Την πρόταση να συσταθεί ένα νέο τμήμα δίωξης του παρεμπορίου εντός της Ελληνικής Αστυνομίας που θα επωμιστεί με την συνδρομή του ΣΔΟΕ τη διαδικασία ελέγχου της παράνομης υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας, κατέθεσε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Γιώργος Πολιουδάκης στον γενικό διευθυντή του ΣΔΟΕ Κρήτης Γιώργο Αντωνάκη.
Ο κ. Πολιουδάκης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο του παρεμπορίου στο νησί, μία εξέλιξη που αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στον κατακερματισμένο, ελέω οικονομικής κρίσης, εμπορικό κλάδο.
Η εντατικοποίηση των ελέγχων στα τελωνεία, οι εξονυχιστικοί έλεγχοι σε καταστήματα με προϊόντα από την Μέση Ανατολή, όπως επίσης και η πάταξη του λεγόμενου παράνομου εμπορίου του πεζοδρομίου, θα πρέπει να αποτελέσουν σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης προτεραιότητα των ελεγκτικών μηχανισμών.
Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε επίσης και το θέμα των λαϊκών αγορών. Ο κ. Πολιουδάκης αναφέρθηκε και στην ραγδαία αύξηση των παράνομων εμπόρων που εκμεταλλεύονται τους ελλιπείς ελέγχους και μετατρέπουν τις παραδοσιακές λαϊκές αγορές σε εστίες παραβατικότητας.
Προβληματισμό επίσης προκαλούν στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, σύμφωνα με τα οποία η παραοικονομία από το παράνομο εμπόριο, υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ το χρόνο.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΣΔΟΕ Κρήτης Γιώργος Αντωνάκης, δεσμεύτηκε να γίνει ακόμα στενότερη η συνεργασία της υπηρεσίας, στην οποία είναι επικεφαλής, με τους εκπροσώπους των εμπόρων, με στόχο τον συντονισμό δράσεων προκειμένου να προασπιστεί η νομιμότητα και κατ’ επέκταση θα επιτευχθεί η πάταξη του παρεμπορίου.
Στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον κ. Αντωνάκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης δήλωσε μεταξύ άλλων.
«Θέλουμε να έχουμε μια στενότερη συνεργασία με το ΣΔΟΕ, με τα τελωνεία, με τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες και με την Ελληνική Αστυνομία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ έχουν μεταφερθεί από τη 1 Νοεμβρίου σε εφορίες και τελωνεία.
Θα ζητήσουμε να γίνει ένα τμήμα στην ΕΛ.ΑΣ. που θα ασχολείται αποκλειστικά με το παρεμπόριο και με τις λαϊκές αγορές και θα συμμετέχουν και στελέχη του ΣΔΟΕ, όπως επίσης και εμπλεκόμενοι στο εμπόριο φορείς. Δυστυχώς από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το στεγασμένο εμπόριο είναι το παρεμπόριο. Η ζημιά για την τοπική επιχειρηματικότητα είναι μεγάλη. Εμείς πληρώνουμε φόρους, ενοίκια και ασφαλιστικές εισφορές και αυτοί είναι σ’ όλα παράνομοι. Πριν καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία κάτι γινόταν. Ήμασταν σ’ ένα καλό δρόμο. Αμέσως μετά την κατάργηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, το φαινόμενο του παρεμπορίου βρίσκεται σε έξαρση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πολιουδάκης.
Στο υπόμνημα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, το οποίο παραδόθηκε στον γενικό διευθυντή του ΣΔΟΕ Γ. Αντωνάκη αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Το στεγασμένο και νόμιμο εμπόριο είναι στις μέρες μας υπό διωγμό και καλείται με μια πρωτοφανή φοροεπιδρομή να πληρώσει για μια ακόμη φορά τα σπασμένα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για τον μέσο έμπορο και απειλεί την επαγγελματική του επιβίωση. Η δύσκολη αυτή κατάσταση επιβαρύνεται ιδιαίτερα, από το φλέγον ζήτημα παραεμπορίου.
Όσο συρρικνώνεται το υγιές εμπόριο τόσο βλέπουμε να γιγαντώνεται το παραεμπόριο, που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να εξελίσσεται σε πληγή του υγιούς εμπορίου.
Επίσης και οι λαϊκές αγορές έχουν μετατραπεί σε εστία παραεμπορίου με τον άναρχο τρόπο που λειτουργούν, έχουν διπλασιασθεί σε μέγεθος οι παράνομοι, οι οποίοι απολαμβάνουν το άβατο των λαϊκών…
Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και η μετακίνηση των Δημοτικών Αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ., αφού αποδεδειγμένα σε πολλές περιπτώσεις η Δημοτική Αστυνομία είχε εντοπίσει και περιορίσει το παρεμπόριο σε τοπικό επίπεδο, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό και έχει οδηγήσει σε ασυδοσία του παρεμπορίου.
Προτείνουμε τη δημιουργία νέου τμήματος δίωξης παρεμπορίου στην ΕΛ.ΑΣ., που θα ασχολείται αποκλειστικά με τον έλεγχο και την πάταξη της παράνομης υπαίθριας παρεμπορικής δραστηριότητας, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και τους επίσημους φορείς του εμπορίου. Οι κυριότερες εστίες φοροδιαφυγής δεν είναι οι συνήθεις ύποπτοι, αλλά είναι διάσπαρτες και καλά κρυμμένες στην παραοικονομία της χώρας μας. Πλανόδιοι, υπαίθριο εμπόριο και μαγαζάκια χωρίς νόμιμη έναρξη υπάρχουν παντού.
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορικών Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, η παραοικονομία από το παρεμπόριο υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ, από το «μαύρο» χρήμα 8 δισ. ευρώ, από το λαθρεμπόριο 3 δισ. ευρώ, από τα τσιγάρα και ποτά 2 δισ. ευρώ, από τα καύσιμα 1 δισ. ευρώ και τις υπόλοιπες παράνομες δραστηριότητες περισσότερα από 22 δισ. ευρώ.
Σε αντίθεση με το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο και τις νόμιμες ΜΜΕ που βιώνουν τη χειρότερη ύφεση στα χρονικά της Ελλάδας και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Οι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι δεν είμαστε οι κύριοι υπεύθυνοι της άθλιας οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε, αφού είναι αδύνατον να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην βαριά φορολόγηση και στο απίθανο γραφειοκρατικό σύστημα που συνεχώς αλλάζει.
Θεωρούμε απαράδεκτο, το παραεμπόριο να οργιάζει ανενόχλητο και εμείς να διωκόμαστε για αποδείξεις ελάχιστων ευρώ.
Επιβάλλεται από την υπηρεσία σας να συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία του στεγασμένου εμπορίου, με σεβασμό των ελεγκτών στον επαγγελματικό χώρο του ελεγχόμενου, στην προτεραιότητα της ουσίας και της αποφυγής της τυπολατρίας και στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου συστήματος καταγραφής και ελέγχου.
Επίσης, κρίνεται αναγκαία η εμπέδωση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, εφαρμογής ενός κώδικα αλληλοσεβασμού μεταξύ κράτους και φορολογούμενων αλλά και της θέσπισης ενός δομημένου πλαισίου βασισμένου σε ένα αξιακό σύστημα χρηστής συνεργασίας μεταξύ φορολογικών αρχών και επιχειρήσεων.
Για την απελευθέρωση του νόμιμου εμπορίου από την ομηρία του παρεμπορίου, σας προτείνομε τη λήψη άμεσων μέτρων.
• Αποτελεσματικοί έλεγχοι στα τελωνεία με την αγορά ειδικών αψίδων scanner στις πύλες εισόδου για τα containers,
• Αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις ελέγχων στις αποθήκες λαθραίων και προϊόντων απομίμησης, και
• Συνεχείς έλεγχοι στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στις πλατείες από την ΕΛ.ΑΣ., όπου η παρέμβασή της κρίνεται απαραίτητη.
• Συνεχείς και εξονυχιστικοί έλεγχοι και στα κινέζικα καταστήματα που έχουν γεμίσει την αγορά της Κρήτης και δεν γνωρίζομε κατά πόσο ελέγχονται και εάν τηρούνται τα νόμιμα παραστατικά.
Θα θέλαμε επίσης να γνωρίζομε η υπηρεσία σας σε πόσες μονοπωλιακές επιχειρήσεις έχει κάνει ελέγχους και τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί -αν έχουν.
Βέβαιοι κε Διευθυντά, ότι θα σταθείτε δίπλα μας στα δίκαια και λογικά αιτήματά μας, προσβλέπουμε σε μια αποδοτική συνεργασία για το καλό του εμπορικού κόσμου αλλά και των πολιτών-καταναλωτών του νησιού μας».