Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης συνολικού ύψους 130 εκ. ευρώ από τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το έργο του Φράγματος του Πλατύ Ποταμού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αμαρίου με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη υποδομή θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για όλη την Κρήτη. Ωστόσο, σε εκκρεμότητα βρίσκονται δύο βασικά ζητήματα προκειμένου ο φάκελος να συμπληρωθεί και να κατατεθεί προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο για να μπορέσει στη συνέχεια να αξιολογηθεί.
Ειδικότερα το βασικό θέμα αφορά τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων του φράγματος του Πλατύ από τις δασικές υπηρεσίες Ρεθύμνου και Ηρακλείου και το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τις προσπάθειες του δήμου να συμπεριλάβει στον ίδιο φάκελο ένα υποέργο που αφορά στο φράγμα του Γερακαρίου, ώστε να εξασφαλιστεί ή άρδευση των χωριών της Αμπαδιάς.
Για το μεν πρώτο ζήτημα η έλλειψη ικανού αριθμού προσωπικού στη Διεύθυνση Δασών δυσχεραίνει την κατάσταση με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερεί σημαντικά. Ωστόσο σε επικοινωνία που είχαν τα «Ρ.Ν.» με τον Δασολόγο Νίκο Βολτυράκη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου μάς ενημέρωσε ότι τα τοπογραφικά έχουν σταλεί προς έγκριση στον μελετητή του έργου.
Ειδικότερα, ο κ. Βολτυράκης είπε: «Έχουμε πάρει τα στοιχεία που χρειαζόμαστε ωστόσο έχουμε ζητήσει επιπλέον στοιχεία-κάποια τοπογραφικά που αφορούν όλη τη λεκάνη κατάκλεισης από τον μελετητή του έργου προκειμένου να απαντήσουμε επί αυτών».
Σε ότι αφορά το φράγμα του Γερακαρίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη και το έργο αυτό να συμπεριληφθεί στο μεγάλο έργο του Πλατύ Ποταμού και από κοινού να διεκδικήσουν χρηματοδότηση, θέμα για το οποίο όπως είπε θα έχει εκ νέου συναντήσεις με το αρμόδιο υπουργείο στις αρχές του μήνα. «Πρέπει να γίνει η μελέτη για το Φράγμα του Γερακαρίου και το κομμάτι της Αμπαδιάς που δεν έχει προβλεφθεί να αρδευτεί από το φράγμα του Πλατύ. Εμείς πιέζουμε όσο μπορούμε στο υπουργείο με σειρά παρεμβάσεων ώστε και το φράγμα του Γερακαρίου-Ελενών να μπορέσουμε να το συμπεριλάβουμε στο μεγάλο έργο και να ληφθεί μέριμνα για την άρδευση των χωριών της Αμπαδιάς (Κουρούτες-Νίθαυρη-Πλάτανος- Λοχριά). Επιπλέον πρέπει να ολοκληρωθεί ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων από τις δασικές υπηρεσίες γύρω από το κεντρικό φράγμα, διαδικασία που είναι απαραίτητη για να κλείσει ο φάκελος» είπε στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Αμαρίου Π. Μουρτζανός.
Κατά πληροφορίες η προμελέτη για το φράγμα του Γερακαρίου-Ελενών βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο σε σχέση με το κεντρικό φράγμα του Πλατύ και για τον λόγο αυτό η ανησυχία είναι διάχυτη μήπως δεν καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση του ως ενιαίο έργο. Οι προσπάθειες του δήμου επικεντρώνονται σε αυτή την κατεύθυνση και παρότι φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο επιχειρείται η επίσπευση των διαδικασιών της μελέτης για να προλάβουν τον χρόνο και να το συμπεριλάβουν στο φάκελο.
Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη αν και έλαβε το «πράσινο φως» από την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης το περασμένο καλοκαίρι (η έγκριση έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα) εν τούτοις απαιτείται έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το αρμόδιο υπουργείο. Προκειμένου όμως να τη λάβει είναι απαραίτητος ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων από το Δασαρχείο Ρεθύμνης.
Οι μελέτες αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού, περιλαμβάνουν μια σειρά από έργα, με στόχο να αρδευτούν κατά προτεραιότητα 45.000 στρέμματα γης στο Αμάρι και τον Άγιο Βασίλειο. Από αυτά τα 6.000 στέμματα θα αρδεύονται από το μικρό φράγμα, που έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στο Γερακάρι. Ο φάκελος του έργου θα διεκδικήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότη από το νέο ΕΣΠΑ.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, από την πλευρά του τόνισε πως το έργο αυτό είναι το πρώτο που θα υποβληθεί προς ένταξη από την περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την Κρήτη: «Το νέο πρόγραμμα δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμείς πιέζουμε ώστε το φράγμα του Πλατύ Ποταμού να είναι το πρώτο έργο που θα ενταχθεί καθώς θεωρούμε ότι θα δώσει νέα αναπτυξιακή προοπτική σε όλη την περιοχή».
Δρομολογείται η δημοπράτηση του έργου του ΧΥΤΑ Αμαρίου
Εν τω μεταξύ, διάχυτη είναι η αισιοδοξία για τη δημοπράτηση του έργου του ΧΥΤΑ Αμαρίου μέχρι τον Απρίλιο. Αυτή τουλάχιστον τη διαβεβαίωση έχει ο περιφερειάρχης Κρήτης αλλά και ο δήμαρχος Αμαρίου από το αρμόδιο υπουργείο. Αυτή την περίοδο το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται όλα εκείνα τα στοιχεία προκειμένου να ετοιμάσει την προκήρυξη για την πρόσκληση ενδιαφέροντος, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την υλοποίηση ενός καθοριστικού, για ολόκληρο τον νομό Ρεθύμνου έργου, που αφορά το περιβάλλον και ειδικότερα τη διαχείριση των απορριμμάτων των πέντε δήμων του νομού που εξυπηρετούνται τα τελευταία χρόνια από τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ο οποίος έχει ωστόσο κορεστεί εγκυμονώντας σοβαρότατους κινδύνους. Σημειώνεται ότι στη μελέτη του έργου συμπεριλαμβάνονται η αποκατάσταση του κυττάρου του σημερινού ΧΥΤΑ, η βελτίωση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού και η δημιουργία εγκατάστασης ανακυκλώσιμων υλικών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, προτείνεται η κατασκευή μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Επεξεργασίας στο ΧΥΤΑ Αμαρίου που θα δέχεται περίπου:
– 7.300 τόνους προδιαλεγμένου οργανικού που θα οδηγείται προς κομποστοποίηση.
– 8.800 τόνους προδιαλεγμένων αποβλήτων συσκευασίας που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή.
– 35.600 τόνους σύμμεικτων ΑΣΑ που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή και βιολογική επεξεργασία..
Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή μονάδας μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, τη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και τη δημιουργία εγκαταστάσεων βιοαερίου.
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου εκτός του ότι θα συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο νομού έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία καθώς συμπίπτει με τη νέα εθνική νομοθεσία που θα τεθεί σε ισχύ με αναμόρφωση του υπάρχοντος περιφερειακού σχεδιασμού.