Από 3,5 ευρώ μέχρι και στα 4,08 ευρώ το λίτρο στον συνεταιρισμό Ζάκρου Σητείας, διατίθεται αυτήν την περίοδο το κρητικό ελαιόλαδο. Η χαμηλή παραγωγή ελαιολάδου στις βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες το 2014-2015, έφερε υψηλές τιμές για τους Έλληνες παραγωγούς.
Στην ευνοϊκή για την Ελλάδα συγκυρία και στη δυσμενή για Ιταλία και Ισπανία, αποδίδει τις υψηλές τιμές διάθεσης και του κρητικού ελαιολάδου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων που θα διασφαλίζουν το μόνιμο συμφέρον του κρητικού παραγωγού. «Νομίζω ότι λείπει γενικά η στρατηγική και η καλή πρακτική για το πώς μπορούμε να δώσουμε υπεραξία στο λάδι. Το ότι ανεβαίνει το λάδι και έχει ήδη μια υψηλότερη τιμή από άλλες φορές, οφείλεται σε διάφορες συγκυρίες, όπως για παράδειγμα ότι η παραγωγή στην Ιταλία και στην Ισπανία ήτανε πολύ πεσμένη πέρυσι και κάποιες πληροφορίες μας λένε ότι ούτε και φέτος αναμένεται να είναι καλύτερη, κάτι το οποίο βοηθάει πολύ την τιμή του δικού μας λαδιού, καθώς όταν ένα αγαθό τόσο υψηλής διατροφικής αξίας έχει έλλειψη, είναι φανερό ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη οπότε δημιουργεί αύξηση των τιμών» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μαρινάκης σε σχετικές δηλώσεις του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη χάραξης μιας ενιαίας στρατηγικής πολιτικής για το λάδι, έτσι ώστε να επωφελούνται οι Κρητικοί παραγωγοί και να αποκτήσει την υπεραξία που του αξίζει το προϊόν της κρητικής γης, που έχει χαρακτηριστεί ως το χρυσάφι του νησιού. Ο ίδιος σημείωσε ότι η χύμα διάθεση του ελαιολάδου με πρακτικές παρεμπορίου, βλάπτει εν τέλει και τους ίδιους τους παραγωγούς, αφού, εάν το ελαιόλαδο διατεθεί μέσω επίσημων πρατηρίων και δημοπράτησης, τότε μόνο φτάνει σε υψηλές τιμές η διάθεσή του.
Συνολικά 11 συνεταιρισμοί στην Κρήτη, ακολουθούν την πορεία της δημοπράτησης του ελαιολάδου.
Ο ΣΕΔΗΚ, σύμφωνα με τον Γιώργο Μαρινάκη, θα πραγματοποιήσει διαγωνισμούς καλών πρακτικών για τη διάθεση του ελαιολάδου. Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του, είπε: «Αυτό που εμείς σαν ΣΕΔΗΚ προσπαθούμε να πούμε τόσα χρόνια είναι ότι πρέπει να αλλάξει ειδικά η πολιτική στο λάδι. Ένας κλασικός τρόπος για να αλλάξει η τιμή στους παραγωγούς είναι να μη γίνεται ελεύθερη πώληση λαδιού, όπως γίνεται τώρα -χύμα ή με άλλες παραεμπορικές δραστηριότητες- αλλά να υπάρχουν επίσημα δημοπρατήρια. Και ο συνεταιρισμός Ζάκρου που κατέκτησε την υψηλότερη τιμή στην Κρήτη, ήταν με δημοπράτηση της τιμής του λαδιού. Ως ΣΕΔΗΚ έχουμε σκοπό να κάνουμε έναν διαγωνισμό καλών πρακτικών για τη σωστή διακίνηση του προϊόντος και την επίτευξη καλύτερης τιμής για τους παραγωγούς. Εκεί θα ακούσουμε όλους αυτούς που έχουν να προτείνουν κάτι, -αλλά λέω προκαταβολικά- ότι ένας ασφαλέστατος τρόπος είναι η δημοπράτηση. Όταν αυτό γίνει από τους περισσότερους, θα δείτε ότι ο παραγωγός θα παίρνει περισσότερα χρήματα στα χέρια του. Χαιρόμαστε που ήδη έντεκα συνεταιρισμοί έχουν ακούσει τις παροτρύνσεις του ΣΕΔΗΚ και ήδη βλέπουν τη διαφορά. Οι τιμές έχουν να κάνουν και με την επιβάρυνση του ΦΠΑ. Κάποιες ποσότητες που διακινούνται εντός επιβαρύνονται και αυτές που βγαίνουν έξω δεν επιβαρύνονται. Όλα αυτά θα έχουν τον απόηχό τους και στην τελική διαμορφούμενη τιμή, ελπίζω όμως να καταφέρουμε να δώσουμε την πραγματική του αξία σε αυτό τον θησαυρό που έχουμε στα χέρια μας. Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε πώς οι ίδιοι οι συνεταιρισμοί μέσα από συνεργασίες να πετύχουν μια σωστή τυποποίηση του ελαιολάδου. Θα πρέπει βέβαια να καταλαβαίνει αυτή την υπεραξία και ο παραγωγός, γιατί σήμερα βλέπουμε παραγωγούς να αποδεσμεύονται από το προϊόν τους και είτε αυτό πωλείται ακριβά στην Ευρώπη είτε όχι, εκείνοι δεν μπορούν να το καταλάβουν».