Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι υπογραφές για ένα από τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου και αφορά στην επέκταση της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό 7,5 εκ ευρώ.
Η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο της εταιρίας «ΡΟΜΒΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.», που προσέφερε τη μεγαλύτερη έκπτωση για το έργο που θα εκτελεστεί με 4,4 εκ. ευρώ, υπογράφτηκε χθες στην αίθουσα της συγκλήτου από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Παναγιώτη Τσακαλίδη. Παρόντες στη χθεσινή υπογραφή ήταν ο αντιπρύτανης, Κώστας Σπανουδάκης, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, Μανόλης Κακλαμάνος, και ο διευθυντής της βιβλιοθήκης, Μανόλης Κουκουράκης.
Σε δήλωσή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Παναγιώτης Τσακαλίδης, ανέφερε:
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την υπογραφή της σύμβασης για την Επέκταση της Βιβλιοθήκης της Πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου, ενός έργου το οποίο θα κοστίσει 4.4 εκατομμύρια ευρώ. Η επέκταση αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα, δένει αρμονικά με τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του αρχικού κτιρίου, βελτιώνει τη λειτουργικότητά του και εκμεταλλεύεται ιδανικά το φυσικό φωτισμό αλλά και τη μοναδική θέα προς τη θάλασσα και την πόλη του Ρεθύμνου.
Σε συνδυασμό με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης του υπάρχοντος κτιρίου, η ολοκληρωμένη σε 2 έτη Νέα Βιβλιοθήκη θα αποτελεί το ζωτικό σημείο της μελέτης, αναζήτησης και διασύνδεσης των φοιτητών και του συνόλου της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Το κτίριο, ως το κομβικό σημείο της πανεπιστημιούπολης του Γάλλου, θα είναι ανοιχτό σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τις πολύπλευρες και χρήσιμες υπηρεσίες και συλλογές του, αξιοποιώντας τη χρήση υψηλής τεχνολογίας αιχμής για την υποστήριξη της λειτουργίας του. Αυτό πέρα και σε συνδυασμό τη συμπλήρωση του μεγάλου αμφιθέατρου θα αναβαθμίσει την πολιτιστική ζωή της Πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου και της πόλης του Ρεθύμνου, γιατί θα είναι ανοιχτό και η βιβλιοθήκη και το αμφιθέατρο προς την κοινωνία».
Ο πρύτανης ευχαρίστησε την Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Κρήτης για όλη την προσπάθεια που κατέβαλλε επί σειρά ετών για την οριστικοποίηση των μελετών και την έκδοση της οικοδομικής άδειας, τους μηχανισμούς της διεύθυνσης, τον διευθυντή της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης και όλο το προσωπικό το οποίο όπως είπε: «συνετέλεσαν προς τις προδιαγραφές του έργου και επίσης πάντα είναι αρκούντος πιεστικοί προς τη διοίκηση για να βελτιώνονται τα πράγματα στη βιβλιοθήκη».
Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης, Κώστας Σπανουδάκης, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στην οριστικοποίηση των μελετών και μεταξύ άλλων είπε:
«Συναισθηματικά θα έλεγα ότι πολλά χρόνια προσδοκιών συμπυκνώνονται στη σημερινή μέρα. Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε την έναρξη μεγάλου έργου στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Για εμάς ισχύει αυτό που ισχύει στον καθένα, «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη». Αυτό που επιδιώκουμε είναι το τρίπτυχο διοικητήριο – βιβλιοθήκη – μεγάλο αμφιθέατρο συμπληρωμένο από πολλές εκατοντάδες φοιτητικές κατοικίες σε σημείο που νομίζουμε ότι εάν κάποιος επισκεφθεί την Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου σε μια 10ετία, θα δυσκολευτεί να την αναγνωρίσει εάν η εμπειρία σταματά σήμερα».
Ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μανόλης Κακλαμάνος, ευχαρίστησε τη σημερινή πρυτανική αρχή αλλά και τον προηγούμενο πρύτανη Οδ. Ζώρα για την δρομολόγηση των διαδικασιών του έργου και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε το έργο θα αποτελέσει ένα σταθμό και άμεσα επιδέχεται άλλη τόση επέκταση προς τα δυτικά. Η επέκταση της βιβλιοθήκης, τώρα κάνουμε το μισό για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και την όρεξη για να συνεχίσουμε. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω θερμά και ενόψει των επερχόμενων πρυτανικών εκλογών όλοι να συμβάλουμε αυτό που μας λείπει από το capus του Ρεθύμνου και που λέγεται διοικητήριο να καταφέρουμε να ευοδώσει και αυτή η προσπάθεια. Θέλουμε να πιστεύουμε μέχρι τέλος του χρόνου, είμαστε ικανοί και άξιοι να το δημοπρατήσουμε αυτό το έργο και να έχουμε τη χαρά και την τιμή και ευτυχία να ξαναβρεθούμε. Ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλα έργα που τρέχουν και θέλουμε με όρεξη και διάθεση να τα ολοκληρώσουμε και να δώσουμε μια νέα πνοή, εικόνα, ζωή στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου».
Από την πλευρά του ο διευθυντής της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, Μανόλης Κουκουράκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δρομολόγηση ενός μεγάλου έργου που θα δώσει νέα ώθηση στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του νησιού: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα αρχίσει σύντομα να πραγματοποιείται η επέκταση, η οποία αποτελούσε μια βασική προτεραιότητα, γιατί το υλικό που έχουμε ξεπερνάει 600 χιλιάδες τόμους στο υπάρχον κτίριο. Οπότε με χαρά θα δούμε να ξεκινάει το έργο. Με έναν τρόπο το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν είναι τυχαίο ότι έχει τόσα επιτεύγματα, υπάρχει ένα πνεύμα έρευνας, μελέτης και γενικά σοβαρής εργασίας που επιδρά σε όλα τα σημεία και στη βιβλιοθήκη. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι αυτό που εισήγαγε την έννοια της κεντρικής βιβλιοθήκης. Τέλος παρότι είμαστε από τα νέα Πανεπιστήμια της χώρας, είμαστε η τρίτη βιβλιοθήκη αυτή τη στιγμή μετά το ΕΚΠΑ και το Αριστοτέλειο, αυτό δείχνει και το πόσο αγκαλιάστηκε αυτή η βιβλιοθήκη από διάφορους λόγιους που δώρισαν τα βιβλία τους, έτσι ένα πολύ μεγάλο μέρος του υλικού μας έχει εξυπηρετηθεί με δωρεές. Ευχαριστούμε πολύ και την πρυτανεία βεβαίως που υπομένει τις συνεχείς πιέσεις μας και στο βαθμό που είναι δυνατόν ανταποκρίνεται».
Ο ανάδοχος του έργου κ. Λυδάκης υποστήριξε ότι το έργο αυτό αποτελεί πρόκληση, για την εταιρία του. «Για μας είναι διαφήμιση, είναι μια ωραία μελέτη, η οποία όταν ολοκληρωθεί, οι αφίσες γίνουν πραγματικότητα, εκτελεσμένο το έργο, γιατί τώρα το βλέπουμε σε μακέτα. Είναι ένα έργο πάρα πολύ ενδιαφέρον, έχουμε την εμπειρία, θα το προσπαθήσουμε μέσα στον συμβατικό μας χρόνο, που δεν είναι και λίγος, να το ολοκληρώσουμε και να σας το παραδώσουμε μέχρι το τέλος του 2022» ανέφερε.
Η περιγραφή του έργου
Η επέκταση της Βιβλιοθήκης αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα και καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια 2.273,50 τ.μ.
Τα επίπεδα έχουν ως παρακάτω:
Επίπεδο 1 – Βοηθητικοί χώροι (στάθμη146,71 ή -14,25)
– Η/Μ χώροι, 255,00 τ.μ.
– Αποθήκες, 20,50 τ.μ.
– WC, 28,00 τ.μ.
– Διάδρομοι, 51,00 τ.μ.
– Κλιμακοστάσιο 1, 35,50 τ.μ.
Σύνολο, 390,00 τ.μ.
Επίπεδο 2 – Βιβλιοθήκη (στάθμη150.06 ή -10.90)
– Πολυμέσα, 162,50 τ.μ.
– Τηλεδιάσκεψη, 142,00 τ.μ.
– Γραφείο 2 ατόμων, 21,00 τ.μ.
– Βιβλιοστάσια, 410,00 τ.μ.
– Αναγνωστήρια, 506,50 τ.μ.
– Κλιμακοστάσιο 1&2, 75,00 τ.μ.
– Είσοδος 1- guίchet, 165,50 τ.μ.
– Προθάλαμος 2, 11,00 τ.μ
– Η/Μ, 18,50 τ.μ.
Σύνολο, 1.512,00 τ.μ.
Επίπεδο 3 – Στάθμη Περιβάλλοντος χώρου (στάθμη 155.51 ή -5.45)
– Κλιμακοστάσιο 1, 42,00 τ.μ.
– Κλιμακοστάσιο 2, 56,50 τ.μ.
Σύνολο, 98.50 τ.μ.
Επίπεδο 4 – Είσοδος σύνδεση με υπάρχον κτίριο (στάθμη 160.96 η +0.00)
– Πασαρέλα εισόδου, 231,00 τ.μ.
– Κλιμακοστάσιο 1, 42,00 τ.μ.
Σύνολο, 273,00 τ.μ.
Γενικό Σύνολο 2.273,50 τ.μ.
Η χωρητικότητα σε άτομα αναλύεται ανά κατηγορία χώρου ως παρακάτω:
– Βιβλιοθήκη
- Θέσεις ανάγνωσης, 117 άτομα
- Θέσεις PC, 38 άτομα
- Θέσεις OPAC, 8 άτομα
- Έλεγχος – guichet, 4 άτομα
– Αίθουσα Πολυμέσων
- Θέσεις εργασίας, 37 άτομα
- Θέσεις ελέγχου, 1 άτομο
– Αίθουσα Τηλεδιάσκεψης
- Θέσεις εργασίας, 27 άτομα
- Θέσεις ελέγχου, 1 άτομο
-Κλειστό γραφείο, 2 άτομα
Η χωρητικότητα σε τόμους αναλύεται ως παρακάτω:
66.100 τόμοι οι οποίοι δύνανται να αποθηκευτούν σε βιβλιοστάσια με 7 ράφια διπλής όψης (108 τρ. μέτρα) και μονής όψης (22 τρ. μ.)