Τα πάνω κάτω στην ΕΛΑΣ φέρεται ότι προωθείται με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο επίσημα δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο έχουν διαρρεύσει αρκετές από τις αλλαγές που προβλέπει. Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ είναι επιβεβλημένη και επανειλημμένα την έχουν ζητήσει οι ίδιοι οι αστυνομικοί μέσω των συνδικαλιστικών τους ενώσεων, που μάλιστα έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις αυτές ελάχιστα έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και το σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως λένε ένστολοι, έχει γίνει από επιτελείς του υπουργείου και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, που δεν γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες αστυνόμευσης και καταπολέμησης της εγκληματικότητας των κατά τόπους κοινωνιών.
Με επιφύλαξη μέχρι να δοθεί στην δημοσιότητα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ, το οποίο φαίνεται να είναι έτοιμο αλλά γίνονται κάποιες επί μέρους διορθώσεις, αναφέρουμε κάποιες από τις βασικές αλλαγές που επέρχονται στην Ελληνική Αστυνομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ δεν προβλέπει την ύπαρξη Διευθύνσεων ή Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας ανά Αστυνομική Διεύθυνση ούτε καν ανά Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.
Ιδρύονται δυο Γενικές Διευθύνσεις σε όλη τη χώρα, η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Βορείου Ελλάδος που θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Νοτίου Ελλάδος που θα εδρεύει στην Αθήνα. Θα υπάγονται στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ.
Οι δυο Γενικές Διευθύνσεις Ασφάλειας θα συντονίζουν, θα εποπτεύουν και θα ελέγχουν τις Διευθύνσεις Ασφαλείας που θα υπάγονται σ’ αυτές. Η Κρήτη θα υπάγεται στην δεύτερη, καθώς η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Νοτίου Ελλάδος, θα συγκροτείται από τις παρακάτω Διευθύνσεις:
*Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
*Διεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Ελλάδος.
*Διεύθυνση Ασφάλειας Ιονίων Νήσων.
*Διεύθυνση Ασφάλειας Στερεάς Ελλάδος.
*Διεύθυνση Ασφάλειας Πελοποννήσου.
*Διεύθυνση Ασφάλειας Νοτίου Αιγαίου.
*Διεύθυνση Ασφάλειας Κρήτης.
Οι Γενικοί Διευθυντές Ασφάλειας των Γενικών Διευθύνσεων Ασφάλειας, θα φέρουν τον βαθμό του Υποστρατήγου Αστυνομίας.
Ιδρύεται νέα υπηρεσία, η Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης. Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα χειρίζεται σε επιτελικό επίπεδο τα θέματα επικοινωνίας, ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών σε ζητήματα αρμοδιότητας της ΕΛΑΣ και, θα συνεργάζεται με τοπικούς φορείς και ιδιώτες, καθώς και με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα Δημοτικής Αστυνόμευσης. Όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα είναι αυτή που θα απορροφήσει, σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο, κάποιο αριθμό δημοτικών αστυνομικών από τις Δημοτικές Αστυνομίες στις οποίες «βάζουν λουκέτο».
Ανησυχία επικρατεί στους ένστολους της Κρήτης, καθώς, οι πληροφορίες που έχουν, λένε πως θα καταργηθεί μια μάχιμη υπηρεσία με μεγάλη προσφορά στο νησί, τόσο στα αστικά κέντρα όσο όμως και στην ενδοχώρα της Κρήτης: η Υποδιεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης(ΥΠ.ΑΣ.Ε.Κ).
Δεν ξέρει κανείς προς το παρόν αν όντως πρόθεση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Νίκου Δένδια είναι η κατάργηση της παραπάνω υπηρεσίας. Εκείνο που φαίνεται όμως να ισχύει είναι πως στο σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν προβλέπεται και δεν αναφέρεται ούτε λέξη για την ΥΠΑΣΕΚ. Κι αυτός είναι ο λόγος που επιτείνει την ανησυχία των ένστολων της Κρήτης.
Η Υποδιεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης (ΥΠ.ΑΣ.Ε.Κ) ιδρύθηκε το 2001 με αποκλειστικό γνώμονα την καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας πού απασχολούσε το νησί, ειδικότερα στην ενδοχώρα όπου κυρίως δραστηριοποιείται και σήμερα με κύριο κορμό της υπηρεσίας τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε), το αστυνομικό προσωπικό των οποίων είναι εκείνο που σε 24ωρη βάση περιπολεί στην ύπαιθρο προληπτικά και κατασταλτικά (ζωοκλοπές, χασισοκαλλιέργειες κ.λπ.). Η παρουσία τους και μόνο, προκαλεί ένα κλίμα ασφάλειας στους κατοίκους των χωριών και σήμερα όπου τα γεγονότα δείχνουν πως ειδικά το φαινόμενο της ζωοκλοπής έχει επανεμφανιστεί σε βαθμό πολύ ανησυχητικό.
«Είναι γνωστό πως η ΥΠΑΣΕΚ και τα Τ.Α.Ε έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην αστυνόμευση της Κρήτης και στην μείωση της εγκληματικότητας. Από τότε που ιδρύθηκε η υπηρεσία και ξεκίνησε η λειτουργία της σημειώθηκαν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών παραβατικότητας στην κρητική ύπαιθρο κυρίως. Αυτό φαίνεται και από τα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ για το νησί, αλλά κυρίως από την αποδοχή του κόσμου. Οι άνθρωποι στα χωριά μας ζητάνε στην περιοχή τους για να νοιώθουν ασφαλείς. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο για κοινωνίες να ζητούν αστυνομικούς στον τόπο τους. Μάθαμε κι εμείς ότι δεν αναφέρεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης τίποτα για την ΥΠΑΣΕΚ. Αν σκέφτονται να καταργήσουν την υπηρεσία, θα είναι ένα τραγικό λάθος», είπε ερωτώμενος στα «Ρ.Ν.» αστυνομικός που υπηρετεί στην ΥΠΑΣΕΚ, μεταφέροντάς μας και την αγωνία των συναδέλφων του για το μέλλον της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Βέβαια, να σημειωθεί πως, όπως το σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν αναφέρει τίποτα για την ΥΠΑΣΕΚ, το ίδιο κατά πληροφορίες δεν αναφέρει ούτε για μια άλλη επίλεκτη αστυνομική υπηρεσία, την Ομάδα Ειδικών Αποστολών (Ο.Ε.Α.) που ιδρύθηκε το 2008 στα πρότυπα της ΕΚΑΜ.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι όπως αναφέρεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφερειών, θα εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες διοικητικές Περιφέρειες της χώρας. Δεν ξέρουμε αν αυτό σημαίνει αλλαγή στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης που σήμερα είναι τα Χανιά.