Ξεχασμένη σε κάποιο από τα συρτάρια της αρμόδιας υπηρεσίας φαίνεται πως έχει παραμείνει η μελέτη που είχε συνταχθεί στο πρόσφατο παρελθόν από τον δήμο Ρεθύμνου για την αποκατάσταση των τειχών του ιστορικού φρουρίου της Φορτέτσας.
Το πέρασμα των χρόνων, αλλά και η κλιματική αλλαγή έχουν αναμφισβήτητα αφήσει τα σημάδια τους στο σημαντικό αυτό μνημείο του Ρεθύμνου, με τα αποτελέσματα να είναι πλέον ορατά ακόμα και με γυμνό μάτι. Και παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πριν από λίγα χρόνια είχαν προχωρήσει σε σειρά επεμβάσεων στους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο, τα τείχη του σε κάποια σημεία εξακολουθούν να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, καθώς πέρα από τα αγριόχορτα και τα δένδρα που έχουν φυτρώσει, οι λίθοι έχουν φύγει από την θέση τους. Και ενώ πριν λίγα χρόνια, είχαν γίνει κάποιες παρεμβάσεις περιορισμένης έκτασης, το έργο της συνολικής αποκατάστασης των τειχών δεν έχει ακόμα πάρει «σάρκα και οστά».
«Εμείς σαν δήμος στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε συντάξει μία μελέτη για την αποκατάσταση των τειχών και μάλιστα είχαμε προχωρήσει και σε φωτογραμμική αποτύπωση του μνημείου. Μόλις την ολοκληρώσαμε την αποστείλαμε στην αρχαιολογία και εκείνη με την σειρά της επρόκειτο να την στείλει στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Άρα το θέμα έχει φύγει από τα χέρια μας εδώ και χρόνια. Το βέβαιο όμως είναι ότι κάθε χρόνος που περνά, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το βενετσιάνικο κάστρο του Ρεθύμνου», σχολίασε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Μίνωας Αλεφαντινός.
Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η εν λόγω μελέτη που εστάλη από τον δήμο στην εφορία Αρχαιοτήτων, έφτασε και μέχρι το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο όμως με τη σειρά του φέρεται να την επέστρεψε πίσω (δηλαδή, στην εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου), με τη σημείωση ότι θα πρέπει να γίνουν επιπλέον διορθώσεις και παρεμβάσεις, ώστε να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» και να μπει σε τροχιά υλοποίησης. Άλλωστε το θέμα αυτό -πέρα από τον δήμο Ρεθύμνου- αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και για την εφορία Αρχαιοτήτων, η οποία κατά καιρούς ασχολείται με τη διάσωση του μνημείου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Ρεθύμνου αξιώνουν πολλά από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς σύμφωνα με ένα προεδρικό διάταγμα, το φρούριο της Φορτέτσας εντάσσεται στην ίδια κατηγορία σπουδαιότητας των μνημείων που είναι ενταγμένο και το Ηρώδειο. Για την ιστορία μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατασκευή του ιστορικού φρουρίου της Φορτέτσας αποφασίσθηκε το 1571, θεμελιώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1573 και ολοκληρώθηκε στις αρχές περίπου του 1600.