Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Στο «κόκκινο» βρίσκεται πλέον η λειτουργία του νοσοκομείου Ρεθύμνου και οι ειδικευόμενοι γιατροί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου προβλέποντας ακόμα και λουκέτο στο νοσηλευτικό ίδρυμα αφού όπως υποστηρίζουν οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες και αντίστοιχα δυσανάλογες με τον όγκο των ασθενών με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας.
Οι ειδικευόμενοι γιατροί αποφάσισαν από χθες να διακόψουν τις εφημερίες πέραν των επτά νομίμων, που σημαίνει ότι νευραλγικές κλινικές και τμήματα όπως τα ΤΕΠ και η χειρουργική θα μείνουν ακάλυπτα για το υπόλοιπο του μήνα ενώ από τον Νοέμβριο το πρόβλημα γιγαντώνεται αφού ολοκληρώνουν την εκπαίδευση τους κάποιοι ειδικευόμενοι.
Ειδικότερα, με απόφαση τους οι ειδικευόμενοι γιατροί από χθες σταμάτησαν τις υπερεφημερίες καλώντας το αρμόδιο υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Οι ειδικευόμενοι καταγγέλλουν ως πρόχειρο τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου, δηλώνουν εξουθενωμένοι από τα εξαντλητικά ωράρια που υποχρεώνονται να κάνουν χωρίς ρεπό για να καλύψουν «τρύπες» που οφείλονται στις ελλείψεις προσωπικού αφού δεν υπάρχουν γιατροί για να βγει σωστά το πρόγραμμα των εφημεριών. Αναφέρουν μάλιστα ότι αν και εκπαιδευόμενοι καλούνται συνεχώς να πάρουν αποφάσεις πολύ σοβαρές χωρίς να είναι στη δική τους αρμοδιότητα ενώ τονίζουν πως τα εξουθενωτικά αυτά ωράρια έχουν ως αποτέλεσμα οι εφημερίες να είναι επισφαλείς με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.
Οι ειδικευόμενοι γιατροί καλούν τη ρεθεμνιώτικη κοινωνία να σταθεί αρωγός στο πλευρό τους και να διεκδικήσει αναβαθμισμένες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που μπορούν να προέλθουν μόνο με μαζικές προσλήψεις.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Ορέστης Τσώνης, ειδικευόμενος γενικής χειρουργικής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα είναι γνωστό στις αρμόδιες αρχές από τις αρχές του μήνα. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σωματικά και ψυχικά να δουλεύουμε με τεράστιες αριθμητικές απώλειες, με ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Έχουμε φτάσει στα όρια της εξουθένωσης και αδυνατούμε πια να καλύπτουμε αυτό το δευτεροβάθμιο νοσοκομείο. Νομίζω ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσει πρώτα από όλους το υπουργείο. Πρέπει να βρει πόρους, ώστε οι ρεθεμνιώτες να απολαμβάνουν τη χαρά της περίθαλψης. Οι ειδικευόμενοι γιατροί και αρκετοί ειδικευμένοι δουλεύουμε υπερωριακά πάρα πολύ καιρό. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις εφημερίες-που ξεπερνούν τις 7- που προβλέπει ο νόμος. Έχει να κάνει με το ότι δουλεύουμε ώρες πέραν του ωραρίου μας, δεν παίρνουμε τα ρεπό μας, εφημερεύουμε χωρίς ειδικευμένο στα ΤΕΠ. Είμαστε σε περίοδο εκπαίδευσης, νέοι άνθρωποι που θέλουμε να βοηθήσουμε όμως χωρίς λύσεις, το πιθανότερο είναι να εξουθενωθούμε τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Αδυνατούμε πλέον να συνεχίσουμε. Ο Νοέμβριος θα ‘ναι χειρότερος γιατί αποχωρούν ειδικευόμενοι. Η χειρουργική και η παθολογική θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα. Οι εφημερίες στο ΤΕΠ είναι από μόνες του κοπιαστικές. Οι ειδικευμένοι δεν επαρκούν για να τις καλύψουν».
«Οι εφημερίες πλέον είναι επισφαλείς»
Από την πλευρά της η Μαρία Κουρούση, ειδικευόμενη στην παιδιατρική κλινική του ΓΝΡ υποστήριξε πως οι εφημερίες είναι πλέον επισφαλείς και επικίνδυνες για τους ίδιους τους ασθενείς. «Μέχρι στιγμής όλοι μας έχουμε δουλέψει πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες: εφημερίες πολλές παραπάνω-και πέραν των ωραρίων, αργίες, δουλεύομε 32 ώρες συνεχόμενες. Αυτό για μας αποτελεί ένα σοβαρό θέμα γιατί πλέον το ΓΝΡ καλύπτεται με ένα πρόχειρο τρόπο που δεν αρμόζει σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο. Οι εφημερίες είναι επισφαλείς. Οι ειδικευόμενοι καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις παραπάνω από όσες μας αναλογούν, καθώς είμαστε σε εκπαίδευση. Υπάρχει το ΤΕΠ παθολογικής-χειρουργικής το οποίο λειτουργεί χωρίς ειδικευμένο γιατρό περίπου το μισό μήνα και σε άλλες κλινικές όπως η παιδιατρική οι γιατροί γίνονται λάστιχο μεταξύ τΤΕΠ, νεογνών και κλινικής. Δεν μπορούμε να ενισχύσουμε αυτή την κατάσταση γιατί πλέον οι εφημερίες έχουν γίνει επικίνδυνες. Δεν θέλουμε να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη αλλά το βασικότερο είναι ότι έχεις ένα νοσοκομείο που καταρρέει, οι λύσεις που προτείνονται είναι πρόχειρες. Προτείνεται ας πούμε να φέρουμε αγροτικούς που δεν έχουν δουλέψει ποτέ για να κάνουν εφημερίες. Αυτά είναι επικίνδυνα και είναι δυσάρεστο για μας που τόσους μήνες καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατήσουμε ανοιχτό το νοσοκομείο να φτάνουμε σε αυτή τη θέση».
«Το νοσοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί χάρη στη εθελοντική εργασία»
Η κ. Κουρούση κάλεσε την τοπική κοινωνία να ενεργοποιηθεί τονίζοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να αντιληφθεί ότι το νοσοκομείο λειτουργεί χάρη στην εθελοντική εργασία των γιατρών: «Θέλουμε να καλέσουμε την τοπική κοινωνία να κατανοήσει το θέμα και να αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα νοσοκομείο που λειτουργεί χάρη στην εθελοντική εργασία των γιατρών. Δεν αρκεί όμως να έχεις έναν άνθρωπο στα επείγοντα. Πρέπει αυτός ο άνθρωπος να είναι εκπαιδευμένος, να είναι έμπειρος, να έχει διαύγεια, ώστε να μπορεί να φέρει εις πέρας την εφημερία. Καλούμε τη διοίκηση, τη ΔΥΠΕ και κυρίως το υπουργείο να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Μέχρι τώρα η συνταγή που ακολουθείται είναι πιέζουν το προσωπικό να καλύψουν ως φυσικές παρουσίες τις εφημερίες, χωρίς να ενδιαφέρει ούτε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές ούτε το κόστος στο ίδιο το προσωπικό».
«Δεν θέλουμε άλλες υποσχέσεις αλλά λύσεις από τον αρμόδιο υπουργό»
Οι γιατροί ζητούν λύσεις από τον υπουργό και όχι άλλες υποσχέσεις ή διαπιστώσεις: «Ακούμε τον υπουργό να κάνει διαπιστώσεις, ότι οι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό και ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Τις διαπιστώσεις αυτές τις γνωρίζουμε. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, να καλύψει αυτά τα κενά και να στελεχώσει τα νοσοκομεία. Απαιτούμε άμεσες λύσεις και όχι υποσχέσεις. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το νοσοκομείο θα κλείσει τους επόμενους έξι μήνες» τόνισε η κ. Κουρούση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου Γιάννης Σαριδάκης τόνισε: «Τα μνημόνια και οι περικοπές οδηγούν τη δημόσια υγεία σε συνθήκες κατάρρευσης. Από την άλλη ο λαός θρηνεί καθημερινά τα χιλιάδες θύματα αυτής της πολιτικής. Στο ΓΝΡ εκτός απο τα γνωστά προβλήματα της υποστελέχωσης και των περικοπών στους προϋπολογισμούς, ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε και τη δραματική έλλειψη των ειδικευόμενων γεγονός που επισφραγίζει τα φαινόμενα της κατάρρευσης. Εκείνο που θέλουμε να πούμε σε όλους τους τόνους είναι ότι ήρθε η ώρα η τοπική κοινωνία να βγει στο προσκήνιο καθώς βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Είναι η ώρα η κοινωνία να πάρει τον πρώτο λόγο για να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια. Αύριο θα είναι πολύ αργά» και ξεκαθάρισε πως όλα τα προβλήματα του νοσοκομείου είναι σε γνώση του υπουργού Α. Ξανθού: «Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι η μόνη λύση γεγονός που δεν μπορεί να γίνει στον βαθμό και στην έκταση που είναι απαραίτητο γιατί υπάρχουν οι γνωστοί περιορισμοί των μνημονίων. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο λειτουργεί οριακά. Η εθελοντική εργασία και η υπερκόπωση του προσωπικού δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων. Όλα τα προβλήματα αναλυτικά και καταγεγραμμένα είναι σε γνώση του υπουργού. Οι επαφές είναι διαρκείς στην προσπάθεια να βρεθούν οι λύσεις για να λειτουργήσει με αξιοπρέπεια το νοσοκομείο μας» κατέληξε.
Ν. Ξυπολυτάς: «Οι γιατροί πρέπει να προασπιστούν τη δημόσια υγεία»
Ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Νίκος Ξυπολυτάς αναγνωρίζει το πρόβλημα της υποστελέχωσης που υπάρχει στο νοσοκομείο αλλά τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των ιατρών, ωστόσο όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του οι ειδικευόμενοι γιατροί με δεδομένες τις δυσκολίες που υπάρχουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα πρέπει να βάλουν πλάτη και να στηρίξουν το νοσοκομείο. Επεσήμανε δε πως έχει ζητηθεί από τους ειδικευόμενους να κάνουν μερικές μόνο ώρες παραπάνω για να συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου: «Αναγνωρίζω το λειτούργημα των συναδέλφων, αντιλαμβάνομαι ότι είναι εξαντλημένοι, όμως θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Κατ’ αρχάς οι ειδικευόμενοι πρέπει να εργάζονται 50 ώρες την εβδομάδα. Εμείς τους λέμε να κάνουν οχτώ εφημερίες, από τις 7 που προβλέπεται, ουσιαστικά δηλαδή λίγες ώρες παραπάνω για να μπορέσει το νοσοκομείο μας το οποίο εφημερεύει καθημερινά, να παραμείνει ανοιχτό. Δεύτερον, αυτό που λένε για απλήρωτες εφημερίες είναι ψέματα. Όλες οι εφημερίες αυτές πληρώνονται. Προσωπικά είχα συναντηθεί με τον σύλλογο των ειδικευόμενων, είχαμε συνεννοηθεί για οχτώ εφημερίες, προκειμένου να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Συμφώνησαν όλοι. Βρέθηκαν δυο-τρεις και παρ ότι συμφωνήσαμε για οκτώ, κοροϊδεύοντας τον διοικητή μέσα από ιστοσελίδες ξεσηκώθηκαν και λένε ότι θα κάνουν μόνο όσες προβλέπει ο νόμος. Οι νόμιμες εφημερίες είναι αυτές που προασπίζουν τη δημόσια υγεία. Αυτό είναι το νόμιμο. Κανείς και πουθενά δεν κάνει ότι θέλει. Όλοι λειτουργούμε βάσει των νόμων. Αλίμονο και χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή. Αυτοί που δεν δέχτηκαν να πάρουν το «εντέλλεσθαι» -για το οποίο είχαμε συνεννοηθεί προκειμένου να αποδείξουν ότι κάνουν παραπάνω εφημερίες για να διεκδικήσουν τα χρήματα τους-και είναι στις λίστες των εφημεριών πρέπει να είναι στις θέσεις τους. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα κλείσει το ΤΕΠ ή άλλο τμήμα επειδή οι γιατροί δεν μπορούν να βάλουν πλάτη. Αλίμονο αν χαθεί ανθρώπινη ζωή. Αυτό θα τους κυνηγά και ηθικά και νομικά μια ζωή».