Στην αναζήτηση στέγης έχουν επιδοθεί εκατοντάδες νέοι φοιτητές στην πόλη του Ρεθύμνου. Εκεί, όπου ευελπιστούν να στεγάσουν τη νέα τους ζωή, γεμάτη ελπίδες κι όνειρα για το μέλλον. Πολύ γρήγορα όμως υποχρεώνονται, παρουσία γονέων, να προσγειωθούν απότομα στην σκληρή πραγματικότητα. Αν και οι τιμές στα ενοικιαζόμενα σπίτια του Ρεθύμνου παρουσιάζουν 10% μείωση σε σχέση με πρόπερσι, η οικονομική δυσχέρεια πολλών οικογενειών, δημιουργεί άγχος και αγωνία σε φοιτητές και γονείς για τη νέα ακαδημαϊκή σεζόν.
Με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι, γονείς και φοιτητές άρχισαν εδώ και λίγες ημέρες την περιπλάνηση καθημερινά στους δρόμους της πόλης, εξετάζοντας προσεχτικά τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια, ώσπου να καταλήξουν σε εκείνο που κρίνουν ότι είναι κατάλληλο και λειτουργικό για τους ίδιους.
Το κρίσιμο κριτήριο για την επιλογή του χώρου που θα νοικιάσουν είναι ένα φθηνό μίσθωμα και ένα σπίτι, το οποίο θα βρίσκεται στο κέντρο ή πολύ κοντά σε στάσεις λεωφορείων, ώστε να διασφαλίσουν τις απρόσκοπτες μετακινήσεις τους από και προς το εκπαιδευτικό τους ίδρυμα.
Ο καθοριστικός παράγοντας είναι το ύψος του ενοικίου, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, γι’ αυτό και οι περισσότεροι αναζητούν κατοικίες που θα περιλαμβάνουν έστω και κάποια επίπλωση, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για την προμήθεια του βασικού εξοπλισμού.
Την ίδια στιγμή φέτος οι υποψήφιοι ενοικιαστές δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στο κομμάτι της θέρμανσης επιλέγοντας, εφόσον αυτό είναι εφικτό, σπίτια με αυτόνομη θέρμανση για να έχουν τον έλεγχο της κατανάλωσης. Εκτός από τις αγγελίες που είναι καταχωρημένες στις εφημερίδες, σε κάθε γωνιά της πόλης, σε τοίχους και κολώνες της ΔΕΗ υπάρχουν αναρτημένα «Ενοικιαστήρια» διαμερισμάτων για φοιτητές. Τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά», ενώ λίγοι είναι εκείνοι που απευθύνονται σε μεσιτικά γραφεία, προκειμένου να βρουν το σπίτι που τους ταιριάζει.
Εκτός από την τιμή του μισθώματος οι οικογένειες λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και τα υπόλοιπα έξοδα του σπιτιού, όπως είναι τα κοινόχρηστα, το νερό και η ΔΕΗ και γι’ αυτό προσχωρούν σε παζάρια με τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα σπίτι σε καλή τιμή, ώστε να επιβαρύνουν το λιγότερο δυνατό τον ήδη «σφιχτό» οικογενειακό προϋπολογισμό.
«Σήμερα έχουμε ξεκινήσει το ψάξιμο, έχουμε δει κάποια σπίτια μέχρι τώρα, αλλά δεν μας άρεσαν. Ψάχνουμε ένα δίχωρο διαμέρισμα», αναφέρει στα «Ρ.Ν» ο Χαράλαμπος Κατσάκης από το Ηράκλειο, ο οποίος ήρθε στο Ρέθυμνο, με τη σύζυγο και το γιο του, που πέρασε στο τμήμα Οικονομικών σπουδών του πανεπιστημίου.
Οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους, διαθέτουν από 250 έως 350 ευρώ, κατά μέσο όρο και προτιμούν κυρίως επιπλωμένες γκαρσονιέρες 35 με 40 τετραγωνικά μέτρα. Ακολούθως στις επιλογές βρίσκονται τα δίχωρα σπίτια, περισσότερο όταν αυτά αποτελούν ευκαιρίες, λόγω της οικονομικής κρίσης και της πτώσης των τιμών στην αγορά ενοικίου.
«Οι φοιτητές καταρχήν ζητάνε δίχωρα διαμερίσματα. Υπάρχουν σπίτια σε καλή κατάσταση που μπορούν να βρουν οι φοιτητές και περιμένουμε τώρα που ξεκινούν οι εγγραφές αύξηση της κίνησης. Όσον αφορά τις τιμές, θα έλεγα ότι είναι συγκρατημένες και πτωτικές. Δηλαδή συγκρατημένες στα επίπεδα τα περσινά και πτωτικές ανάλογα τη θέση του ακινήτου. Για παράδειγμα υπάρχουν γκαρσονιέρες από 220 μέχρι και 300 ευρώ, άλλες είναι επιπλωμένες και άλλες όχι και τα δυάρια ξεκινούν από 300 ευρώ και φτάνουν τα 350 ευρώ, ανάλογα την περιοχή και τη θέση ή τιμή. Η πρώτη τους έννοια είναι η τιμή και ζητάνε σπίτια κοντά στη στάση λεωφορείων. Σχεδόν πάντα κάνουν παζάρι, λόγω της οικονομικής δυσχέρειάς τους λόγω οικονομικών δυσκολιών. Και επίσης φέτος παρατηρούμε ότι σχεδόν όλοι ρωτάνε για τη θέρμανση, αν είναι αυτόνομη, γιατί τους ενδιαφέρει τι θα κάψουνε. Και μάλιστα ρωτάνε εάν στις πολυκατοικίες βάζουν πετρέλαιο. Προτιμούν να έχει αυτόνομη για να ελέγχουν την κατανάλωση», υποστήριξε γνωστός κτηματομεσίτης της πόλης.
Φθηνότερα ενοίκια-Μεγαλύτερα παζάρια
Παρά το γεγονός ότι φέτος παρατηρείται μείωση της τάξης του 10% στις προσφερόμενες τιμές ενοικίου (μέσος όρος μείωσης από 310 ευρώ σε 280 ευρώ), η δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας, γεννούν αβεβαιότητα, τόσο στους ιδιοκτήτες στέγης όσο και στους ενοικιαστές. Τα ανατολίτικα παζάρια μάλιστα «δίνουν και παίρνουν», με τους τελευταίους να προσπαθούν να κόψουν ό,τι μπορούν, έστω κι αν πρόκειται για κοινόχρηστα έξοδα που αγγίζουν μόλις τα 7-8 ευρώ το μήνα.
Συγκεκριμένα η περιοχή με τις υψηλότερες τιμές ενοικίου για την περιοχή του Ρεθύμνου, είναι και φέτος το κέντρο και η παλιά πόλη, όπου για μια επιπλωμένη γκαρσονιέρα 35-40 τ.μ ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ξοδέψει από 250 έως 350 ευρώ. Ακολουθεί η περιοχή του Μασταμπά με μέσο όρο ενοικίου 200 με 250 ευρώ, αντιστοίχως και την Καλλιθέα να κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 300 ευρώ, όσο τα σπίτια πλησιάζουν προς την παραλιακή ζώνη.
Για μία ακόμη χρονιά, η περιοχή του Γάλλου, που αν και βρίσκεται δίπλα στο χώρο του πανεπιστημίου και συγκεντρώνει ιδιαίτερα χαμηλά ενοίκια, δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των επιλογών των φοιτητών, αν και μπορεί κανείς να βρει σπίτια από 180 ευρώ το μήνα μέχρι και δίπατες μεζονέτες με ενοίκιο 280 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως οι ευκαιρίες και της φετινής χρονιάς είναι τα 2άρια, που με λίγο παραπάνω ψάξιμο, μπορούν να αποδώσουν τη βέλτιστη δυνατή σχέση τιμής-προσφοράς, αφού από τα 500 ευρώ που διατίθονταν πέρυσι, φέτος το κόστος του ενοικίου έχει πέσει μόλις στα 350 ευρώ.