Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας, με βασικά χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς βόρειους ανέμους, που πλήττει από χθες το βράδυ και την Κρήτη. Το τσουχτερό κρύο και το χειμωνιάτικο σκηνικό με χιόνια στα ορεινά θα διαρκέσει σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις μέχρι και την Παρασκευή.
Περιφέρεια, Δήμοι και εθελοντές βρίσκονται σε επιφυλακή μαζί με τα μηχανήματά τους, προκειμένου να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα όποια προβλήματα επέλθουν από το χιονιά.
Η προετοιμασία των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών βρέθηκε στο επίκεντρο χθεσινής σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε χθες υπό τη προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κας Μαρίας Λιονή, όπου οι εμπλεκόμενοι εμφανίστηκαν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πλημμυρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις.
Όπως ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο αρμόδιος για θέματα πολιτικής προστασίας περιφερειακός σύμβουλος, Μανώλης Χνάρης, υπάρχει ενημέρωση σε όλους τους δήμους, κυρίως στους ορεινούς, οι οποίοι αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία. Σύμφωνα, με τον κ. Χνάρη έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να εφοδιαστούν με ζωοτροφές, οι δήμοι έχουν προμηθευτεί αλάτι, τα μηχανήματα είναι έτοιμα να επέμβουν όπου χρειαστεί, ενώ όπως επεσήμαναν ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα ρέματα που εγκυμονούν κινδύνους σε περίπτωση πλημμύρας ή χιονιά.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Χνάρης ανέφερε: «Όπως γνωρίζουμε όλοι, αυτά τα φαινόμενα αντιμετωπίζονται καλύτερα όταν γίνονται προληπτικές εργασίες, όπως είναι ο καθαρισμός ρεμάτων, τάφρων, πρανών και άλλων όμβριων υδάτων. Επίσης να εξασφαλιστούνε τα μηχανήματα για τον καθαρισμό του επαρχιακού οδικού δικτύου από χιονοπτώσεις και κατολισθήσεις, που είναι αποτέλεσμα έντονων βροχοπτώσεων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες, ανασταλτικός πάντα παράγοντας σε αυτές τις καταστάσεις είναι η οικονομική κρίση, καθώς θα μπορούσαν να γίνουνε κάποια πράγματα παραπάνω, όμως έχουμε θέσει τις προτεραιότητές μας, έχουν γίνει κάποια πράγματα και πιστεύω ότι είμαστε σε καλή κατάσταση. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι χιονοπτώσεις και οι δυνατοί βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ, τα μηχανήματα θα είναι στη θέση τους από το πρωί στα σημεία τα οποία αναμένεται να πληγούν και απ’ ότι φαίνεται θα είναι οι ορεινές περιοχές της Π.Ε. Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας από χθες έχει ζητήσει από τους δήμους να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών να προσέξουν τα κοπάδια τους, να τα κατεβάσουν σε χαμηλότερα υψόμετρα και να προμηθευτούν με ζωοτροφές και να κάνουν ότι χρειάζεται για να προστατέψουν την περιουσία τους. Ένα άλλο θέμα που συζητήσαμε στο συντονιστικό όργανο είναι τα σημεία των ρεμάτων τα οποία είναι διαβάσεις ή διασταυρώσεις και όταν υπάρχει έντονη βροχόπτωση μπορεί να μετατραπούν σε παγίδες όπως στην περίπτωση της Ρόδου, όπου δυστυχώς θρηνήσαμε θύματα. Τα σημεία αυτά έχουν καταγραφεί από τους δήμους και θα μπούνε πινακίδες και θα δούμε τι άλλο θα κάνουμε για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας. (Γεροπόταμος, Πρέβελη).
Παράλληλα, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης υπενθυμίζει στους πολίτες τις βασικές οδηγίες προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που οφείλουν να ακολουθήσουν και είναι οι εξής:
– Να ενημερώνονται διαρκώς από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο κ.τ.λ.) για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να παρακολουθούν με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις. Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
– Να μην μετακινούνται εφόσον δεν συντρέχει σοβαρός λόγος. Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους, ώστε να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων, να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια την ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.
– Να εξοπλίσουν το αυτοκίνητό τους με όλα τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Απαραίτητο είναι το αδιάβροχο, το κουτί πρώτων βοηθειών, αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, καθώς και να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται αυτά.
– Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζή, να φοράνε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Να προτιμάνε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.
– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο σε περίπτωση έντονης ροής νερού κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους. Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
– Στην περίπτωση θυελλωδών ανέμων να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
– Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δένδρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου υπάρχουν ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν από τον άνεμο και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
– Στην περίπτωση χιονόπτωσης – παγετού να προσέχουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες και να αποφεύγουν την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
Παράλληλα, καλούνται όλοι οι πολίτες:
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική Λιμενικό κλπ.
– Σε περίπτωση ανάγκης να καλούν: την Αστυνομία (100), την Πυροσβεστική (199), το ΕΚΑΒ (166), το Λιμενικό Σώμα (τηλέφωνο Ρεθύμνου 28310 22276) τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 (με δυνατότητα εντοπισμού θέσης του καλούντος).
– Σε περίπτωση ανάγκης, να παραμένουν ήρεμοι και υπομονετικοί και να προβούν στις ενέργειες που απαιτείται. Ο πανικός δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, ενδέχεται δε να δυσχεράνει την κατάστασή τους».
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών και αναγγελίας θυελλωδών ανέμων, που θα φθάσουν τη νύχτα σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, τα 9 με 10 μποφόρ.