Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα η δίκη τεσσάρων παιδιάτρων, τρεις εκ των οποίων του Νοσοκομείου και ένας ιδιώτης, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Η υπόθεση αφορά τον θάνατο τετράχρονου αγοριού στις 9 Μαΐου 2014, λίγες ώρες μετά την εισαγωγή του στην Παιδιατρική Κλινική Ρεθύμνου κι ενώ για τρεις τουλάχιστον φορές την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, επειδή το παιδί είχε εμέτους, ανορεξία και δυσκολία στην αναπνοή, οι γονείς το είχαν μεταφέρει τόσο στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου (δυο φορές), όσο και σε ιδιώτη παιδίατρο. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι γιατροί που εξέτασαν το τετράχρονο αγοράκι είχαν διαγνώσει ίωση και είχαν συστήσει στους γονείς, καθησυχάζοντάς τους ότι δεν έχει κάτι ανησυχητικό, να το πάρουν σπίτι.
Εν τέλει ύστερα από πέντε μέρες, την Πέμπτη 8 Μαΐου, το παιδί σε σοβαρή κατάσταση μεταφέρθηκε ξανά από τους γονείς του στο Νοσοκομείο και ύστερα από τις εργαστηριακές εξετάσεις που του έγιναν, εισήχθη στην Παιδιατρική Κλινική. Η κατάστασή του το βράδυ επιδεινώθηκε, και ύστερα από λίγες ώρες, τα ξημερώματα της Παρασκευής 9 Μαΐου, το παιδί ξεψύχησε.
Ο θάνατος του παιδιού, σύμφωνα με ιατροδικαστική που είχε ορίσει ο Εισαγγελέας Ρεθύμνου, προήλθε από καρδιογενές σοκ εξαιτίας επιπλοκών πυώδους αμυγδαλίτιδας από την οποία έπασχε το τετράχρονο αγόρι.
Διαμαρτύρονται η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και o Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Η Ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα από τις 9:00 το πρωί έως τις 12:00 διαμαρτυρόμενη για την ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης, όπως αναφέρεται σε προχθεσινή ανακοίνωση, και για συμπαράσταση-συμμετοχή στην εκδίκαση της παραπομπής των παιδιάτρων του Νοσοκομείου.
Εν τω μεταξύ, με αφορμή τη σημερινή δίκη των τεσσάρων παιδιάτρων, ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Την Πέμπτη 4/5 παραπέμπονται στη δικαιοσύνη τέσσερις συνάδελφοί μας παιδίατροι για την απώλεια της ζωής ενός τετράχρονου αγοριού, στο νοσοκομείο, πριν δυο περίπου χρόνια.
Αν και παρατηρητές, αφού η πολιτεία θεωρεί ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι, τα θεσμοθετημένα από την ίδια συμβουλευτικά όργανα, πρέπει να μένουν εκτός διαδικασίας, θέλουμε ν’ αναφερθούμε, σύντομα, στην σύγχρονη ιατρική πραγματικότητα.
Η σωτηρία της ανθρώπινης ζωής όταν απειλείται και η διαφύλαξη του πολύτιμου αγαθού της υγείας μέσα από τον συνεχή, δύσκολο και δυστυχώς πολλές φορές άνισο αγώνα που δίνουν οι γιατροί μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, χρειάζεται τον σεβασμό, την αναγνώριση και την στήριξη της κοινωνίας.
Οι γιατροί, προσπαθούν καθημερινά με όσες γνώσεις, εμπειρίες και δυνάμεις διαθέτουν σαν επιστήμονες και σαν άνθρωποι ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες και στις προσδοκίες των ασθενών τους.
Οι δύσκολες και ιδιαίτερα απαιτητικές συχνά συνθήκες εργασίας, η σύγχρονη αντίληψη για βασιζόμενη σε ενδείξεις ιατρική πρακτική, όπως και οι κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών οργάνων, διαμορφώνουν το πλαίσιο άσκησης του επίπονου ιατρικού έργου, όπου δεν χωρούν αυτοσχεδιασμοί ή πειραματισμοί.
Οι γιατροί γνωρίζουν καλά ότι στην ιατρική στατιστική επιστήμη αλλά και στην καθημερινή ιατρική πρακτική, ποσοστά 100/% στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση, δεν υπάρχουν.
Η προσφορά των γιατρών όλων των ειδικοτήτων και εν προκειμένω και των παιδιάτρων στη σύγχρονη εποχή είναι αναμφισβήτητα σημαντική και καταλυτική στην εξέλιξη πολλών παθήσεων αλλά όχι όλων!
Η δραματική μείωση της παιδικής νοσηρότητας και θνησιμότητας, είναι η απόδειξη της αποτελεσματικότητάς τους.
Με σεβασμό στο πένθος της οικογένειας για την τραγική απώλεια του μικρού Διονύση, με εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και τον ρόλο της, αλλά αναγνωρίζοντας και τιμώντας παράλληλα την ιατρική και κοινωνική προσφορά των συναδέλφων μας, τους εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας, πεπεισμένοι ότι ενέργησαν επιστημονικά και δεοντολογικά σωστά και ότι αυτό θα τους αναγνωριστεί».