Το 1865 μετονομάστηκε σε Αρχοντική μια και στο χωριό έζησαν άρχοντες αλλά και επαναστάτες που συμμετείχαν σε πολλές επαναστάσεις εναντίον των κατακτητών για την ελευθερία της Κρήτης. Μάλιστα το 1823 συνήλθε συνέλευση Κρητών αντιπροσώπων υπό τον Εμμ. Τομπάζη, ο οποίος ήταν απεσταλμένος της Επαναστατικής Ελληνικής Κυβέρνησης.
Σήμερα στο χωριό μένουν αρκετοί νέοι, αφού η απόσταση από την πόλη είναι γύρω στα 12 χιλιόμετρα και στο κοντινό χωριό Επισκοπή βρίσκει κανείς ότι χρειάζεται. Βρέθηκα πριν λίγες μέρες σε αυτό το χωριό και συνάντησα την κα Αγγελική Ρεϊζάκη-Τζιράκη, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί, θυμάται τον τρόπο ζωής των παλαιοτέρων, την αγνή τροφή που μεγάλωσε άπειρες γενιές, τον τρόπο ύφανσης στον αργαλειό αλλά και την παρασκευή σαπουνιού από αγνό ελαιόλαδο, όπως έκανε και η γιαγιά της, η οποία της άφησε την συνταγή.
Πριν λίγα χρόνια μου είπε η κα Αγγελική σκέφτηκε ότι αντί να αγοράζει τα έτοιμα προϊόντα ατομικής καθαριότητας όπως τα σαπούνια ή τα σαμπουάν που περιέχουν χημικές ουσίες, θα μπορούσε να φτιάξει σαπούνι με την παλιά συνταγή της γιαγιάς. Ξεκίνησε λοιπόν σιγά σιγά και σήμερα είναι σε θέση να παρουσιάσει με υπερηφάνεια τα προϊόντα της που έχουν βάση το αγνό ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας, νερό και καυστική σόδα, η οποία μετά από ενάμιση μήνα που παραμένει το σαπούνι στο ράφι αποβάλλεται. Χρησιμοποιεί όπως μου είπε την ψυχρή μέθοδο, η οποία μπορεί να έχει μια καθυστέρηση στην παραγωγή αλλά είναι οικολογική, αφού το ελαιόλαδο δεν θερμαίνεται και δεν χάνει τα συστατικά του. Η κα Αγγελική προσθέτει διάφορα βότανα, λεμόνι, μέλι και προσφάτως αλόη, ώστε τα σαπούνια να βοηθούν το δέρμα και να θεραπεύουν κάποιες ασθένειές του.
Επίσης σε ορισμένα σαπούνια χρησιμοποιεί ειδικά οικολογικά αρώματα που έρχονται από το εξωτερικό. Το σαπούνι από αγνό ελαιόλαδο εκτός από το ότι είναι πιο υγιεινό, είναι και πιο οικονομικό από τα σαμπουάν που χρησιμοποιούμε σήμερα κατά κόρον ιδιαίτερα τα φτηνά και χωρίς ετικέτα.
Τα προϊόντα της μικρής αυτής οικογενειακής βιοτεχνίας πωλούνται στην οδό Παλαιολόγου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου αλλά και στο κατάστημα κεριών και ανθοστολισμών του αδερφού της Μανώλη Τζιράκη στην οδό Καστρινάκη (πάροδο της Κουντουριώτη). Παράλληλα υπάρχει σελίδα στο Facebook ενώ ετοιμάζεται σελίδα στο διαδίκτυο για προβολή των προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στα άμεσα σχέδιά της είναι όπως μας είπε η συμμετοχή σε εκθέσεις με παραδοσιακά προϊόντα εντός και εκτός Κρήτης.
Στην δύσκολη αυτή εποχή της κρίσης που περνάμε τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί και αυτή η προσπάθεια της κα Αγγελικής στην οποία βοηθό έχει την αγαπημένη της κόρη Αθηνά, αξίζει να στηριχτεί από όλους μας αφενός μεν διότι το προϊόν είναι καταληκτικό αφετέρου διότι δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια αλλά παράγει κάτι που τονώνει την τοπική οικονομία και δίνει ένα λαμπρό παράδειγμα σε άλλες νοικοκυρές να ασχοληθούν με κάτι παρόμοιο ή με άλλα όπως γλυκά κουταλιού, βότανα, κεντήματα, χειροτεχνήματα κλπ και να το προωθήσουν καταρχάς στην Κρήτη και στη συνέχεια σε άλλες αγορές. Κλείνοντας και σίγουρος ότι θα στηρίξουμε όλοι αυτήν την προσπάθεια της αφιερώνω μια μαντινάδα:
«Αγγελική συνέχισε, δίπλα σου θα σταθούμε
υγεία τα σαπούνια σου και μυρωδιές σκορπούνε».
(Σιμισακογιώργης)