Σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου από την 1η Μαΐου και έπειτα, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου που θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου.
Όλο αυτό το διάστημα η υπηρεσία έχει προχωρήσει σε δεκάδες συστάσεις στο νομό, ενώ τις τελευταίες ημέρες τα πρόστιμα έχουν αρχίσει να πέφτουν «βροχή» σε ανθρώπους που αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και εξακολουθούν να καίνε υπολείμματα στις καλλιέργειές τους.
Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί δέκα παραβάσεις, ενώ τα πρόστιμα κυμαίνονται από τα 50 ευρώ ή τα 100 ευρώ και φτάνουν έως και τις… χιλιάδες ευρώ. «Ο κανονισμός είναι αυστηρός και τηρείται κατά γράμμα από την υπηρεσία μας», τόνισε με έμφαση στα «Ρ.Ν.» ο διοικητής της Π.Υ. Ρεθύμνου, Παναγιώτης Καράμπελας.
Ο κ. Καράμπελας μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους ανθρώπους που προκαλούν τις λεγόμενες ορεινές πυρκαγιές, οι οποίοι ανάλογα με τις ζημιές που θα αφήσουν πίσω τους κινδυνεύουν να έχουν σοβαρές συνέπειες και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή, χάνουν τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν. «Κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται κάθε χρήση της φλόγας. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και να γίνει συνείδηση», ανέφερε.
Έτσι, με αφορμή τον σχεδιασμό που κάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου, χθες το πρωί στο Ρέθυμνο βρέθηκε ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης, ο οποίος συζήτησε με τον διοικητή και τους αξιωματικούς της υπηρεσίας, τα επόμενα βήματα τα οποία στοχεύουν στην πρόληψη των πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι.
«Δηλώνουμε ξεκάθαρα -είχε επισημάνει πρόσφατα στα «Ρ.Ν.» ο κ. Λαγουδάκης- ότι θα εφαρμόσουμε τη νομοθεσία. Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τον κόσμο να μην μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να αντιδικούμε με τον κόσμο, αλλά αν χρειαστεί θα εφαρμόσουμε τους νόμους και στην επιβολή των προστίμων και στην αυτόφωρη διαδικασία και στις μηνύσεις και σε πολλά άλλα. Εμείς όμως αυτό που θέλουμε είναι ο κόσμος να συνεργάζεται μαζί μας».
Οι συνεχείς περιπολίες, η άμεση ενημέρωση των πολιτών και η καλή συνεργασία που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, είναι οι τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Ο σχεδιασμός μας προβλέπει την συνεχή παρουσία κυρίως 11 οχημάτων σε διάφορα σημεία του νομού, ενώ υπάρχουν επίσης και οι μεικτές περιπολίες, οι εθελοντές και πολλά άλλα, που μας βοηθούν να έχουμε υπό τον έλεγχο μας ολόκληρο το νομό. Ας μην ξεχνάμε ότι για μας η λεγόμενη «πολεμική περίοδος» έχει ήδη ξεκινήσει και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Ωστόσο, ελπίζουμε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, αν και η φετινή χρονιά, έπεται δύσκολη μετά από τόσες βροχοπτώσεις και τόσες καταστροφές που υπέστη και το οδικό δίκτυο του Ρεθύμνου στην διάρκεια του χειμώνα. Γενικά πάντως θα έχουμε δυσκολίες όσον αφορά στην πρόσβαση σε τέτοιες περιοχές», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου.
Επιπλέον, ο Παναγιώτης Καράμπελας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στον συντονισμό των φορέων που θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Στέκομαι πολύ και στο θέμα της εθελοντικής πυρόσβεσης, διότι είναι πολύ σημαντικό και γνωρίζω πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο εθελοντικός τομέας σε συνεργασία με την πυροσβεστική. Πιστεύω πως όταν χρησιμοποιείς κατάλληλα τον εθελοντή, μπορείς να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα. Άρα, όσο πιο πολλές εθελοντικές πιστοποιημένες ομάδες είναι ενταγμένες στην πολιτική προστασία και στο πλευρό της Π.Υ., τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα για τον πολίτη. Για το λόγο αυτό καλώ όλους τους εθελοντικούς φορείς να συνεργαστούν μαζί μας. Θέλω επίσης να πιστεύω ότι και ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος και αντιλαμβάνεται ότι φέτος θα πρέπει να είναι σε διπλάσιο βαθμό προσεκτικός», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Τα περιαστικά δάση και η παλιά πόλη
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κ. Καράμπελα εξακολουθεί να βρίσκεται ο καθαρισμός και η προστασία των περιαστικών δασών της πόλης μας. Ο ίδιος μάλιστα έχει ήδη ζητήσει από το δασαρχείο να προχωρήσει στον καθαρισμό τους, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ενώ έχει ήδη οργανωθεί και η ομάδα για την περιφρούρησή τους.
Σε ό,τι αφορά επίσης στην προστασία του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου ο διοικητής της πυροσβεστικής -που χαρακτηρίζει την παλιά πόλη, ως ένα ιδιαίτερα δύσκολο σημείο- τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον δήμαρχο της πόλης, Γιώργο Μαρινάκη, ώστε να συζητήσουν το σχέδιο δράσης που έχει καταρτίσει η υπηρεσία του.
Άλλωστε, η στενότητα των δρόμων, σε συνδυασμό με τα κατά καιρούς παρκαρισμένα οχήματα, τις ανοιγμένες τέντες, τα εμπορεύματα και τα απλωμένα τραπεζοκαθίσματα, είναι ο χειρότερος εφιάλτης της υπηρεσίας, όπως σχολίασε στην εφημερίδα μας ο διοικητής της Πυροσβεστικής, ο οποίος απευθύνει έκκληση, ώστε άπαντες να συμμορφώνονται.
«Η πρόσβαση στην παλιά πόλη για τα πυροσβεστικά οχήματα είναι δύσκολη εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί. Για το λόγο αυτό το σχέδιο επέμβασης στο ιστορικό κέντρο που έχουμε καταρτίσει, περιλαμβάνει εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή, εναλλακτικές διαδρομές των πυροσβεστικών οχημάτων. Ωστόσο, για μία ακόμη φορά θέλω να καλέσω τους κατοίκους και κυρίως τους επαγγελματίες είναι περισσότερο συνεργάσιμοι με τις αρχές και να βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μπορούν άμεσα να αδειάσουν το χώρο για να διέλθουν τα πυροσβεστικά οχήματα», υπογράμμισε με έμφαση ο Παναγιώτης Καράμπελας.
Σημειώνεται ότι σε παγκρήτιο επίπεδο, οι επίγειες δυνάμεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών αριθμούν τους 870 πυροσβέστες και τα 259 οχήματα, ενώ βρισκόμαστε και εν αναμονή της έλευσης των δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων στο νησί.