Η χθεσινή θυελλώδης συνεδρίαση στο Δημαρχείο δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, καθώς οι δυο προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία, δηλαδή η «αντικατάσταση» της κατάληψης από στάσεις εργασίας ή η συνέχιση της κατάληψης σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, σχεδόν ισοψήφησαν, με αποτέλεσμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων να διακόψει την συνέλευση και να καλέσει τα μέλη του σε νέα συνεδρίαση, σήμερα το πρωί στις 8:30.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκαν δυο ψηφοφορίες. Μια δια ανατάσεως της χειρός και μια ονομαστική ψηφοφορία. Στην πρώτη περίπτωση οι ψήφοι ήταν μοιρασμένοι, όμως ένας εκ των μελών του Δ.Σ. έθεσε θέμα νομιμότητας της απόφασης, καθώς στην αίθουσα βρίσκονταν, και συμμετείχαν κανονικά στην ψηφοφορία, αρκετά άτομα τα οποία δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, καθώς είτε εργάζονται σε δημοτικές επιχειρήσεις είτε σε υπηρεσίες των Δημοτικών Ενοτήτων.
Έτσι, ζητήθηκε η πραγματοποίηση ονομαστικής ψηφοφορίας. Αίτημα το οποίο έγινε δεκτό και είχε σαν αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ότι όντως στη διαδικασία που προηγήθηκε είχαν ψηφίσει άτομα χωρίς να έχουν το σχετικό δικαίωμα, καθώς στη συνέχεια δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ονομαστική ψηφοφορία, διότι αυτή πραγματοποιήθηκε μέσω των καταλόγων των εργαζομένων.
Στην ονομαστική ψηφοφορία προκρίθηκε η πρόταση της λήξης της κατάληψης και της συνέχισης των κινητοποιήσεων με δίωρες στάσεις εργασίας, ωστόσο επειδή η πλειοψηφία ήταν οριακή, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση και ψηφοφορία σήμερα το πρωί.
Κάτι που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες του Δήμου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν θα λειτουργήσουν τουλάχιστον τις πρωινές ώρες.
Στη σκιά των πρόσφατων δραματικών εξελίξεων, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης με τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, πραγματοποιήθηκε χθες η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης στο Ηράκλειο.
Η λήψη αποφάσεων και η κοινή στάση των δημάρχων απέναντι στην κυβέρνηση ήταν το ζητούμενο της χθεσινής συνέλευσης, ενόψει μάλιστα και του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ οι αιρετοί συζήτησαν επίσης για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις συνέπειές του στη λειτουργία των ΟΤΑ.
Αρκετοί δήμαρχοι επεσήμαναν την ανάγκη να μην αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τον πραγματικό της ρόλο, ενώ έθιξαν τόσο τα σοβαρά οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν όσο και τα θεσμικά.
Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση αναζητεί τώρα εναλλακτικούς τρόπους για να διασφαλίσει την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να προτίθεται να παρακάμψει την άρνηση των δημάρχων να στείλουν στοιχεία για τους υπαλλήλους τους.
Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου διαμηνύουν ότι «Ο νόμος θα εφαρμοστεί με κάθε τρόπο».
Ένα από τα σενάρια αφορούν την κατάθεση ρύθμισης, ώστε να παρακαμφθεί η αναγκαιότητα υπογραφής, από τους δημάρχους, των διαπιστωτικών πράξεων υπαγωγής σε διαθεσιμότητα, ενδεχόμενο όμως που αιρετοί και δημοτικοί υπάλληλοι έχουν χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζει την αυτονομία των δήμων.
Συγκεκριμένα, μελετάται σύμφωνα με πληροφορίες εάν το υπουργείο μπορεί να πατήσει πάνω στη διάταξη με την οποία καθιερώθηκε η έννοια του κρατικού υπαλλήλου για όλους τους απασχολούμενους στο Δημόσιο και βάσει αυτής να εκδοθούν σε κεντρικό επίπεδο οι διαπιστωτικές πράξεις.
Παράλληλα, ένα άμεσο μέτρο για το οποίο έχει, ήδη, προειδοποιήσει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποτελεί και η υπαγωγή σε διαθεσιμότητα όλων των υπαλλήλων των κατηγοριών που περιγράφονται στο νόμο, ανεξαρτήτως εάν εμπίπτουν σε κάποια από τις εξαιρέσεις. Κάτι που θα οδηγούσε, δηλαδή, στη διαθεσιμότητα εργαζόμενους που κανονικά δεν επηρεάζονται, με την ισχύουσα απόφαση.