Σε προσωρινό δανεισμό του πίνακα Civitas Rethymnae προς το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών προχώρησε ο Δήμος Ρεθύμνου, προκειμένου το ιστορικό έργο τέχνης να ενταχθεί σε μεγάλη έκθεση με θέμα «Τέχνη και κοινωνία στην Κρήτη στα χρόνια του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου».
Ο πίνακας διατέθηκε μετά από αίτημα του Μουσείου, στο οποίο ανταποκρίθηκε ο Δήμος Ρεθύμνου με ανταποδοτικό όφελος την συντήρηση και την αποκατάσταση διαφόρων φθορών που έχει υποστεί από το πέρασμα των χρόνων, ο σπάνιος και ιδιαίτερα σημαντικός αυτός πίνακας για την πόλη.
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει φέτος στη μεγάλη αρθρωτή έκθεση, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αφιερώματος για τα 400 χρόνια από το θάνατο του El Greco, σε συνεργεία με το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά- Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτη. Το καθένα από τα προαναφερθέντα μουσεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα με ξεχωριστές θεματικές εκθέσεις για το έργο του El Greco.
Ο πίνακας ζητήθηκε να εκτεθεί στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Τέχνη και κοινωνία στην Κρήτη στα χρόνια του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου», η οποία εντάσσεται στον άξονα Προτεραιότητας 2 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής» του Ε.Π. «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με στόχο να παρουσιαστεί στο κοινό, το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η καλλιτεχνική φυσιογνωμία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην Κρήτη, πριν την αναχώρησή του για τη Βενετία.
Η έκθεση, ακολουθώντας τις σύγχρονες μουσικολογικές αρχές, θα αναπτύσσεται σπονδυλωτά, με βασικούς άξονες ποικίλες εκφάνσεις της κοινωνίας και της τέχνης κατά το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα.
Η έκθεση προγραμματίζεται για τον προσεχή Νοέμβρη και θα διαρκέσει ως και το Μάρτιο του 2015, ενώ θα πραγματοποιηθεί και σειρά παράλληλων δράσεων.
Ο πίνακας Civitas Rethymnae θα έχει κεντρικό ρόλο στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου, καθώς όπως αναφέρεται στην σχετική αλληλογραφία μεταξύ των υπευθύνων του Μουσείου και του Δήμου Ρεθύμνου, μέσω αυτού δίνεται η δυνατότητα να σχολιαστεί η άνθηση των αστικών κέντρων της Κρήτης κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, να προβληθεί ειδικότερα ο ρόλος του Ρεθύμνου, ενώ παράλληλα να προβληθεί το ιδιαίτερο εκείνο Κρητοβενετικό περιβάλλον, στο οποίο διαμορφώθηκε το καλλιτεχνικό ιδίωμα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Η σημαντική και ιδιαίτερης σημασίας περιοδική έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου, στοχεύει στην ολοκληρωμένη παρουσίαση της πολυεθνικής κοινωνίας της Κρήτης το 16ο αιώνα, που υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και γόνιμων καλλιτεχνικών και πνευματικών ζυμώσεων.