Καταστροφική για την ελαιοπαραγωγή της Κρήτης η νέα ΚΑΠ
ΝΕΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΔΗΚ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
• Σε 100 εκ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες στο νησί, τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης
Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Τεράστιο πλήγμα για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης επιφέρει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, οι απώλειες της οποίας κοστολογούνται στα 100 εκ. ευρώ. Παρά τις αντιδράσεις, τις έντονες διαμαρτυρίες και τα διαβήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα συναρμόδια υπουργεία δεν έχει υπάρξει καμία θετική απάντηση. Το θέμα απασχόλησε για μια ακόμα φορά τη συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.
Επανειλημμένως τα μέλη του ΣΕΔΗΚ έχουν επισημάνει πως η ελαιοκομία αποτελεί έναν κλάδο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την Κρήτη, με κατά βάση εξαγωγικό χαρακτήρα, που προσφέρει απασχόληση στο σύνολο σχεδόν των κατοίκων του νησιού, ενώ παράλληλα συμβάλει όσο και ο τουρισμός στη σημερινή συνολική οικονομία του. Όπως τονίζουν οι ενισχύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να φαίνονται υψηλότερες ανά στρέμμα, όμως είναι πολύ χαμηλότερες ανά δικαιούχο από ότι σε άλλες καλλιέργειες, αφού με βάση τα στοιχεία του Ελαιοκομικού Μητρώου η μέση έκταση ανά ελαιοκαλλιεργητή της Κρήτης είναι μόλις 10 στρ. έναντι πολλαπλάσιας (5-8 φορές) έκτασης των καλλιεργητών που ασχολούνται με άλλες καλλιέργειες.
Ο ΣΕΔΗΚ αποφάσισε να συνεχίσει τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις τόσο προς τα αρμόδια υπουργεία όσο και προς την Περιφέρεια.
Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: «Το μείζον θέμα για εμάς είναι η νέα ΚΑΠ. Χάνονται 100.000.000 εκ. ευρώ από την Κρήτη, εξαιτίας της νέας ΚΑΠ. Δεν ξέρω γιατί κάποιοι δεν έχουν δώσει τη σημασία που πρέπει σ’ αυτήν την τεράστια περικοπή εισοδημάτων που υφίσταται ο Κρητικός ελαιοπαραγωγός. Το είχαμε σηκώσει το θέμα, το επαναφέρουμε και τώρα. Τα περιθώρια δεν ξέρουμε αν είναι πολλά ή λίγα, πάντως είναι απαραίτητο να το ξαναδούμε ή να πούμε επιτέλους την αλήθεια στον παραγωγό ότι πράγματι, «θα έχεις μια σοβαρότατη μείωση στα εισοδήματά σου».
Και συναντήσεις θα γίνουν και θα προκαλέσουμε το ενδιαφέρον και της Περιφέρειας, που είναι δεδομένο και των υπολοίπων βουλευτών για να πάμε πλέον στο δια ταύτα. Γιατί από ευχολόγια έχουμε χορτάσει, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά τα χρήματα τα πήραν από την Κρήτη και τα πήγαν σε άλλες γεωγραφικές περιφέρειες Ελλάδος. Είναι αδιανόητο να ισοπεδώνεται και να εξισώνεται η ελιά με τη μηλιά ή την αχλαδιά ή τη ροδακινιά. Υπάρχει φοβερή αδικία με τη νέα ΚΑΠ εις βάρος των ελαιοπαραγωγών. Η Κρήτη και η Πελοπόννησος πληρώνουν πολύ ακριβά το τίμημα της νέας ΚΑΠ. Τα ποσά των περικοπών είναι πάρα πολύ μεγάλα, στην ουσία μιλάμε για 50% -και ακόμα και περισσότερο και θα πρέπει να το δει πάρα πολύ σοβαρά και η καινούρια κυβέρνηση αυτό το θέμα. Είχαν γίνει επερωτήσεις με βάση τα προηγούμενα υπομνήματά μας. Είναι καλό αυτές οι επερωτήσεις πλέον να γίνουν κυβερνητική πολιτική».
θεσμοθέτηση υποχρεωτικής χρήσης επώνυμων συσκευασιών ελαιολάδου στα τραπέζια επιχειρήσεων εστίασης
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες του ΣΕΔΗΚ για την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής χρήσης επώνυμων συσκευασιών ελαιολάδου, εκτιμώντας ότι αυτή η κίνηση θα δώσει μια υπεραξία στο προϊόν κερδίζοντας ταυτόχρονα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ ανέφερε: «Ένα από τα προβλήματα, το οποίο παρουσιάζεται πολύ έντονα, είναι το ότι χρησιμοποιείται νοθευμένο λάδι ή χύμα ελαιόλαδο. Δεν μπορεί να προσδοκά ο παραγωγός καμία υπεραξία στο προϊόν του όσο το διακινεί χύδην. Ακόμα περισσότερο δεν είναι τιμητικό για εμάς, μια καθαρά ελαιοπαραγωγική χώρα, να μην κάνουμε αυτό που έκαναν ήδη η Ισπανία, η Πορτογαλία και πριν από δύο μήνες και η Κύπρος. Να νομοθετήσει επιτέλους αυτό που ζητάει, για να υπάρχουν σε κάθε εστιατόριο μη επαναχρησιμοποιούμενες μικρές φιάλες ελαιολάδου. Έτσι θα μπορέσουμε πραγματικά, να είμαστε βέβαιοι, ο καταναλωτής πρωτίστως αλλά και ο ελαιοπαραγωγός ότι το προϊόν του μπαίνει σε μία φιάλη και είναι το αγνό προϊόν που έχει παράξει η ελιά κι όχι όλα τα υπόλοιπα υποπροϊόντα, τα οποία δυστυχώς υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή μας και πολλές φορές δεν το ξέρουμε καθόλου».
Δίχτυ προστασίας στα μνημειακά ελαιόδεντρα
Εν τω μεταξύ με κάθε τρόπο συνεχίζει τις προσπάθειες για ανάδειξη των ανακηρυγμένων μνημειακών ελαιοδέντρων της Κρήτης, που αρκετά συχνά καταλήγουν καυσόξυλα για τα τζάκια, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Ήδη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης οι ελαιοκομικοί δήμοι θα εκπονήσουν σχετικές μελέτες για την ανάδειξη των μνημείων της φύσης των περιοχών τους. Χαρακτηριστικά, ο Γ. Μαρινάκης ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να γίνει αυτό και για να αποκτήσει μία υπεραξία η περιοχή που φιλοξενεί αυτά τα μνημεία της φύσης, γίνεται μία προσπάθεια με την Περιφέρεια, να εξασφαλίσουμε μία χρηματοδότηση μελέτης που θα μπορεί με βάση αυτή, ο κάθε Δήμος να δημιουργεί ένα έργο ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής που υπάρχει το ελαιόδεντρο κι έτσι να δημιουργήσουμε μία διαδρομή μνημειακών ελαιοδέντρων. Ήδη η πρότασή μας είναι για τα πρώτα 14-15 ελαιόδεντρα, -υπάρχουν κι άλλα 10 που είναι ήδη κηρυγμένα ως μνημειακά- αλλά είναι ανοιχτή η διαδικασία και μπορούν να μπουν ολοένα και περισσότεροι. Ένα σημαντικό εμπόδιο είναι το ιδιοκτησιακό θέμα που θα πρέπει να λυθεί είτε με τη μορφή παραχώρησης είτε με τη μορφή συναίνεσης του ιδιοκτήτη, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει καμία τέτοια εργασία. Σ’ αυτή τη διαδικασία είμαστε, μιλάμε και με την Περιφέρεια και με το Πολυτεχνείο Κρήτης, θα μιλήσουμε και με άλλους αρμόδιους φορείς, θα καταλήξουμε πολύ σύντομα κι ελπίζω ότι θα δημιουργήσουμε μία εργαλειοθήκη μελετών που η κάθε περιοχή θα μπορεί να αναδείξει το δικό της ελαιόδεντρο μ’ έναν εύκολο τρόπο. Προσδοκώντας πάντα βέβαια σε προγράμματα που, αν τα εξασφαλίσουμε αυτά, θα είναι ακόμα καλύτερα και πιο γρήγορη η επιτυχία του εγχειρήματος».
Διαγωνισμός ελαιογνωσίας-ελαιογευσίας
Ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιήσει διαγωνισμό ελαιογνωσίας-ελαιογευσίας. Με τον τρόπο αυτό όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ θα δοθεί η δυνατότητα στους τυποποιητές να πάρουν ένα πιστοποιητικό για την ποιότητα του δικού τους ελαιολάδου.
«Το χρειάζονται αυτό το πιστοποιητικό, συμμετέχουν πολλές φορές σε διαγωνισμούς και θα πρέπει να έχουν αυτό το εφόδιο, όπως επίσης πρέπει να σας πω ότι διαθέτουμε εξειδικευμένα στελέχη που μπορούν να αποτελέσουν αυτή την αξιόπιστη κριτική επιτροπή για να δοθούν τα πρώτα βραβεία. Ευελπιστούμε να ξεκινήσουμε από φέτος και θα πάνε καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Πρόγραμμα ενημέρωσης στα σχολεία για το ελαιόλαδο
Παράλληλα, ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδων ετοιμάζει να διεκδικήσει ένα πρόγραμμα που θα αφορά στην ενημέρωση των μαθητών πάνω στα διατροφικά και λοιπά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. «Η ελπίδα μας είναι τα νέα παιδιά. Αυτά που απερίσκεπτα οδηγούμε στα σπορέλαια, στα καρκινογόνα πολυακόρεστα, στο εύκολο και γρήγορο και μη ποιοτικό φαγητό. Θα πρέπει να μάθουμε επιτέλους τι τρώμε και πραγματικά επαφιόμαστε στα παιδιά μας και στις μητέρες τους επιτέλους εμείς εδώ στην Κρήτη, που ήμαστε διατροφικό υπόδειγμα παλιότερα, να ξαναγίνουμε, γιατί τώρα είμαστε ακριβώς το αντίθετο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ.
Την ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων της Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Πολυτεχνείο Κρήτης θα επιδιώξει ο ΣΕΔΗΚ
Στη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε να συνεχίσουν με κάθε τρόπο οι πιέσεις για να αρθεί όπως υποστηρίζουν η αδικία την οποία επιφέρει στην Κρήτη η νέα ΚΑΠ
Συνεχίζονται οι προσπάθειες του ΣΕΔΗΚ για την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής χρήσης επώνυμων συσκευασιών ελαιολάδου στα καταστήματα εστίασης