μια άμεση λύση στα συγκεκριμένα πρόβλημα, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον σε επαγγελματική εξουθένωση».