Μπορεί να πέρασε κυριολεκτικά από «σαράντα κύματα» με το «πήγαινε – έλα» των μηχανικών από την Αθήνα στο Ρέθυμνο, όμως, στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες δρομολογήθηκαν, ώστε να αρχίσει το απαραίτητο «λίφτινγκ» στο κτίριο που στεγάζει το εργατικό κέντρο του νομού μας.
Και αυτό διότι σε έναν περίπου μήνα από σήμερα, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που κατά καιρούς καταγράφονται στο εν λόγω κτίριο, το οποίο μάλιστα ανήκει στον ΟΑΕΔ.
Την επισήμανση αυτή έκανε χθες μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Γιώργος Λιολάκης, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως κατά την τελευταία επικοινωνία που είχε με τους μηχανικούς της διεύθυνσης των τεχνικών υπηρεσιών του οργανισμού (ΟΑΕΔ), τον ενημέρωσαν ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης του κτιρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έπειτα από τις πολλές αυτοψίες που έκαναν το προηγούμενο διάστημα οι μηχανικοί του ΟΑΕΔ στο κτίριο της οδού Γιαμπουδάκη, έχουν ήδη καταλήξει στις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν.
Έτσι με δεδομένο ότι η μελέτη είναι ήδη έτοιμη από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ, στην παρούσα φάση φέρεται να βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της λήψης προσφορών από τεχνικές εταιρίες, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβουν το έργο.
Ωστόσο, το ζητούμενο για τον κ. Λιολάκη είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να ολοκληρωθούν το αργότερο σε ενάμιση με δύο μήνες από την έναρξή τους και αυτό διότι θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα πριν από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα.
«Για μας το ζητούμενο είναι οι εργασίες να έχουν τελειώσει πριν ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές του χειμώνα, διότι εάν αυτό δεν συμβεί, τότε θα δούμε και πάλι τις αίθουσες του εργατικού κέντρου να πλημμυρίζουν από τα νερά της βροχής», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λιολάκης.
Σημειώνεται ότι ανακατασκευαστικές εργασίες του κτιρίου θα πρέπει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου, να γίνουν από μηδενικής βάσης, δεδομένου ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι σοβαρά, τόσο εντός όσο και εκτός, καθώς επικεντρώνονται στην οροφή, στις κολώνες, αλλά και στους τοίχους του κτίσματος.
Το διώροφο κτίριο -που εδώ και δεκαετίες στεγάζει το εργατικό κέντρο- είναι ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ και έχει παραχωρηθεί στην εργατική εστία υπό την «ομπρέλα» της οποίας λειτουργούν όλα τα εργατικά κέντρα της χώρας κατ’ επέκταση και του Ρεθύμνου. Έτσι, στο κτίριο της οδού Γιαμπουδάκη στεγάζονται τα γραφεία διοίκησης του οργάνου, τα γραφεία των σωματείων – μελών του εργατικού κέντρου, καθώς και η μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων.
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που στο εν λόγω κτίριο έγιναν εργασίες συντήρησης ήταν το 2000, δηλαδή, πριν από 19 χρόνια. Όμως, με το πέρασμα των χρόνων τα σημάδια του καιρού έχουν αφήσει τα έντονα το αποτύπωμά τους στο κτίσμα, καθώς η οροφή του κτιρίου χρειάζεται επιδιόρθωση και μόνωση, ενώ εργασίες συντήρησης θα πρέπει να γίνουν και στους τοίχους εσωτερικά και εξωτερικά, στις κολώνες του που πλέον έχουν υποχωρήσει οι σοβάδες και έχουν αποκαλυφθεί ακόμα και τα σίδερα, ενώ αλλαγή χρειάζονται και οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου.
Άλλωστε, στην διάρκεια του περασμένου χειμώνα, όπου η κακοκαιρία ήταν έντονη και συνεχιζόμενη, οι εργαζόμενοι στο εργατικό κέντρο καθημερινά -πέρα από την υγρασία- είχαν να αντιμετωπίσουν και τα νερά της βροχής! Μάλιστα πολλές φορές ήταν αναγκασμένοι να μαζεύουν το βρόχινο νερό με σφουγγαρίστρες ή ακόμα και με κουβάδες κυρίως στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου η οροφή έσταζε μόλις άνοιγαν οι ουρανοί.
Παράλληλα, ακόμα και σήμερα οι σοβάδες από τις κολώνες και τους τοίχους του κτιρίου πέφτουν συνεχώς τόσο στο εσωτερικό του και δη στην αίθουσα συνεδριάσεων, όσο και εξωτερικά. Και μάλιστα, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί κάποιο ατύχημα σε ανυποψίαστους περαστικούς -μικρούς ή μεγάλους- που σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούν το πεζοδρόμιο περιμετρικά του κτιρίου.
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι το κτίριο είναι σε άσχημη κατάσταση, διότι έχει χρόνια να συντηρηθεί. Εξωτερικά μάλιστα υπάρχει ένα πολύ επικίνδυνο σημείο και συγκεκριμένα πρόκειται για μία γωνία του κτίσματος από την οποία κατά καιρούς υποχωρούν σοβάδες. Στο πρόσφατο παρελθόν μάλιστα, κινδύνεψε μία μητέρα με το παιδί της την ώρα που περνούσαν από το πεζοδρόμιο», τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Λιολάκης.