Η καταδίκη μιας παιδιάτρου από το αρμόδιο θεσμικό όργανο πυροδότησε μια επίθεση από τον θιγόμενο επαγγελματικό φορέα, η οποία δεν συνάδει με το ήθος και το επίπεδο του ιατρικού λειτουργήματος.
Η ιατρική και η νομική αποτελούν ανώτατες επιστήμες που διαχρονικά έχουν ταυτιστεί στην ευρεία αντίληψη ως η πεμπτουσία της μόρφωσης και η κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας.
Και οι δύο έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα καθώς συμβάλλουν τα μέγιστα στη βελτίωση και εξέλιξη της ζωής μας, ενώ καθορίζουν την ποιότητα ασφαλής διαβίωσης.
Η πρώτη διερευνά τα αίτια ως προς τα συμπτώματα με σκοπό τη θεραπεία τους, ενώ η δεύτερη διερευνά τα γεγονότα ως προς τις συνέπειές τους με σκοπό την εκτέλεση ρυθμιστικών κανόνων.
Είναι θλιβερό να «χλευάζεται» η δικαιοσύνη αφού διενεργήθηκε δημόσια διεξαγωγή της υπόθεσης με κατάθεση όλων των απαραίτητων στοιχείων εκ των οποίων εκδόθηκε η δικαστική απόφαση.
Υπάρχει το δικαίωμα υποβολής ένστασης και επανεξέτασής της σε επόμενο στάδιο όπου θα δοθεί η δυνατότητα ακρόασης και προβολής κάθε διαμαρτυρίας που τεκμηριώνει την αδικία.
Οφείλουμε ως κοινωνία να προστατεύουμε το θεσμικό ρόλο της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης και να διαφυλάττουμε την ανεξαρτησία έκδοσης αποφάσεων με ευλάβεια.
Οποιαδήποτε διαφωνία και σχολιασμός έναντι δικαστικών αποφάσεων είναι θεμιτός και αναγκαίος για τη βελτίωση ποιότητας απονομής δικαίου αρκεί να γίνεται αρμοδίως και ευπρεπώς.
Είναι ανεπίτρεπτος, κατά τη γνώμη μου, ο τρόπος οργανωμένης προσβολής της συγκεκριμένης απόφασης όσο κι αν σφάλει στην κρίση της.
Θα ευχόμουν ο ιατρικός σύλλογος να επεδείκνυε συμπεριφορά ανάλογη με την ιστορική του βαρύτητα και να απέδιδε προκαταρκτικό πόρισμα πειθαρχικού ελέγχου της υπόθεσης.
Αυτεπάγγελτα και πριν τεθεί ενώπιον δικαστικής αρχής, πρέπει να υπάρχει διαδικασία διαφώτισης και κανονιστικής συμμόρφωσης προς αποτροπή δυσάρεστων γεγονότων με ανεπανόρθωτες συνέπειες.
Είναι αναγκαίες οι συνέργειες ώστε να αποφορτίζεται ο «μοιραίος» κλάδος της δικαιοσύνης που έχει επωμιστεί την ευθύνη όλης την παθογένειας του ελληνικού «καταραμένου» συστήματος.
Πίσω από αυτή την εύλογη ή αδικαιολόγητη επίθεση πιστεύω ότι κρύβεται η άμυνα ιατρών από τον φόβο αγωγών αποζημίωσης όταν έχει τεκμηριωθεί παραβίαση του «lege artis».
Όλοι είμαστε ίσοι έναντι του νόμοι και πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ενέργεια δυσφήμησης της ποιότητας της δικαιοσύνης εκθέτει πρωτίστως αυτόν που την πράττει.
Σε κάθε περίπτωση, είναι υπέρτατη αναγκαιότητα η ανεμπόδιστη και αμερόληπτη λειτουργία του θεσμού απονομής δικαιοσύνης, όπως επίσης και η άσκηση θεμιτού πρόσφορου μέσου ορθοκρισίας.
Άποψή μου ότι το σύστημα δικαιοσύνης χρήζει ιδιαίτερης βοήθειας από την κοινωνία, καθώς καλείται να διορθώσει τα κακώς κείμενα του ελληνικού κράτους.
Η σύσταση ανεξάρτητων διοικητικών αρχών με αρμοδιότητα «ad hoc» αποφάσεων θα διευκόλυνε πολύ το έργο απονομής δικαιοσύνης, όπως και μια βελτίωση του ν.4512/18 με πρόβλεψη υποχρεωτικής διαμεσολάβησης διευθέτησης διαφορών από δικαστές, επίσης θα συνέβαλε τα μέγιστα.
Κατά αυτό, θα περιοριζόταν πολύ ο όγκος δικαστικής ύλης με συνταγματική συμβατότητα, αφού ανέξοδα θα μπορούσε να επιλέξουν οι αντίδικοι μια εναλλακτική λύση που θα πρότεινε ο φυσικός δικαστής, πριν την άσκηση πολυέξοδης και χρονοβόρας προσφυγής σε κανονική δίκη.
Επίσης, ένα τεράστιο ζήτημα είναι η ορθή εφαρμογή του αρθ.236 κωδ.πολ.Δ., ώστε να εξαλείφονται όλες οι αοριστίες και ασάφειες που διέπουν τη δικαστική κρίση.
Όταν μια απόφαση κρίνει μια υπόθεση ως αόριστη κατ’ ουσίαν καταργεί τον ρόλο της δικαιοσύνης, καθώς αναιρείται τυπικά η έννοια εξέτασής της και κατά συνέπεια υφίσταται άρνηση απονομής δικαίου.
Η δυνατότητα από τον δικαστή να ζητήσει σε οποιαδήποτε στάδιο της διαδικασίας τη διασάφηση οποιασδήποτε αμφιβολίας πριν την απόρριψη του αιτήματος, κατά τη γνώμη μου αποτελεί τη θεμελιώδη εγγύηση διεξαγωγής δίκαιης δίκης.
Πολύ σημαντικό είναι η ομοιόμορφη κατάθεση αγωγών σύμφωνα με συγκεκριμένο υπόδειγμα το οποίο θα καθοδηγεί την πληρότητα και σαφήνεια της αγωγής με κατάθεση όλων των στοιχείων .
Το έντυπο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι νομίζω κατάλληλο πρότυπο όπου η σχολαστική συμπλήρωσή του αποτελεί προϋπόθεση για την αποδοχή του αιτήματος και το οποίο κατ’ αυτό τον τρόπο εξετάζεται πολύ εύκολα.
Ως επίμετρο, θεωρώ ότι ένα από τα αγαθά που αξίζουν στη ζωή είναι η απονομή δικαιοσύνης, καθώς προσδιορίζει τον δείκτη επιπέδου και τον βαθμό ποιότητας σε μια εξελισσόμενη κοινωνία γι’ αυτό απαιτείται συνεχή προσπάθεια βελτίωσής της.