Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ), συνεχίζει για δεύτερο Σαββατοκύριακο, στις 2 και 3 Απριλίου, τις προβολές ταινιών του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι προβολές θα γίνονται στον κινηματογράφο «Απόλλων» (Παλιά Πόλη, οδός Μεσολογγίου 20).
Αναλυτικά, οι ταινίες που θα προβληθούν, ανά ημέρα, είναι οι παρακάτω:
*Σάββατο 2 Απριλίου
1) «Λευκά βήματα» των Mιχαήλ Βιτωράκη και Σωτήρη Κάππου. Ώρα προβολής 17.00.
Τα γυρίσματα έγιναν στη Ρουάντα και στο Μπουρούντι τον Αύγουστο του 2014. Η ταινία «Λευκά βήματα» δεν πραγματοποιήθηκε για να αναδείξει τη φτώχεια και τις κακουχίες που συναντάμε στις Αφρικανικές χώρες (αυτές είναι δεδομένες), ούτε για να πείσει τον κόσμο να βοηθήσει τον λαό της Αφρικής. Αντιθέτως, τονίζει το κατά πόσο έχει επηρεαστεί ο λαός των χωρών αυτών από τον δυτικό κόσμο μέσα από τις αφηγήσεις των ντόπιων, αλλά και των εθελοντών που βρέθηκαν εκεί για να βοηθήσουν. Η ταινία κάνει μια ανάδρομη στη γενοκτονία του 1994 μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και απόψεις, αναδεικνύει τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου στην εύρεση νερού, τροφής και τρόπων επιβίωσης, και αναλύει μέσα από συνεντεύξεις τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης.
2) «Ως εδώ» του Νίκου Μεγγρέλη. Ώρα προβολής 18.02.
Ο Ανέστης είναι αυτοαπασχολούμενος με ένα μικρό μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας στην περίοδο της κρίσης. Καθώς πηγαίνει στη δουλειά του, σκέφτεται τις υποχρεώσεις που έχει να πληρώσει κάθε μήνα σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες κ.λπ. και ταυτόχρονα βλέπει το τέρας που έχει δημιουργήσει η κρίση στην πόλη με τα κλειστά μαγαζιά, τους άστεγους και τους ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια. Αναρωτιέται ποιος μπορεί να τον βοηθήσει και διαπιστώνει μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις τεσσάρων φίλων του, μικροεπιχειρηματιών, ότι δεν είναι ο μόνος που τον πνίγουν τα χρέη καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων βρίσκονται σήμερα μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας.
3) «Imperium» του Στέλιου Οικονομίδη. Ώρα προβολής 18.24.
Κατά πόσο είμαστε ελεύθεροι; Πόσο ελεύθερες είναι οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας; Η ταινία εξερευνά τις βασικές μορφές εξουσίας που καθορίζουν τη ζωή του ανθρώπου και ελέγχουν τη συμπεριφορά του, ασκώντας πάνω του μία δύναμη που πολλές φορές είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή.
4) «Ο φίλος μου ο Larry Gus» του Βασίλη Κατσούπη. Ώρα προβολής 18.48.
Τον Μάιο του 2010, ένας εικοσιοχτάχρονος φοιτητής του Πολυτεχνείου και φιλόδοξος μουσικός, ο Larry Gus, έχει την ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Εγκαταλείπει το μεταπτυχιακό του στην Βαρκελώνη και τρυπώνει και πάλι στο παιδικό του δωμάτιο για να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ για μια αμερικανική δισκογραφική εταιρεία. Ο φίλος του, ο Βασίλης Κατσούπης, αρχίζει και αυτός να κινηματογραφεί: την προσπάθεια, τον ενθουσιασμό και τις απογοητεύσεις, δεσμούς φιλίας και στιγμιότυπα καθημερινότητας,·τον αγώνα για να τα καταφέρει. Θα μπορέσει άραγε ο Larry Gus να πετύχει τους μουσικούς στόχους του και να μην υποκύψει στη μοίρα του τραπεζοϋπαλλήλου που τον περιμένει; Θα καταφέρει να διαψεύσει τον πατέρα του και να πετύχει πραγματικά κάτι; Στα τρία χρόνια που διήρκεσαν τα γυρίσματα, από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη, από το Μιλάνο και πίσω στη Βέροια, άλλαξαν πολλά. Και, με ένα μαγικό τρόπο, πολλά έμειναν ίδια.
Κυριακή 3 Απριλίου
1)«Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης» του Γρηγόρη Οικονομίδη .Ώρα προβολής 17.00.
Το ντοκιμαντέρ έχει αντικείμενο την ανάδειξη της συνεισφοράς των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου της Κωνσταντινούπολης κατά το 19ο αιώνα και μέχρι τα µμέσα του 20ού. Παρά το ότι η επαγγελματική τους δράση ήταν άγνωστη στη σημερινή Τουρκία, έχουν αφήσει έντονο το στίγμα τους στο δομημένο περιβάλλον, εισάγοντας νέους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και μορφολογικά πρότυπα, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στον εξευρωπαϊσμό της Πόλης. Πρόκειται για κτίρια διαφορετικών χρήσεων όπως πολυκατοικίες, επαύλεις, καταστήματα, σχολεία, εκκλησίες, αθλητικοί σύλλογοι, τράπεζες, ξενοδοχεία. Καταγράφονται περί τα 40 από τα σημαντικότερα κτίρια που ήταν δυνατόν να ταυτοποιηθούν ως έργα των Ρωμιών αρχιτεκτόνων.
Εξέχοντες ιστορικοί, αρχιτέκτονες, ερευνητές και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Πόλη, φωτίζουν το έργο δεκάδων Ρωμιών αρχιτεκτόνων που έδρασαν στην Πόλη, στα προάστια και στα Πριγκηπόννησα. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται σημαντικό ιστορικό αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες της εποχής, προσωπογραφίες και κατάλογοι αρχιτεκτόνων, έγγραφα και σχέδια.
2) «Όταν γέρνουνε οι ντάλιες» του Τάσου Γιαπουτζή. Ώρα προβολής 17.40.
Η Φωτεινή και ο Αναστάσιος ζουν μια ήρεμη ζωή ηλικιωμένων σε ένα χωριό της Ελλάδας. Στην ηλικία των 82, όμως, η Φωτεινή αρχίζει πλέον να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Ένα πορτρέτο της δύσκολης καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, καθώς αντιλαμβάνεται ότι το τέλος είναι κοντά.
3) «Σκιά στην ψυχή» των Δημήτρη Πλιάγκου και Μάριου Πολυζωγόπουλου. Ώρα προβολής 18.25.
Εκεί όπου σταματά η επίσημη ιστορία, εκεί όπου τελειώνουν τα άλλα ντοκιμαντέρ, ξεκινά η Σκιά στην ψυχή των προσφύγων της Ανταλλαγής. «Τουρκόσποροι» και «Ρωμιόσποροι» αφηγούνται τις συγκλονιστικές ιστορίες τους, με φόντο τη σκοτεινή διπλωματία στα ταραγμένα χρόνια του Μεσοπολέμου, που άλλαξε τις ζωές τους για πάντα. Η ταπεινωτική καθημερινότητα, ο ρατσισμός, οι παράγκες, η εγκατάλειψη, αλλά και η προσδοκία για την επιστροφή στην πατρίδα -μια σκιά στην ψυχή που δεν θα σβήσει ποτέ. Κάποια ανεπίδοτα γράμματα κρυμμένα σε μια παλιά ντουλάπα και ένας ερευνητής σε ένα απρόσμενο ταξίδι στον χώρο και το χρόνο είναι η αφορμή για να ζωντανέψει ξανά η προσφυγική γειτονιά με τα χρώματά και τα αρώματά της. Ένα ντοκιμαντέρ-φόρος τιμής στους ξεριζωμένους πρόσφυγες της Ανταλλαγής στις δύο πλευρές του Αιγαίου.
Οι τιμές εισόδου για κάθε μέρα (προβολές 3 ή 4 ταινιών), είναι 3 ευρώ, 2 ευρώ για τα ιδρυτικά μέλη, 1 ευρώ για παιδιά, φοιτητές/τριες και άνεργους/γες. Κάρτα διαρκείας (για όλες τις μέρες και ταινίες) 15 ευρώ, 10 ευρώ για τα ιδρυτικά μέλη, 5 ευρώ για παιδιά, φοιτητές/τριες και άνεργους/γες. Για σχολικές ομάδες ισχύουν ειδικές τιμές.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν τα τηλέφωνα: 28310 35567, 28310 22229, 28311 04444 και 6976853983 ή να επικοινωνούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση kinlesreth@gmail.com.