Η θερμοκρασία τις τελευταίες ώρες παρουσιάζει πτώση και η αγωνία όλων κορυφώνεται για τους σεισμοπαθείς στο Αρκαλοχώρι. Οι πρώτοι 30 οικίσκοι για τη στέγαση των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου φτάνουν μόλις σήμερα, 2 Οκτωβρίου, ενώ οι πληγέντες περνούν δύσκολες βραδιές στις σκηνές ή στα αυτοκίνητά τους. Εκτός από τη συνεχή μετασεισμική δραστηριότητα έχουν να αντιμετωπίσουν και το κρύο.
Οι δύσκολες συνθήκες οδήγησαν πολλούς να αναζητήσουν προσωρινή στέγη εκτός των σκηνών που έχουν στηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, όπου τη νύχτα έμειναν 180 άτομα, 100 λιγότερα από τα πρώτα 24ωρα.
Τοπικοί φορείς και κυβερνητικά στελέχη λένε πως υπάρχει άρνηση των περισσότερων κατοίκων να μετακινηθούν μακριά από τα χωριά τους, σε σπίτια του προγράμματος «Εστία» ή σε ξενοδοχεία, προσανατολίζονται στη λύση της τοποθέτησης οικίσκων.
Στο μεταξύ, προετοιμάζονται πυρετωδώς οι χώροι στους οποίους θα τοποθετηθούν οι οικίσκοι. Είκοσι από αυτούς θα διατεθούν για τη στέγαση σεισμοπλήκτων που παραμένουν σε σκηνές σε μικρούς οικισμούς του δήμου και οι υπόλοιποι δέκα σε έκταση απέναντι από τον καταυλισμό του εκθεσιακού κέντρου Αρκαλοχωρίου. Σε αυτούς τους οικίσκους υπολογίζεται ότι θα στεγαστούν περί τους 100-120 σεισμοπαθείς.
Ωστόσο, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και γι’ αυτό η δημοτική αρχή ζητά σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων οικίσκων.
Χθες οι εμπλεκόμενοι φορείς κινητοποιήθηκαν προκειμένου οι πολίτες που βιώνουν ήδη δύσκολες καταστάσεις, καθώς έχασαν σπίτια και περιουσίες, να έχουν μια ανθρώπινη διαβίωση και να μην ταλαιπωρηθούν άλλο, στις σκηνές που έχουν στηθεί στα κατά τόπους σημεία.
Ήδη ο χώρος του Κλειστού Γηπέδου έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να φιλοξενήσει αρκετά άτομα, στα κρεβάτια που έχουν τοποθετηθεί στο σημείο
Τεράστιες είναι οι ανάγκες και για σχολική στέγη, καθώς πολλά από τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες ή έχουν κριθεί ακατάλληλα. Για την κάλυψη των αναγκών, όπως είπε ο κ. Φραγκάκης, είναι έτοιμες προς παράδοση 100 μεγάλες προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες θα παραδοθούν μόλις είναι έτοιμες οι υποδομές στους
Εν τω μεταξύ συνεχίστηκαν και χθες οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίο, Γορτύνας και Χερσονήσου.
Στις πληγείσες περιοχές γίνεται αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας) από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Έως χθες είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 3.172 κτίρια:
– Από αυτές 2.613 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.784 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
– Επίσης, έχουν ελεγχθεί 161 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 106.
Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 104 από τις 190 αυτοψίες, ενώ σε 208 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 184 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, μετά τον δήμο Μινώα Πεδιάδος, ο δήμος Αρχανών – Αστερουσίων, αλλά και τμήμα του δήμου Χερσονήσου, που επίσης επλήγησαν σοβαρά από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.
Μέτρα για τους σεισμοπαθείς ζητά η Περιφέρεια Κρήτης
Τους σεισμοπαθείς συμπολίτες μας στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου επισκέφθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πιτσούλης.
Συμμετείχαν στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου και συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Μ. Φραγκάκη, με μέλη του Συλλόγου Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Αρκαλοχωρίου και συνομίλησαν για τα ειδικά προβλήματα που έχουν ανακύψει για τις επιχειρήσεις επαγγελματίες της περιοχής από το καταστροφικό σεισμό.
Στη συνάντηση αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους του συλλόγου ότι τα προσφάτως ανακοινωθέντα μέτρα για τις πληγείσες επιχειρήσεις (επιχορήγηση για ζημία σε πάγια, πρώτες ύλες & εμπόρευμα, αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης) δεν αντιμετωπίζουν το σύνολο των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων που ανέκυψαν εξ αιτίας του σεισμού.
Έγινε αναλυτική συζήτηση και διατυπώθηκαν συμπληρωματικές προτάσεις στήριξης των επιχειρήσεων που αφορούν την κάλυψη άμεσων και βασικών αναγκών διαβίωσης των επαγγελματιών και επιχειρηματιών της περιοχής λόγω της γενικευμένης υπολειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας στη περιοχή.
Ο αντιπεριφερειάρχης σε συνέχεια της παραπάνω επίσκεψης-συνάντησης απέστειλαν χθες επείγουσα επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων κ. Κώστα Χατζηδάκη και στον υφυπουργό στον πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο με συγκεκριμένες προτάσεις συμπληρωματικές των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί.
Στην επιστολή αναφέρεται: «Κρίνω αναγκαίο να απευθυνθώ, μέσω αυτής, σε εσάς, ως συνέχεια των εξαγγελθέντων μέτρων από τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού στις περιοχές των δήμων Μίνωα-Πεδιάδας και Αρχανών-Αστερουσίων.
Είναι νομίζω περιττό να αναφερθώ στην εικόνα και τις συνέπειες αυτής της φυσικής καταστροφής σε υποδομές (δημόσιες και ιδιωτικές), στη διαβίωση των κατοίκων αλλά και στη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην περιοχή. Άλλωστε διαπιστώθηκαν πιστεύω από τον πρωθυπουργό και το σύνολο των άλλων στελεχών της κυβέρνησης που επισκέφθηκαν τη περιοχή. Είναι φανερό ότι η θεραπεία των προβλημάτων και η ομαλοποίηση απαιτεί επίμονη προσπάθεια από όλους και χρόνο.
Θα ήθελα όμως να αναφερθώ σε επιπρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών στις επιχειρήσεις της περιοχής και αναδείχθηκαν αναγκαία μέσα από προσωπική μου επίσκεψη στη περιοχή και συνάντησή μου με τον δήμαρχο και τον τοπικό σύνδεσμο των επιχειρηματιών.
1) Η έκτακτη αρωγή που ανακοινώθηκε συναρτάται με τις υλικές ζημιές στις επιχειρήσεις (υποδομών και εμπορευμάτων).Υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις (π.χ. παροχής υπηρεσιών) χωρίς αντίστοιχες ζημιές, οι οποίες όμως θα παραμείνουν χωρίς εισόδημα εξαιτίας της ουσιαστικής αναστολής λειτουργίας τους για σημαντικό χρονικό διάστημα λόγω της υπολειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας στη περιοχή. Συνεπώς η έκτακτη αρωγή θα πρέπει να αφορά και αυτές τις επιχειρήσεις.
2) Μετατροπή της επιστρεπτέας επιχορήγησης λόγω covid μη επιστρεπτέα στο σύνολό της για όλες τις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν, όπως έγινε και με πρόσφατη ρύθμιση σε άλλη πληγείσα περιοχή.
3) Αναστολή πληρωμής των τοκοχρεολυτικών δόσεων για τα επιχειρηματικά δάνεια και ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα».
4) Πάγωμα των δόσεων και ειδικές ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια κατοικιών που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
5) Κάλυψη και όχι αναστολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών της περιοχής.
6) Έκτακτο μηνιαίο επίδομα και ασφαλιστική κάλυψη για εύλογο διάστημα, για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω ολοσχερούς καταστροφής ή σοβαρών ζημιών. Ένταξη στο ειδικό πρόγραμμα των 100.000 θέσεων του ΟΑΕΔ για τις θέσεις απασχόλησης στις επιχειρήσεις της περιοχής.
Με δεδομένη την εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τη μέγιστη και ταχεία στήριξη της περιοχής και των κατοίκων της, θεωρώ τα παραπάνω συμπληρωματικά μέτρα αναγκαία και ρεαλιστικά. Με την πεποίθηση ότι θα τύχουν της μέγιστης κατανόησης και προσπάθειας υλοποίησής τους εκ μέρους σας.
Μ. Σταυριανουδάκης: Όλα όσα έχει πει η κυβέρνηση για τον δήμο Μινώα Πεδιάδος θα γίνουν
Τη δέσμευση πως όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το Αρκαλοχώρι θα πραγματοποιηθούν κατά γράμμα, από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία για τον δήμο Μινώα Πεδιάδος, έδωσε στο πλαίσιο κλειστής σύσκεψης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης.
Όπως τόνισε ο κ. Σταυριανουδάκης, το γεγονός πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στην περιοχή, τα οποία και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο ίδιος, αποτελούν βασικό κίνητρο, για την επιτάχυνση και την απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου το Αρκαλοχώρι και όλος ο δήμος Μινώα Πεδιάδος να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση αφενός, αλλά και αφετέρου να αποκτήσουν μια νέα αναπτυξιακή προοπτική με σωστή πολεοδόμηση, ασφαλή κτίρια και ακόμα καλύτερες συνθήκες.
Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχαν, εκτός ασφαλώς από τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μανόλη Φραγκάκη, ο αντιδήμαρχος Φαιστού Γιάννης Φασομυτάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φαιστού Μανόλης Ορφανουδάκης, η διοικήτρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος. Το παρών έδωσε επίσης ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, κ. Ανδρέας.
Τόσο οι δήμαρχοι Μινώα Πεδιάδος και Χερσονήσου, όσο όμως και ο αντιδήμαρχος Φαιστού, τόνισαν πως μέσω του γενικού γραμματέα υπάρχει μια αγαστή συνεργασία με το υπουργείο, καταθέτοντας ως θέση, ότι όσες φορές έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον κ. Σταυριανουδάκη, αυτές τηρήθηκαν κατά γράμμα. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της Χερσονήσου και της Φαιστού δήλωσαν αρωγοί στην προσπάθεια του δήμου Μινώα Πεδιάδος, τονίζοντας πως είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν όποια βοήθεια χρειαστεί ο δήμος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πρωτοφανείς καταστροφές που έχει υποστεί.