Σκέψεις, υποθέσεις, εικασίες και σενάρια επί σεναρίων κυκλοφορούν καθημερινά σχετικά με το μέλλον της Basket League. Όμως το μοναδικό δεδομένο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι το «βλέποντας και κάνοντας». Οι αρμόδιοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως ο αθλητισμός περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού δοκιμάζει καθημερινά τις ανθρώπινες αντοχές παγκοσμίως.
Ποιος μπορεί λοιπόν να προβλέψει το μέλλον του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ; Από την στιγμή που κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά και βεβαιότητα το πώς θα είναι η επόμενη μέρα γενικότερα στη ζωή του ανθρώπου, είναι προφανές πως ελάχιστοι ασχολούνται με την Basket League και την κάθε Basket League.
Άρα, μόνο σενάρια κυκλοφορούν για το αν θα τελειώσει το πρωτάθλημα ή όχι και κατ’ επέκταση τον τρόπο που θα ολοκληρωθεί. Για να γίνει, όμως, κάτι τέτοιο, θα πρέπει τα πράγματα να έχουν βελτιωθεί θεαματικά σχετικά με την επέλαση του κορονοϊού παγκοσμίως και η ζωή να έχει επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Επίσης, στην λίγκα δεν αγωνίζονται μόνο Έλληνες παίκτες, αλλά αθλητές από την Ευρώπη και κυρίως από τις ΗΠΑ. Στην εξίσωση πρέπει να μπει και το γεγονός πως οι παίκτες δεν προπονούνται. Συνεπώς, ακόμα και αν όλα βελτιωθούν στο μέγιστο βαθμό, οι αθλητές επιστρέψουν στις βάσεις και με τους ξένους να παίρνουν τον δρόμο του γυρισμού στην Ελλάδα και χωρίς να μπουν σε καραντίνα, δεν θα χρειαστούν αρκετές μέρες προετοιμασίας; Για να καλύψου το χαμένο έδαφος και για να είναι στο 100%, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν με τραυματισμούς.
Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ, και όχι μόνο, δεν μπορεί να ξεκινήσει εντός του επόμενου μήνα. Είναι αδύνατο από κάθε άποψη. Οι αρμόδιοι, λοιπόν, εξετάζουν όλα τα δεδομένα και δεν πρόκειται να πάρουν βιαστικές αποφάσεις. Η πρώτη κίνησή τους ήταν η αποστολή επίσημου εγγράφου προς την Πολιτεία, προκειμένου να ενταχθούν και οι ΚΑΕ στις ρυθμίσεις για ελάφρυνση εισφορών λόγω της παγκόσμιας κρίσης. Η δεύτερη, είναι ένα συμβούλιο που προγραμματίζεται, δια τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης, για να ανταλλαγούν σκέψεις για τις επικείμενες αποφάσεις.
Ας δούμε όμως και τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σενάρια που δεν αφήνουν αδιάφορο το Ρέθυμνο Cretan Kings. Πρώτον και με το δεδομένο πως δεν θα υπάρχει χρόνος για τις υπόλοιπες αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας, να γίνουν πλέι-οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή και πλέι-άουτ για την παραμονή στην κατηγορία. Με 4 ομάδες ή με 8 ομάδες στο κάθε τουρνουά; Σε κοινό τόπο διεξαγωγής στο κάθε τουρνουά για να μην μετακινούνται οι ομάδες ή σε έδρες; Σε κοινό τόπο διεξαγωγής με κόσμο ή κεκλεισμένων των θυρών; Με λίγη καλή θέληση όλων των εμπλεκομένων, η λύσει μπορεί να βρεθεί. Αν όμως αναλογιστούμε πως μιλάμε για την Ελλάδα, λύση δεν θα βρεθεί.
Αν όμως δεν κυλήσουν ομαλά τα πράγματα με την εξάπλωση του κορονοϊού και το πρωτάθλημα δεν ξεκινήσει, τότε οι αποφάσεις του ΕΣΑΚΕ είναι πολύ πιο δύσκολες. Για την ακρίβεια, πάρα πολύ πιο δύσκολες. Από τη μία θα πρέπει να αναδειχθεί πρωταθλητής και να δοθούν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και από την άλλη να γίνουν γνωστές οι ομάδες που θα υποβιβαστούν, αλλά και αυτές που θα ανέβουν από την Α2 Εθνική κατηγορία, αν φυσικά δεν ολοκληρωθεί και αυτή.
Μέσα σ’ όλα αυτά, θα πρέπει να βρεθεί λύσει με τα συμβόλαια παικτών-προπονητών, αλλά και με τα έσοδα από χορηγούς και τηλεοπτικά. Ας κυλήσουν όλα ομαλά το επόμενο διάστημα, ας αντιμετωπιστεί η πανδημία, ας επιστρέψει η ζωή σε φυσιολογικά επίπεδα και έχουμε όλο το χρόνο να αναλύσουμε τα παραπάνω σενάρια.