Με δύο νέα σεμινάρια σκηνοθεσίας κινηματογράφου και υποκριτικής, θα ξεκινήσει ο Νοέμβρης στο Ρέθυμνο, τα οποία θα πραγματοποιηθούν από τον Δρ. Ορέστη Δικαίο και επισκέπτες εισηγητές, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου.
Μια πρώτη γνωριμία με το διδάσκοντα, το χώρο και το αναλυτικό πρόγραμμα του κάθε σεμιναρίου θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει όποιος παρευρεθεί στην παρουσίαση που θα γίνει την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου στις 20:00, στο χώρο του Κέντρου Βυζαντινών Τεχνών, Εθνικής Αντιστάσεως 84, Ρέθυμνο.
Για το πρακτικό σεμινάριο σκηνοθεσίας κινηματογράφου
Πρακτικό σεμινάριο σκηνοθεσίας κινηματογράφου στο Ρέθυμνο Κρήτης, με κεντρικό εισηγητή τον διδάκτορα του αγγλικού πανεπιστημίου East Anglia και σκηνοθέτη Ορέστη Δικαίο, και επισκέπτες καθηγητές τους Γιάννη Καραπιπερίδη (σκηνοθέτη και μοντέρ), τον Άρη Λαναρίδη (μουσικό συνθέτη και διδάκτορα του αγγλικού πανεπιστημίου Leeds Beckett) και τον Κωνσταντίνο Παπαθανασίου (film specialist και διδάκτορα του αγγλικού πανεπιστημίου Nottingham).
Το σεμινάριο ξεκινάει την 1 Νοεμβρίου 2024 και ολοκληρώνεται το Μαρτίου 2025. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης στο χώρο του Κέντρου Βυζαντινών Τεχνών, Εθνικής Αντιστάσεως 84, Ρέθυμνο. Η διάρκεια τους είναι 2 1/2 ώρες.
Το σεμινάριο έχει ως στόχο τη κατανόηση της γλώσσας του κινηματογράφου και πώς αυτή η εκπαίδευση μπορεί να συνδυαστεί με πρακτικές κινηματογραφικές ασκήσεις. Μετά το τέλος του σεμιναρίου, οι σπουδαστές θα νιώθουν αυτοπεποίθηση για τις επιλογές που θα κάνουν για τη δημιουργία όποιας μορφής κινούμενης εικόνας όπως διαφημιστικό, video clip, video art κλπ. Μέσα από χρήση παραδειγμάτων, ασκήσεων και απλής θεωρίας θα γίνει κατανοητό πώς σχεδιάζω, αναλύω και ολοκληρώνω ένα κινηματογραφικό πρότζεκτ.
Διδάσκοντες
Ο Ορέστης Δίκαιος είναι σκηνοθέτης και διδάκτορας του αγγλικού πανεπιστημίου East Anglia. Έχει βραβευτεί και από φεστιβάλ και από ακαδημαϊκούς φορείς για τα project του. Το 2016 βραβεύτηκε από το London Greek Film Festival, το 2017 βραβεύτηκε από το τμήμα Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου του Greenwich και το Eyrasia Film Festival, ενώ το 2018 πήρε την τριετή υποτροφία του τμήματος Art and Media του East Anglia University που απονέμεται σε έναν υποψήφιο πανευρωπαϊκά. Έχει εργαστεί για το Greenwich University και διδάσκει σεμινάρια εισαγωγικά στην τέχνη της εικόνας, κινηματογράφου, υποκριτικής, και σεμινάρια υψηλών απαιτήσεων στη φιλοσοφία του χρόνου, την αφήγηση και τη σχέση τους με την εικόνα.
Ο Γιάννης Καραπιπερίδης είναι σκηνοθέτης και μοντέρ, απόφοιτος του αγγλικού πανεπιστημίου του Reading. Δραστηριοποιείται στην ελληνική τηλεόραση και σινεμά για πάνω από 25 χρόνια έχοντας σκηνοθετήσει ποικίλες εκπομπές και ντοκιμαντέρ ( π.χ. Το Κουτί της Πανδώρας, Εύρηκα κ.ά.), και επιμεληθεί το μοντάζ σε δεκάδες διαφημιστικά και ταινίες. Αυτή την περίοδο συνεργάζεται με την εταιρία παραγωγής Pan Entertainment, ενώ το ενδιαφέρον του για το αντικείμενο τον έχει ωθήσει να διδάξει σε κύκλους σεμιναριακούς, και μαθητές του δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά πόστα σε κινηματογραφικές/τηλεοπτικές παραγωγές.
Ο Άρης Λαναρίδης είναι film & media composer, συνθέτης και διδάκτορας του αγγλικού πανεπιστημίου Leeds Beckett. Έχει συνθέσει μουσική για κινηματογράφο, θέατρο, διαφημιστικά και ντοκιμαντέρ. Διδάσκει στο Leeds Beckett στο τμήμα του μεταπτυχιακού πάνω στη μουσική για media και είναι υπεύθυνος για το Master πτυχίο στο Film Composing. Έχει διδάξει τη μέθοδο του σε Ελλάδα και εξωτερικό, και ξεχωρίζει για την χρήση κινηματογραφικών μεθόδων όπως storyboard, για την δημιουργία και εκτέλεση μουσικών συνθέσεων.
Ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου έχει διδακτορικό πάνω στο editing, πρακτική και θεωρία, και εξειδικεύεται στην ανάλυση ταινιών όσον αφορά το σενάριο και το μοντάζ. Έχει εργαστεί ως supervisor σε ταινίες ενώ έχει μεγάλη εμπειρία σε διαφημιστικά και ντοκιμαντέρ. Αυτή την περίοδο, ανάμεσα στα άλλα, γράφει σενάρια και είναι στην ομάδα παραγωγής της μεγάλου μήκους ταινίας The Afterlife.
Για το πρακτικό σεμινάριο υποκριτικής
Πρακτικό σεμινάριο υποκριτικής στο Ρέθυμνο Κρήτης, με εισηγητή τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Ορέστη Δικαίο, διδάκτορα του αγγλικού πανεπιστημίου East Anglia. Η διδασκαλία χωρίζεται σε δύο ενότητες όπου η πρώτη έρχεται να καλύψει την ανάγκη για μια μέθοδο ανάλυσης και προσέγγισης με συγκεκριμένα στάδια ενός κειμένου, (σεναρίου-θεατρικού) με στόχο την ανάδειξη της υποκριτικής του ηθοποιού στον κινηματογράφο και το θέατρο. Η δεύτερη ενότητα είναι μια λεπτομερής εκπαίδευση με μια σειρά από πρακτικές ασκήσεις με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας, που βασίζονται στο σύστημα του Lee Strasberg, όπως εξευρενήθηκε στο Actors Studio, και δημιουργούν ένα συγκεκριμένο κορμό ασκήσεων που μπορεί ο εκπαιδευόμενος να επιστρέφει και να ασκείται.
Το πρόγραμμα των σεμιναρίων
Open Day : 30 Νοεμβρίου, 19:00, Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών, Εθνικής Αντιστάσεως 84, Ρέθυμνο, 741 31
Ημερομηνίες Μαθημάτων:
2024
1. Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου
2. Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου
3. Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου
4. Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου
5. Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου
2025
6. Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου
7. Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου
8. Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου
9. Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου
10. Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου
11. Παρασκευή, 7 Μαρτίου
12. Δευτέρα, 31 Μαρτίου
Πληροφορίες: 6944536801 / 211-7359700