Σήμερα αναμένεται να φτάσει, εκτός απροόπτου στην Αθήνα, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, τέθηκαν επί τάπητος τα ενεργειακά, το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων, τα δημοσιονομικά και τα φορολογικά
Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα λειτουργούν αρκετές ομάδες εργασίας, που θα αφορούν στα δημοσιονομικά μεγέθη, το συνταξιοδοτικό καθεστώς, τα εργασιακά, τις αγορές προϊόντων (toolkit ΟΟΣΑ), κ.λπ. Οι τέσσερις επικεφαλής των αντιπροσωπειών των θεσμών είναι οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Νικόλα Τζαμαριόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).
Εν τω μεταξύ με βασικό θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνεδρίασε το απόγευμα το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Παράλληλα, στην εκτίμηση ότι χρειάζεται σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προέβη σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.
Στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης τύπου η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο και έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να επιτύχει το νέο πρόγραμμα.
Αναλυτικότερα:
Λαγκάρντ: Πρέπει να υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
ΖΗΤΗΣΕ «ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΥΣ»
Ένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα πρέπει να έχει τέσσερις άξονες, τόνισε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αποκάλυψε και το τι περιμένει να δει από την ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ, προκειμένου να συνεχίσει το Ταμείο να εμπλέκεται στην Ελλάδα.
«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει την ιδιοκτησία του προγράμματός του για να πείσει το ΔΝΤ να συνεχίσει να εμπλέκεται», ανέφερε η διευθύντρια του Ταμείου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Το κρίσιμο από τη δική μου άποψη είναι τι είναι οι έλληνες έτοιμοι να κάνουν, όχι οι λέξεις γύρω από αυτό. Το ΔΝΤ θα κοιτάζει τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση όχι το τι λέει», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ, που υποσχέθηκε ότι θα αγνοήσει αυτό που χαρακτήρισε ως «πολιτικό θόρυβο» και θα συγκεντρωθεί στις πράξεις και όχι στις πεποιθήσεις.
«Πρέπει η κυβέρνηση να επιδείξει ιδιοκτησία, αποφασιστικότητα για τα μέτρα που θα ανατρέψουν την κατάσταση στην οικονομία», είπε ακόμη η διευθύντρια του ΔΝΤ, που ξεκαθάρισε ότι η άποψη του Ταμείου για την αναδιάρθρωση χρέους δεν έχει αλλάξει, τονίζοντας ότι αυτό είναι σημαντικό.
«Για να επιτύχει η Ελλάδα και να προχωρήσει το όποιο πρόγραμμα, πρέπει να γίνει μία σημαντική αναδιάρθρωση χρέους. Δεν έχουμε μετακινηθεί σε αυτό το θέμα, θα επιμείνουμε σε αυτή τη θέση. Γίνεται κοινά αποδεκτή άποψη ότι με μία αναλογία χρέους 170% που κορυφώνεται στο 200%, είναι αναπόφευκτο ότι ένα στοιχείο αναδιάρθρωσης χρέους», είπε η κ. Λαγκάρντ, που έκανε ακόμη έκκληση για «λογικούς δημοσιονομικούς στόχους που επιτυγχάνονται με σαφή μέτρα»
Όπως ανέφερε, ένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα πρέπει να έχει τέσσερις άξονες:
- λογικοί δημοσιονομικοί στόχοι
- διαρθρωτικά μέτρα για να ανοίξει η ελληνική οικονομία
- σημαντική χρηματοδότηση για να γίνει λειτουργικό το πρόγραμμα
- αναδιάρθρωση χρέους
Αιχμή για την απροθυμία Τσίπρα
Με τα περί ιδιοκτησίας που χθες δήλωσε για πρώτη φορά, η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρεται στο επαναλαμβανόμενο επιχείρημα του έλληνα πρωθυπουργού ότι το μνημόνιο δεν είναι δική του ιδιοκτησία, αλλά του επεβλήθη από τους δανειστές «με το μαχαίρι στο λαιμό» και δεν το πιστεύει.
Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού εξοργίζει τους δανειστές, και την Κριστίν Λαγκάρντ, που φοβούνται ότι θα χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα με 83 δισ., το οποίο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί γιατί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το αποποιείται.
Με τα λεγόμενά της η κ. Λαγκάρντ αφήνει να εννοηθεί ότι αυτή τη φορά το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αρκεστεί σε διακηρύξεις και ευχολόγια αλλά θέτει ως όρο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος και για να εκταμιευθεί η οποιαδήποτε βοήθεια.
Ας σημειωθεί ότι τα υποτιθέμενα 83 δισ., του νέου προγράμματος δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί από τις χώρες-μέλη της ΕΕ και απαιτείται η συνεισφορά του ΔΝΤ για να εκταμιευθεί το ποσό στην Ελλάδα.