Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το πρωί της περασμένης Κυριακής το στρατηγικό σχέδιο του δήμου Ρεθύμνου που αφορά στην αναζωογόνηση των γειτονιών. Πρόκειται για μια φιλοσοφία -πρόγραμμα, το οποίο έφεραν εις πέρας νέοι αρχιτέκτονες της πόλης και το οποίο βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ενέργειας και κινητικότητας. Το πρόγραμμα αυτό ουσιαστικά στόχο έχει να ζωντανέψουν οι συνοικίες, να αποκτήσουν ταυτότητα, να μετατραπούν σε χώρους κοινωνικής συνάθροισης, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, χωρίς σε καμία περίπτωση να αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον.
Το σχέδιο αυτό ετοιμάστηκε τα τελευταία δυο χρόνια από ντόπιους αρχιτέκτονες και είναι συμβατό με τους άξονες του ευρωπαϊκού προγράμματος, από το οποίο και θα διεκδικήσει χρηματοδότηση. Η παρουσίαση έγινε την Κυριακή, το σχέδιο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του δήμου και οι πολίτες θα μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους και στη συνέχεια η ολοκληρωμένη πρόταση να κατατεθεί προς ένταξη στο ΣΕΣ.
Ο αρμόδιος για θέματα προγραμματισμού δημοτικός σύμβουλος Ματθαίος Τσιμπισκάκης, έκανε λόγο για ένα πρωτοποριακό σχέδιο, μια φιλοσοφία που θα δώσει ζωή στις γειτονιές της πόλης λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις θέσεις των κατοίκων όχι μόνο στο στάδιο της υλοποίησης, αλλά και του σχεδιασμού του προγράμματος.
Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν» ο κ. Τσιμπισκάκης τόνισε: «Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για τις γειτονιές της πόλης. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια και με πολύ κόπο φτάσαμε στο σημερινό σημείο. Είναι ένα σχέδιο το οποίο εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό του δήμου που αφορά την αναζωογόνηση των γειτονιών, αλλά και των οικισμών και που αντιστοιχεί πλήρως με το Ε’ ΚΠΣ. Στα πλαίσια της διαβούλευσης της στρατηγικής μελέτης ανάπτυξης και αναζωογόνησης των γειτονιών, τα οποία εκπόνησε ομάδα ντόπιων νεαρών αρχιτεκτόνων, οι οποίοι με πολύ μεράκι αγάπη και όραμα παρουσίασαν την πρόταση αυτή- για την οποία θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο στην Κρήτη και την Ελλάδα. Την έχει ήδη αγκαλιάσει η Περιφέρεια Κρήτης και προσπαθούμε να δούμε τρόπους άμεσης υλοποίησης. Ξεκινά τώρα η διαδικασία διαβούλευσης και έχουμε πολύ χρόνο στην διάθεσή μας. Για να πετύχει η προσπάθεια αυτή χρειάζεται η συμμετοχή του κόσμου. Αν δεν υπάρχει συμμετοχή του κόσμου, όχι μόνο στη φάση της υλοποίησης που αντιλαμβάνεται ο πολίτης ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και δεν το έχει υπ’ όψιν, αλλά και στη φάση του σχεδιασμού, στη φάση των προτάσεων που πρέπει να γίνουν από τους πολίτες για να γίνει κάτι που να είναι άμεσα αποδεκτό για την κοινωνία».
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αστικό εξοπλισμό, μελέτες ανάπλασης, δράσεις ενεργειακές, κοινωνικές δημιουργία χώρων συνεύρεσης, χώρων αναψυχής, παιδικές χαρές, κυψέλες ήπιας κυκλοφορίας, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσισμπικάκης, ο στόχος δεν είναι να μετατοπιστεί το κέντρο βάρος από τις πόλεις στους οικισμούς, αλλά να δοθεί και στις συνοικίες η δέουσα σημασία, ώστε να αναβαθμιστούν, τονίζοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Δεν φιλοδοξούμε να μετατοπιστεί το κέντρο βάρος της επισκεψιμότητας και της εμπορικότητας από την πόλη στη γειτονιά. Κάθε άλλο. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε στις γειτονιές τις προϋποθέσεις για να μπορεί να υπάρχει αξιοπρεπής διαβίωση των κατοίκων με μια ποιότητα ζωής καλύτερη, αντιλαμβανόμενοι ότι οι γειτονιές της πόλης έχουν μείνει πίσω. Όμως δυστυχώς δεν υπήρχε μέχρι σήμερα κάποιο πρόγραμμα για να ενταχθούν κάποια έργα και να υλοποιηθούν. Τώρα όμως είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση».
Μεταξύ άλλων στο σχέδιο της αναζωογόνησης των γειτονιών που έχει προτείνει η ομάδα, είναι μια «πράσινη» διαδρομή που θα διατρέχει από όλες τις γειτονιές και θα εκτείνεται από τα Περβόλια μέχρι και τον Κουμπέ, όπου προτεραιότητα θα έχει ο πεζός μέσα σε λωρίδες πρασίνου που θα προστατεύουν και θα αξιοποιούν τα ρέματα με ήπιους τρόπους, ενώ θα υπάρχουν χώροι πρασίνου, πάρκα και παιδικές χαρές με σειρά δράσεων, όπως είναι για παράδειγμα οι λαχανόκηποι.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, ο κ. Τσιμπσικάκης, μίλησε για μια νέα φιλοσοφία που αφορά στη λειτουργία της γειτονιάς, ενώ επεσήμανε πως θα ακολουθήσουν και οι οικισμοί, οι αναπλάσεις των οποίων θα μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το νέο πρόγραμμα. «Δεν μας περιορίζει ο χρόνος τόσο πολύ ούτως ή άλλως έχουμε ξεκινήσει αρκετά νωρίς, συμπορευόμαστε θα έλεγα, αλλά μπορούμε να πούμε και ότι προπορευόμαστε του κεντρικού και του περιφερειακού προγραμματισμού, ενόψει της νέας χρηματοδοτικής περιόδου. Αυτό που είναι σημαντικό και αποτελεί καθοριστικό παράδειγμα επιτυχίας αυτού του προγράμματος και θα ήθελα να το επισημάνω ξανά, είναι η συμμετοχή της κοινωνίας, η συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό την παρακολούθηση και την υλοποίηση κάθε δράσης».
Από την ομάδα των αρχιτεκτόνων την παρουσίαση έκαναν οι Χρυσοκώνα Μαύρου, ο Γιώργος Πατσουμάς και ο Ζαχαρίας Ουρανός, οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν: «Αυτό που θέλαμε είναι να δώσουμε κάποιες γενικές αρχές με κάποια ομοιογένεια για τις γειτονιές της πόλης του Ρεθύμνου. Τα σενάρια είναι πολλά και περιλαμβάνουν από χώρους πρασίνους, χώρους συνεύρεσης, πάρκα, παιδικές χαρές και γενικά μία εκτενή εργαλειοθήκη ανάλογα με τη βούληση των κατοίκων και μέσα από συνεταιρικές διαδικασίες, κάθε γειτονιά, ανάλογα με το μέγεθος βέβαια και τα φυσικά χαρακτηριστικά του κάθε κοινόχρηστου χώρου, θα μπορεί να διαμορφώσει το χαρακτήρα της γειτονιάς».