Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα το νέο πλαίσιο για τις προστατευόμενες περιοχές. Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών από 28 σε 35 με παράλληλη μεγέθυνση της περιοχής ευθύνης τους, ώστε να καλύψουν όλες τις περιοχές Natura -σημερινές και μελλοντικές. Να σημειωθεί ότι το κείμενο που δόθηκε σε διαβούλευση περιορίστηκε τελικά στην αναδιάρθρωση του καταλόγου των φορέων και σε θέματα λειτουργίας του, ενώ αφαιρέθηκαν όλες οι άλλες τροποποιήσεις στο νόμο για τη βιοποικιλότητα που θα συζητούνταν το τελευταίο διάστημα.
Εκτός από τον «χάρτη» των προστατευόμενων περιοχών, η σημαντικότερη από τις αλλαγές που φέρνει το νέο σχέδιο νόμου είναι η επίλυση του χρονίζοντος χρηματοδοτικού προβλήματος των φορέων, με τη σταδιακή ανάληψη των λειτουργικών τους εξόδων από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το ποσό είναι μικρό, περί τα 7 εκατ. ευρώ ετησίως και μέχρι το 2015 καλύπτονταν πλήρως από κοινοτικούς πόρους, ενώ την τελευταία διετία «μεταβατικά» από το Πράσινο Ταμείο.
Η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει έως το 2019, οπότε και θα προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ μόνιμο προσωπικό (σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι θέσεις προσλήψεων που ενέκριναν οι θεσμοί για το 2018 έχουν ήδη καλυφθεί από άλλα υπουργεία και φορείς του Δημοσίου). Εντωμεταξύ θα προσδιοριστούν οι ανάγκες (χρηματοδοτικές, σε προσωπικό κλπ) των νέων φορέων, καθώς αυτοί θα είναι πολύ μεγαλύτεροι σε μέγεθος από τους σημερινούς (προκειμένου να καλύψουν όλες τις Natura).
Ως προς το ρόλο των φορέων, παραμένει γνωμοδοτικός, χωρίς αποφασιστικό λόγο και ενίοτε ελεγκτικός, καθώς έχουν την υποχρέωση να αναφέρουν προς τις αρμόδιες αρχές τυχόν παραβιάσεις. Μπορούν όμως να αναλάβουν τεχνικά ή άλλα έργα στις περιοχές ευθύνης τους, καθώς και τη διαχείριση δημοσίων εκτάσεων, αλλά και την αγορά και μίσθωση ιδιωτικών.