«Σαφάρι» ελέγχων πραγματοποιούν μεικτά κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας, της Εφορίας και της ΕΛ.ΑΣ. ενάντια στη φοροδιαφυγή, οι οποίοι μάλιστα κορυφώνονται εν όψει και του Δεκαπενταύγουστου.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τουριστικές περιοχές της χώρας με τα νησιά να κατέχουν την πρώτη θέση στους έλεγχους, οι οποίοι επικεντρώνονται στη μη έκδοση αποδείξεων, στην απόδοση του ΦΠΑ και στην ανασφάλιστη εργασία.
Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο υπάρχει δυσαρέσκεια από την πλευρά των επιχειρηματιών, οι οποίοι ναι μεν αναγνωρίζουν ότι κάποιοι συνάδελφοί τους φοροδιαφεύγουν, ωστόσο υποστηρίζουν ότι στιγματίζονται ως «φοροκλέφτες» οι επαγγελματίες ενός ολόκληρου κλάδου που στην πλειοψηφία τους είναι νόμιμοι.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έχει δώσει εντολή για σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά, που θα πραγματοποιούνται επί 24ώρου βάσεως ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.
Το νέο σχέδιο της ΓΓΔΕ περιλαμβάνει πρόστιμα, λουκέτα για 48 ώρες, αλλά και από 6 μήνες μέχρι και 3 χρόνια για τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας, οι οποίοι μάλιστα θα μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα του υπουργείου Οικονομικών. Όσοι μπαίνουν σε αυτή τη λίστα θα περνούν από περαιτέρω ελέγχους στα εισοδήματά τους, στην κινητή και ακίνητη περιουσία τους.
Ειδικότερα, οι ελεγκτές, με βάση τις νέες εντολές καλούνται να κάνουν φύλλο και φτερό τα βιβλία επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ειδικά στις νησιωτικές και γενικότερα τουριστικές περιοχές της χώρας, με προτεραιότητα σε κλάδους ή φορολογούμενους με υψηλή παραβατικότητα.
Στις επιχειρήσεις στις οποίες έχει καταργηθεί η υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων (π.χ. συνεργεία, ιατρεία) οι ελεγκτές θα περιμένουν τους πελάτες έξω από την επιχείρηση και θα τους ζητούν την απόδειξη για την υπηρεσίες που έλαβαν. Αν δεν επιδεικνύεται απόδειξη θα εισέρχονται στην εγκατάσταση για βεβαίωση των παραβάσεων.
Εξονυχιστικοί εξάλλου θα είναι οι έλεγχοι και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων.
Όσον αφορά τη χρήση POS από τις επιχειρήσεις, η ΓΓΔΕ κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου στους ελεγκτές όταν εντοπίζουν «μηχανάκια» με την ένδειξη «MyPOS» ή «MyPOS ΕU», τα οποία έχουν κατακλύσει την αγορά μετά τη θέσπιση των capital controls.
Για τον σκοπό αυτό κάθε συνεργείο μερικού επιτόπιου ελέγχου όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στον δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, θα ζητεί το προβλεπόμενο παραστατικό διακίνησης ή πώλησης. Ευνόητο είναι ότι στις περιπτώσεις επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής (π.χ. ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία, μπαρ κ.λπ.) η είσοδος εντός του καταστήματος ή στους εξωτερικούς χώρους αυτού είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκδοση παραστατικού λιανικής πώλησης για την επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κ.λπ.