Την Κυριακή, 8 του Μάρτη, έχει καθιερωθεί παγκοσμίως να τιμάται η Ημέρα της Γυναίκας. Υποτίθεται ότι εκείνη την ημέρα η ανθρωπότητα αποτίνει φόρο τιμής στη γυναίκα και στις αγώνες που καταβάλλει ως σύζυγος, μάνα, νοικοκυρά και εργαζόμενη στο πλευρό του άντρα για μιαν καλύτερη και πιο ανθρώπινη ζωή μέσα στο κοινωνικό σύνολο που ανήκει, ζει και δραστηριοποιείται.
Έγραψα λίγο πριν «υποτίθεται», γιατί πολλά περιστατικά ανά τη γη, στις μέρες μας, μαρτυρούν καθημερινά την έλλειψη σεβασμού στη γυναίκα και στη συνεισφορά της. Στο παρόν δημοσίευμα, ας ιδούμε μερικά απ’ αυτά, ενδεικτικά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών για τις Γυναίκες (ICRW), 45% των γυναικών στην Ινδία παντρεύονται σε ηλικία μικρότερη των 18 χρόνων και το 2012 52% των νέων κοριτσιών (και 57% των νέων αγοριών) στη χώρα δήλωσαν ότι θεωρούν αποδεκτή τη χρήση βίας από τον σύζυγο προς τη σύζυγο (Unicef).
Το Νοέμβριο του 2014, το περιοδικό «Lancet» δημοσίευσε μιαν έρευνα για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Συνολικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, εκτιμάται πως 100 έως 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτικό ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και κάθε χρόνο, μόνο στην Αφρική, πάνω από τρία εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να έχουν την ίδια τύχη.
Η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» τον Μάρτη του 2014 και φαίνεται από μελέτη του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), είναι οι χώρες στην Ευρώπη με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που δηλώνουν ότι έχουν υποστεί βία, όπως ξυλοδαρμός, κάψιμο, βιασμός ή άλλες μορφές, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. Οι χώρες αυτές έχουν ποσοστά βίας 52%, 47% και 46% αντιστοίχως. Αντίθετα, η Πολωνία, η Αυστρία και η Κροατία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά βίας κατά των γυναικών, περίπου στο 20%.
Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, η βία κατά των γυναικών είναι κάτω από τον μέσο όρο του 33% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ελλάδα, μάλιστα, το ποσοστό των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση φθάνει το 25%.
Τα νούμερα «μιλούν» από μόνα τους, τι λέτε και εσείς; Μπορεί οι κοινωνίες των ανθρώπων του 21ου αιώνα να εμφανίζονται να προοδεύουν, αλλά στην πραγματικότητα όσο δε σέβονται τη γυναίκα ως άνθρωπο και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου υστερούν. Και πρέπει όλοι μαζί, ανά τον κόσμο, να συστρατευτούμε στον αγώνα για την πραγματική ισότητα και όχι την φαινομενική ομοιότητα των γυναικών σε μορφή, συμπεριφορές και στάσεις με τους άντρες εντός και εκτός σπιτιού και κάθε μέρα να τα δίνουμε όλα -χωρίς να περιμένουμε αλλαγές στην πολιτική των κρατούντων- υπέρ των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, αντρών και γυναικών, για να πάψουν ο κάθε λογής ρατσισμός και η τυφλή βία, που χρησιμοποιούν κάποιοι μόνο και μόνο για να δείξουν τη «δύναμή» τους, να διχάζουν σπίτια και κοινωνίες. Πριν είναι πολύ αργά…
* Ο Γεώργιος Η. Ορφανός είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Α.Π.Θ.