Σε ανοιχτή δομή στην Κω μεταφέρθηκαν χτες οι 44 πρόσφυγες, οι οποίοι από το πρωί της περασμένης Παρασκευής εφιλοξενούντο σε χώρο του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου, όπου οδηγήθηκαν μετά τη διάσωσή τους στα νησιά Παξιμάδια (ανοιχτά της Αγίας Γαλήνης), όταν προσάραξε το μικρό σκάφος δουλεμπόρων που τους μετέφερε στην Ιταλία.
Οι πρόσφυγες, όλοι Κούρδοι, μεταξύ των οποίων 11 γυναίκες και 9 ανήλικοι, νωρίς το πρωί επιβιβάστηκαν σε οχήματα της Αστυνομίας και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, ώστε να ταξιδέψουν με πλοίο για την Κω, και να φιλοξενηθούν σε ανοιχτή δομή υποδοχής και όχι σε προαναχωρητικό Κέντρο, που αυτό θα σήμαινε την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.
Ένας από τους πρόσφυγες δεν ταξίδεψε, καθώς παραμένει στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου εισήχθη από την πρώτη ημέρα.
Για την μεταφορά τους στην Κω είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενημερώθηκε όμως το μεσημέρι και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνης έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η φιλοξενία τους στην ανοιχτή δομή και να μην επιχειρηθεί επαναπροώθησή τους.
Πριν την αναχώρησή τους από το Ρέθυμνο, είχε ολοκληρωθεί για όλους από την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου η διαδικασία υποβολής χορήγησης πολιτικού, ενώ για δυο ανήλικους, οι οποίοι είναι ασυνόδευτοι δόθηκε εισαγγελική εντολή προκειμένου να βρεθεί κατάλληλη δομή να φιλοξενηθούν.
Να σημειωθεί ότι η μεταφορά των προσφύγων στην Κω έγινε με εντολή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. από την στιγμή που δεν βρέθηκε κατάλληλος χώρος στο Ρέθυμνο να φιλοξενηθούν και ούτε υπάρχει πουθενά στην Κρήτη δομή φιλοξενίας προσφύγων.
Χθες το απόγευμα, έκαναν συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο και στην στνέχεια πορεία, άτομα της Πρωτοβουλίας Έμπρακτης αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες – Ρέθυμνο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την μεταφορά των προσφύγων, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους, επειδή, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έδειξαν ενδιαφέρον να βρεθεί αξιοπρεπής χώρος για την διαμονή τους.
Στην ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:
«Σήμερα, Παρασκευή, στις 5:00 το πρωί, με διαδικασίες που θυμίζουν άλλες εποχές, οι 44 πρόσφυγες που είχαν ζητήσει καταφύγιο στο «φιλόξενο» Ρέθυμνο, φορτώθηκαν κακήν κακώς σε δύο λεωφορεία, με άγνωστο προορισμό. Η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου και ανάμεσα τους υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, οικογένειες με μικρά παιδιά, δύο ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια, ηλικιωμένος αλλά και δύο σύζυγοι Βρετανών πολιτών. Οι αστυνομικές αρχές, αφαιρώντας τα όποια κινητά τηλέφωνα διέθεταν και χωρίς να ενημερώσουν τους συγγενείς και τους δικηγόρους τους, ως όφειλαν, ουσιαστικά τους απήγαγαν άγρια χαράματα.
Καταγγέλλουμε την πρακτική των αστυνομικών αρχών που προχώρησαν στην μεταφορά αυτών των ανθρώπων, σαν να ήταν οι χειρότεροι ποινικοί κρατούμενοι, χωρίς να τηρηθεί καμιά νόμιμη διαδικασία.
Καταγγέλλουμε επίσης, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που στην πράξη επέδειξαν πλήρη αδιαφορία στην εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη αξιοπρεπή διαμονή τους. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρήθηκαν εξ’ αρχής βάρος για τις τοπικές αρχές και γι’ αυτό εντέχνως μεθοδεύτηκε η εκδίωξή τους.
Ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν οι αρμόδιες αρχές αποτελεί όνειδος για την πόλη του Ρεθύμνου και πρέπει να συναντήσει την κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας».