Τα σαράντα χρόνια δράσης και προσφοράς του, γιόρτασε πανηγυρικά την περασμένη Κυριακή ο Σύλλογος Φουρφουριανών «Ο Άγιος Γεώργιος», που εδρεύει στην Αθήνα και περιλαμβάνει τους κατοίκους του Φουρφουρά Αμαρίου που ζουν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και ιδρύθηκε το 1975, με σκοπούς τη συνάντηση και επικοινωνία των αποδήμων Φουρφουριανών, αλλά και την ηθική και υλική αρωγή προς την ιδιαίτερη πατρίδα το Φουρφουρά σε έργα κοινωφελή και φιλανθρωπικά.
Ο πρόεδρος Βασίλης Μουρτζανός καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια ως κεντρικός ομιλητής ο Στέφανος Αντωνακάκης, αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο του Συλλόγου.
Όταν ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες, το κέντρο γέμισε από τις όμορφες μυρωδιές των κρητικών φαγητών που προσφέρθηκαν αλλά και με χορό και μουσική.
Κρητικοί χοροί αποκλειστικά από το Αμάρι, όπως το μικρό μικράκι, ο κουτσαμαπδιανός, ο πρινιανός, ο απανωμερίτης, παρουσιάστηκαν με πολύ όμορφο τρόπο από το χορευτικό του Συλλόγου Κρητών Πετρούπολης, όπου χοροδιδάσκαλος είναι ο πρόεδρος μας, δίνοντας και το έναυσμα για το γλέντι που ακολούθησε με Φουρφουριανούς οργανοπαίχτες. Έπαιξαν οι: Στέλιος Καραμπασάκης (λύρα), Νίκος Τυράκης (λύρα), Γιώργης Φύτρος (μαντολίνο), Γιώργης Μουρτζανός (μαντολίνο), Παναγιώτης Κουτούζος (λαούτο), και Απόλλωνας Λεβέντης (μπάσο) με πολύ κέφι όλη τη βραδιά, που δεν έλεγε να τελειώσει! Ενώ την έκπληξη έκανε η εμφάνιση της νέας και πολύ ταλαντούχας λυράρισσας του Φουρφουρά, Ροδάνθης Πανταλού.
Απολογισμός των σαράντα χρόνων του Συλλόγου
Ο κ. Στέφανος Αντωνακάκης, στην ομιλία του έκανε τον απολογισμό των σαράντα χρόνων που δραστηριοποιείται ο Σύλλογος, λέγοντας τα παρακάτω:
«Η ιστορία του Συλλόγου αρχίζει όταν μια παρέα νέων του Φουρφουρά με όνειρα για ζωή και δράση, με συντονιστή και πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Μανώλη Γεωργίου Γιακουμάκη, βρέθηκε στην Αθήνα και θέλησε συλλογικά να ενώσει τις δυνάμεις της και να φέρει κοντά όλους τους απόδημους χωριανούς. Η παρέα αυτή σχεδίασε το καταστατικό του νεοσύστατου Συλλόγου με νομική συμβουλή και πλήρωσε και τα ανάλογα χρήματα όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η επικύρωση έγινε στις 9 Ιουνίου 1975, στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, όπου και εγκρίθηκε παμψηφεί το καταστατικό και υπογράφτηκε από τα (33) παρακάτω αναφερόμενα ιδρυτικά μέλη ως εξής:
1. Σημαντήρας Γεώργιος του Ιωάννου
2. Σημαντήρας Κωνσταντίνος του Θεμιστοκλέους+
3. Χαλκιαδάκης Εμμανουήλ του Μιχαήλ+
4. Γιακουμάκης Εμμανουήλ του Γεωργίου+
5. Μουρτζανός Ιπποκράτης του Εμμανουήλ+
6. Χειλάκης Νικόλαος του Γεωργίου
7. Μουρτζανός Ιωάννης του Νικολάου+
8. Τσίχλης Εμμανουήλ του Στυλιανού+
9. Σερδάκης Νικόλαος του Εμμανουήλ+
10. Λέκκας Παντελής του Εμμανουήλ
11. Σημαντήρας Νικόλαος του Μιχαήλ
12. Τυράκης Χαράλαμπος του Μιχαήλ+
13. Κωστάκης Βασίλειος του Ζαχαρία+
14. Γιακουμάκης Μιχαήλ του Γεωργίου
15. Κωστάκης Εμμανουήλ του Νικολάου+
16. Τζωρτζάκης Καλλίστρατος του Νικολάου
17. Μανωλιτσάκης Γρηγόριος του Εμμανουήλ
18. Μεράκης Δημήτριος του Εμμανουήλ
19. Αντωνάκης Γρηγόριος του Νικολάου
20. Αντωνάκης Εμμανουήλ του Στεφάνου+
21. Αντωνάκης Ιπποκράτης του Νικολάου+
22. Σημαντήρας Ζαχαρίας του Μιχαήλ
23. Μανωλακάκης Εμμανουήλ του Νικολάου
24. Ταξάκης Νικόλαος του Ευθυμίου
25. Γιακουμάκης Εμμανουήλ του Νικολάου+
26. Τσιχλάκης Ανδρέας του Γεωργίου
27. Σημαντήρας Ιωάννης του Εμμανουήλ+
28. Αρχοντάκης Ζαχαρίας του Σταύρου
29. Ντάβου Γαρουφαλιά σύζυγος Γεωργίου+
30. Χαλκιαδάκης Ανδρέας του Μιχαήλ
31. Χαλκιαδάκης Ιπποκράτης του Μιχαήλ
32. Ταξάκης Νικόλαος του Κωνσταντίνου
33. Τζωρτζάκης Εμμανουήλ του Παύλου
Το καταστατικό εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμό 2336/8-7-1975 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμόν 3667/21-6-2001 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του καταστατικού σκοποί του Συλλόγου είναι:
1) Η συνάντηση και η επικοινωνία των αποδήμων Φουρφουριανών, για την ανάπτυξη και βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων, καθώς και η σύσφιξη των φιλικών και πατριωτικών δεσμών.
2) Η ηθική και υλική αρωγή του Συλλόγου προς την ιδιαίτερη πατρίδα το Φουρφουρά σε έργα κοινωφελή και φιλανθρωπικά.
3) Η ηθική και υλική αρωγή και προστασία των απόρων από το Φουρφουρά σπουδαζόντων φοιτητών και εργαζομένων, καθώς και των δεινοπαθούντων μελών του Συλλόγου.
4) Η ενίσχυση απόρων απροστάτευτων νέων από το Φουρφουρά για σπουδές Πανεπιστημιακού επιπέδου κατόπιν προτάσεως του Δ.Σ. και αποφάσεως της Γ.Σ. εάν το επιτρέπουν οι πόροι.
Στο άρθρο 36 αναφέρεται ότι ο Σύλλογος έχει σφραγίδα στρογγυλή που στο κέντρο φέρει την εικόνα του Αγίου Γεωργίου πολιούχου του Φουρφουρά και σε κύκλο τις λέξεις: Σύλλογος Φουρφουριανών «Ο Άγιος Γεώργιος» Ιδρυθείς 1975.
Κάνοντας ένα συνοπτικό απολογισμό του σαραντάχρονου έργου του Συλλόγου αποδεικνύεται περίτρανα πως οι μέχρι σήμερα Διοικήσεις εργάστηκαν με αγάπη και ζήλο και κατόρθωσαν ένα τιτάνιο έργο αντάξιο της ποιότητας των Φουρφουριανών που προοδεύουν στα πέρατα του κόσμου. Παραμερίζοντας ιδεολογικές διαφορές τα Διοικητικά Συμβούλια εργάστηκαν με δημοκρατικό πνεύμα, αποκλειστικά και μόνο για το συμφέρον και τους σκοπούς του Συλλόγου.
Οικονομικά ο Σύλλογος στα σαράντα χρόνια λειτουργίας του στηρίζεται στη συνδρομή, την οικονομική αρωγή και αγάπη των μελών του.
Ο Σύλλογος επανέκδωσε σε ενιαίο βιβλίο το συγγραφικό έργο του βουλευτή και γιατρού Γεωργίου Ανδρεδάκη.
Τιμώντας Ευεργέτες και προσωπικότητες του τόπου που μένουν στην Ιστορία για την προσφορά τους και αποτελούν παράδειγμα μίμησης, πρωτοστάτησε στην ανέγερση προτομών των αειμνήστων συγχωριανών Μανώλη Σαρμανή και Γεωργίου Ανδρεδάκη, που τιμούν και κοσμούν το Φουρφουρά. Η δαπάνη των προτομών καταβλήθηκε από το Σύλλογο Φουρφουριανών, συγγενών των τιμωμένων και του Σαρμάνειου Οικοτροφείου αντίστοιχα.
Για την κοινότητα Φουρφουρά διέθεσε χρήματα για την ύδρευση και τη βελτίωση του υδρευτικού δικτύου, για πολλαπλές τσιμεντοστρώσεις δρόμων, παγκάκια, 13 τραπέζια, 27 πάγκους και 100 καρέκλες για εκδηλώσεις κ.ά. Διέθεσε χρήματα και αγόρασε όργανα παιδικής Χαράς και τα τοποθέτησε σε χώρο του χωριού. Διέθεσε και συγκέντρωσε χρήματα από δωρεές μελών και φίλων για την ανάπλαση και λειτουργία του χώρου της Παναγίας της Καρδιώτισσας στη Λειβάδα. Εδώ πραγματοποιήθηκε ένα τεράστιο έργο ανάπλασης.
Φρόντισε για την οικονομική ενίσχυση αναξιοπαθούντων χωριανών και μελών του Συλλόγου. Διέθεσε χρήματα για την οικονομική στήριξη του Αθλητικού Ομίλου Ψηλορείτη, όπως τα έξοδα ιδρύσεως, καταστατικό, δικηγόροι κ.ά, στολές, τσάντες, παπούτσια, μπάλες, τέσσερα ηλεκτρικά σίδερα, τραπεζοκαθίσματα και άλλη υλικοτεχνική υποδομή για τους αθλητές και γενικότερα για τη λειτουργία του.
Διέθεσε χρήματα για την αγορά μιας γραφομηχανής, ενός γραφείου και μιας εγκυκλοπαίδειας για τη Βιβλιοθήκη του Σαρμάνειου Οικοτροφείου και συγκέντρωσε βιβλία για τον εμπλουτισμό της παραπάνω βιβλιοθήκης και των βιβλιοθηκών των Σχολείων του χωριού. Για τα σχολεία του χωριού διέθεσε χρήματα για την αγορά δύο φαρμακείων για το δημοτικό και το λύκειο και δύο προτζέκτορες.
Διέθεσε χρήματα για τη βράβευση αριστούχων Φουρφουριανών μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, που έχει σαν στόχο την ευγενική άμιλλα και την πνευματική καλλιέργεια των νέων μας.
Διέθεσε χρήματα για την ενίσχυση του Συλλόγου Γυναικών, της Κρητικής Εστίας που φιλοξενεί Κρήτες φοιτητές, της εφημερίδας Αμαριώτικης Φωνής, της αγοράς του Αμαριώτικου Σπιτιού και της WEB κάμερας του Πολιτιστικού Συλλόγου Φουρφουρά. Διέθεσε χρήματα για την αγορά λαούτου για διευκόλυνση των εκδηλώσεών του.
Πραγματοποίησε τουρνουά ποδοσφαίρου στη μνήμη του αείμνηστου γυμναστή και αθλητή Μιχάλη Μαράκη όπου απονεμήθηκε στην οικογένειά του ο χάλκινος δισκοβόλος και βράβευσε τους Φουρφουριανούς αθλητές: Νίκο Σημαντήρα του Μίχαλου, παλαίμαχο Βαλκανιονίκη Παλαιστή και διαιτητή της Ελληνορωμαϊκής Πάλης και τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές Μανώλη Σημαντήρα και Λευτέρη Σημαντήρα του Ιωάννη (Μπογιατζογιάννη).
Απέκτησε από δωρεά του Μανώλη Τρουλλινού στο Φουρφουρά ένα σπίτι όπου διέθεσε χρήματα για συμβολαιογραφικά, τοποθέτηση μαρμάρινης πινακίδας, σιδερένιας πόρτας, σκαλοπατιών και άλλων εργασιών. Το σπίτι αυτό θα αξιοποιηθεί και θα πάρει τη θέση που του ταιριάζει.
Ίδρυσε και λειτούργησε Τράπεζα Αίματος στο Δρακοπούλειο Κέντρο Αιμοδοσίας για τις ανάγκες των Φουρφουριανών και για πολλά χρόνια πρόσφερε αίμα ζωής σ’ αυτούς που το χρειαζόταν ως ένδειξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Κυκλοφόρησε σε λίγα φύλλα δισέλιδη εφημερίδα «Τα νέα του Συλλόγου» για ενημέρωση των μελών. Έχει μείνει στην ιστορία η ατζέντα με τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των όπου γης Φουρφουριανών.
Κάθε χρόνο μετά το Πάσχα συνήθως πραγματοποιεί εκδήλωση με λειτουργία και αρτοκλασία στον Άγιο Γεώργιο στο λόφο του Λυκαβηττού προς τιμή του πολιούχου Αγίου του χωριού.
Πραγματοποίησε και συνεχίζει πλήθος συνεστιάσεων, άλλων εκδηλώσεων και εκδρομών σε όλη την Ελλάδα. Συνεργάζεται με όλους τους Αρμόδιους Φορείς, την Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου και τα Κρητικά Σωματεία με στόχο την ανάδειξη, προβολή και ανάπτυξη του Φουρφουρά και του Αμαρίου γενικότερα.
Διατελέσαντες πρόεδροι:
Γιακουμάκης Μανώλης του Γεωργίου
Κωστάκης Βασίλειος του Ζαχαρία
Αντωνακάκης Στέφανος του Ευθυμίου
Πανταλός Μιχάλης του Εμμανουήλ
Μουρτζανός Μιχάλης του Χαράλαμπου
Ιερωνυμάκης Νικόλαος του Γεωργίου
Ιερωνυμάκης Μιχάλης του Γεωργίου
Τζωρτζάκης Στέλιος του Ιωσήφ
Σαριδάκης Ιωάννης του Εμμανουήλ
Μουρτζανός Βασίλης του Μιχαήλ
Σήμερα τιμούμε τους απόδημους ευπατρίδες Φουρφουριανούς ιδρυτές του, τους ευχαριστούμε για την παρακαταθήκη που μας άφησαν και τους υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε το έργο τους.
Επίσης τιμούμε τους διατελέσαντες προέδρους, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και όλα ανεξαιρέτως τα μέλη, τους φίλους και τους χορηγούς του Συλλόγου που τον βοήθησαν να πετύχει τους στόχους του και να συνεχίσει το δημιουργικό πολιτιστικό έργο για το καλό όλων.
Από τη θέση αυτή καλώ σε συστράτευση όλους τους απόδημους Φουρφουριανούς κάθε ηλικίας να αγκαλιάσουμε το Σύλλογο και στη δύσκολη εποχή που ζούμε» σαν μια γροθιά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, όπως έκαναν οι ιδρυτές του Συλλόγου και να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο, «η ισχύς εν τη ενώσει» όπως έλεγαν οι πρόγονοί μας.