Σε εξέλιξη βρίσκονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την παραχώρηση της έκτασης της Σχολής Ασωμάτων από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κρήτης, για να μπορέσει στη συνέχεια να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την ανάδειξη και αναβάθμισή της με τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Αιγοπροβατοτροφίας.
Μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από τον αρμόδιο υπουργό τον Μάρτιο, στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού, της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μ. Λιονή και του δημάρχου Αμαρίου Π. Μουρτζανού, χρειάζεται να γίνουν σειρά ενεργειών, ιδιαίτερα χρονοβόρων, προκειμένου να εκδοθεί το πιστοποιητικό παραχώρησης του χώρου, που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου θα πρέπει να προχωρήσουν στη χαρτογράφηση της τεράστιας έκτασης σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες Δασαρχεία, Αρχαιολογία, καθώς πρέπει να γίνει χαρακτηριστικός των εκτάσεων -μιας και οι δασικές και αρχαιολογικές ζώνες δεν παραχωρούνται.
Σύμφωνα μάλιστα με την Μαρία Λιονή, η ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι ήδη αυτές τις ημέρες τα τοπογραφικά θα σταλούν στις τοπικές υπηρεσίες της Αρχαιολογίας και του Δασαρχείου για να προχωρήσουν οι διαδικασίες: «Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο, τους στείλαμε και άλλα τοπογραφικά ανά κομμάτια όπως μας το ζήτησαν και μας είπαν ότι αυτήν την εβδομάδα θα τα αποστείλουν σε Αρχαιολογία και Δασαρχείο για να κάνουν τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων και να προχωρήσει η διαδικασία της παραχώρησης.
Είμαστε σε μια διαρκή επικοινωνία και θεωρούμε ότι θα έχουμε αίσιο τέλος και θα μπορέσει να προχωρήσει ο φιλόδοξος σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης για την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων, που αναμένεται να αποτελέσει ένα πρωτότυπο αναπτυξιακό εργαλείο για ολόκληρη την Κρήτη», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η αντιπεριφερειάρχης.
Σημειώνεται ότι η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, είχε αναθέσει την εκπόνηση μελέτης για την αξιοποίηση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Προγράμματος INTERREG IVC και ειδικότερα μέσω του προγράμματος «Grisi Plus».
Στόχος της Μελέτης Σκοπιμότητας και του Σχεδίου Εφαρμογής, είναι η αναβίωση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων που βρίσκεται στον Δήμο Αμαρίου Ρεθύμνου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρότυπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την κτηνοτροφία και συγχρόνως να προάγει την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου, συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για όλη την Κρήτη
Το κόστος για την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων σύμφωνα με το μάστερ πλαν της αναλυτικής μελέτης ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ. Η Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες των κτιρίων έχει τονίσει ότι είναι διατεθειμένη με ιδίους πόρους να ξεκινήσει τις πρώτες παρεμβάσεις στο κτίριο και ακολούθως να καταθέσουν τον φάκελο με τις προτάσεις τους στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το οποίο είναι σε επαφή, προκειμένου να διεκδικήσουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τομεακό πρόγραμμα.
Τι περιλαμβάνει η μελέτη
Η αναλυτική μελέτη των 162 σελίδων, η οποία βρίσκεται και στα χέρια του υπουργείου, που αποτελεί και βασικό εργαλείο για την Περιφέρεια Κρήτης περιλαμβάνει βασικές λειτουργίες και σύγχρονες μεθόδους κτηνοτροφίας, με εφαρμογή πρωτοποριακών συστημάτων και τεχνολογιών.
Ειδικότερα, περιγράφει αναλυτικά τα κτίρια που θα αποτελούν το νέο συγκρότημα και τι ακριβώς αυτά θα περιλαμβάνουν, (π.χ. στέγαστρο εκτροφής προβάτων φυλής Σφακίων, στέγαστρο εκτροφής αιγών τουλάχιστον, θάλαμος απογαλακτισμού και πάχυνσης αρνιών, αρμεκτήριο και αίθουσα συντήρησης γάλακτος και διάφορες αποθήκες και εργαστήρια, ανεξάρτητο κτήριο με γραφεία, αίθουσα διδασκαλίας, αίθουσα συνεδριάσεων, ξενώνα και συναφής εγκαταστάσεις).
Παράλληλα, η μελέτη θα καταγράφει τα κτήματα του Σταθμού που θα επιλεχθούν για να γίνει η μετεγκατάσταση, των πολιτιστικών μνημείων και οι αγροτουριστικές δομές της ευρύτερης περιοχής και η εδαφολογική αποτύπωση στα τεμάχια, ώστε να γίνει εφικτή η ορθολογική αξιοποίησή τους για καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών και βόσκηση και επομένως ορθολογικής αξιοποίησης της γης του Σταθμού.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη διατυπώνονται επακριβώς τα σημεία στα οποία θα γίνει η μετεγκατάσταση της σχολής με την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, σε χώρο που θα έχει τις προοπτικές για τη νομιμοποίησή του, αλλά και την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας, ενώ παράλληλα εκτός από τις εγκαταστάσεις για τα ζώα, το σταβλισμό τους και τα ειδικά εργαστήρια προβλέπεται και ξενώνας κατοικιών, αφού ο στόχος της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης.
Η εκμετάλλευση και η ανάδειξη του χώρου θα συμβάλλει ευρύτερα στην ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή, στην αξιοποίηση του ιστορικού και θρησκευτικού κέντρου, μέσα από την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων κυρίως ζωικού κεφαλαίου, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα ερευνητικό κέντρο που θα είναι πόλος έλξης για τους επιστήμονες. Η μελέτη βιωσιμότητας – σκοπιμότητας καταδεικνύει με σαφή τρόπο και προτείνει τα ακόλουθα:
Η δομή που προτείνεται να δημιουργηθεί και ο τρόπος λειτουργίας της εξασφαλίζουν τη δυνατότητα επισκέψεων – επιδείξεων όλων των δραστηριοτήτων από την καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών, την επίδειξη των ειδών της τοπικής χλωρίδας και πανίδας των συστημάτων εκτροφής των ζώων, των ειδών και των φυλών των ζώων τις διαδικασίες και τις αλληλεξαρτήσεις εδάφους αυτοφυών και καλλιεργούμενων φυτών, διατροφή ζώων, παραγωγή προϊόντων από τα ζώα και μεταποίηση τους. Προτάθηκαν αγροτουριστικές διαδρομές που εμπεριέχουν ολόκληρη την ταυτότητα της περιοχής, η οποία θα αποτυπώνεται και μέσα από τις δραστηριότητες του κέντρου. Παρουσιάζονται και αποτυπώνονται οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες αποδεικνύεται ότι η ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών καθορίζεται από την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του συστήματος που τα παράγει (βοσκότοποι, κλίμα, σύστημα εκτροφής, είδος και φυλή ζώων κ.ά.) τα χαρακτηριστικά των φυσικών πόρων, την κουλτούρα των ανθρώπων της περιοχής και την πολιτιστική κληρονομιά.
H πρόταση έχει λάβει υπόψη της τις ανάγκες που έχει η υποστήριξη της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της Κρήτης και ιδιαίτερα την ανάδειξη της διαφορετικότητας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και τη διασύνδεση του αγροτοδιατροφικού, τομέα με τον τουρισμό. Τα παραπάνω έχουν αποτυπωθεί ως ένα ενιαίο σύνολο για να βοηθήσουν στη διασύνδεση της διατροφής με τις αγροδιατροφικές και τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής.
Διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό
Σύμφωνα με το μάστερ πλαν στο κομμάτι που αφορά τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, μεταξύ άλλων αναφέρεται:
Ο Δήμος Αμαρίου διαθέτει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με πολλούς μικρούς Καλλικρατικούς αγροτικούς Δήμους της Κρήτης. Βασικό πλεονέκτημα του Δήμου μπορεί να αποτελέσει η ανάδειξη και αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που σε συνδυασμό με την ποιοτική αγροτική παραγωγή μπορεί να αυξήσει το συνολικό εισόδημα της περιοχής και να συγκρατήσει τον νεανικό πληθυσμό. Αυτό προϋποθέτει μια σειρά από ενέργειες όπως:
• Η ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
• Η ανάδειξη και προστασία των μνημείων
• Η ανάδειξη και προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομίας
• Η βελτίωση του οδικού δικτύου
• Η αύξηση της φέρουσας ικανότητας της περιοχής στο να δεχτεί και να φιλοξενήσει επισκέπτες
• Η αύξηση της υπεραξίας των παραγόμενων προϊόντων μέσα από την τυποποίηση και τη μεταποίησή τους και τη διείσδυσή τους στα μεγάλα ξενοδοχεία της Κρήτης.
Βασικό μοχλό ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει η Σχολή Ασώματων μέσα από την ερευνητική δραστηριότητα που μπορεί να συμβάλλει πολλαπλά στον πρωτογενή τομέα. Επίσης σημαντικό μοχλό ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει και το φράγμα των Ποταμών με τη δημιουργία οικοτουριστών διαδρομών γύρω από αυτό. Στην περιοχή κάλλιστα μπορούν να δημιουργηθούν πρότυπα κτηνοτροφικά πάρκα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή. Τέλος η τυποποίηση και μεταποίηση της βρώσιμης ελιάς κυρίως, αλλά και των λοιπών αγροτικών προϊόντων, μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα ανάπτυξης και αύξησης των εισοδημάτων των κάτοικων της περιοχής.