Σε έξαρση βρίσκεται ο ιός της γρίπης και στο νομό Ρεθύμνου. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά περιστατικά με βαριά πνευμονία ή σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, για τα οποία να απαιτείται νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τις τελευταίες είκοσι μέρες η προσέλευση ασθενών, με συμπτώματα γρίπης, είναι αυξημένη στο Γενικό Νοσοκομείο.
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στην Πνευμονολογική, αλλά και στην Παιδιατρική Κλινική έχουν καταγραφεί κρούσματα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι και η περιοχή μας έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού.
Μάλιστα, η γρίπη δεν κάνει ηλικιακές «διακρίσεις», αφού σύμφωνα με γιατρούς του Νοσοκομείου, έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν παιδιά, νεαρά άτομα 20-30 ετών, μεγαλύτεροι σε ηλικία, όπως και ηλικιωμένοι.
Το θετικό, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες έχουν γεμίσει οι Μ.Ε.Θ. είναι ότι στο Ρέθυμνο δεν έχει επιβεβαιωθεί σε κανένα περιστατικό ο ιός Α (Η1Ν1), που φαίνεται να «επανακάμπτει» προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στους ασθενείς. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, κ. Κώστα Καλλέργη, όπως και τον διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, κ. Χαράλαμπο Μαρκάκη, από το Ρέθυμνο δεν έχει σταλεί κανένα δείγμα προς ανάλυση στο Ινστιτούτο Παστέρ, καθώς όλοι οι ασθενείς με ανησυχητικά συμπτώματα είτε ξεπερνούν την γρίπη μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία είτε αντιμετωπίζουν τον ιό κατ’ οίκον, μετά από οδηγίες που τους παρέχονται κατά την επίσκεψή τους στο Τ.Ε.Π.
«Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στο Ρέθυμνο υπάρχει έξαρση της γρίπης. Έχουμε μεγάλη προσέλευση τόσο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όσο και στην Πνευμονολογική Κλινική, γιατί πολλά από τα περιστατικά μολύνονται και εξελίσσονται σε πνευμονία.
Ευτυχώς μέχρι στιγμής, παρά την μεγάλη προσέλευση, δεν έχουμε βαριά περιστατικά» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Καλλέργης.
Ο κ. Μαρκάκης από την πλευρά του ανέφερε: «Επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης δεν έχουμε. Έχουμε νοσηλεύσει διάφορες λοιμώξεις αλλά επιβεβαιωμένα με εξέταση από το Ινστιτούτο Παστέρ δεν έχουμε.
Όντως έχει ξεκινήσει νέος κύκλος με τον ιό Η1Ν1, αλλά στο Ρέθυμνο δεν έχουμε μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα περιστατικά. Βέβαια, περιστατικά γρίπης που έρχονται στο Νοσοκομείο έχουν την εικόνα της γρίπης Η1Ν1, όμως βεβαρημένα περιστατικά τα οποία χρειάστηκε να νοσηλευτούν με βαριά πνευμονία ή σοβαρά προβλήματα αναπνοής, δεν έχουμε».
Οι επιδημιολόγοι αποδίδουν την ένταση του φαινομένου στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού και κυρίως των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Με τη συγκεκριμένη άποψη συμφωνεί και ο κ. Καλλέργης, ο οποίος, μέσω της εφημερίδας μας, παρέχει οδηγίες προστασίας στους πολίτες και τους καλεί να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα.
Μάλιστα, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής εκτιμά ότι ο ιός θα συνεχίσει να είναι ανθεκτικός για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα.
Ειδικότερα, ο κ. Καλλέργης επισημαίνει: «Η έξαρση της γρίπης έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον είκοσι μέρες και προβλέπουμε ότι θα διαρκέσει ακόμα ένα μήνα. Προσοχή χρειάζεται από όλες τις ηλικίες. Στο Νοσοκομείο έχουν νοσηλευτεί μικρά παιδιά, νεαροί, μεγαλύτεροι σε ηλικία και ηλικιωμένοι.
Αν περιοριστεί η επαφή με άτομα τα οποία νοσούν, αν αερίζεται καλά το σπίτι, αν γίνεται συχνή πλύση των χεριών, αν αποφεύγονται χώροι με συνωστισμό, πιστεύω ότι ο κόσμος δεν έχει να φοβάται τίποτα.
Βεβαίως, σημαντικό ρόλο παίζει ο εμβολιασμός και απ’ ότι φαίνεται πολλοί άνθρωποι το αμέλησαν. Έστω και τώρα αξίζει να εμβολιαστεί κανείς».
Σημειώνεται ότι σε όλη τη χώρα 40 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, έπειτα από σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης του αναπνευστικού, ενώ σχεδόν στο 90% των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης έχει ανιχνευθεί ο ιός Α (Η1Ν1).
Το συγκεκριμένο στέλεχος είχε προκαλέσει την πανδημία του 2009 και θεωρείται αρκετά επιθετικό. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με ειδικά αντιϊκά φάρμακα, εφόσον αυτά χορηγηθούν έγκαιρα. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν τα παχύσαρκα και νέας σχετικά ηλικίας άτομα, καθώς και όσοι έχουν υποκείμενο νόσημα.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) τονίζει ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης και υπενθυμίζει ότι συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντιιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.