Σε καθίζηση βρίσκεται η οικοδομική δραστηριότητα στο Ηράκλειο κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η υψηλή φορολόγηση των ακίνητων σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας έχουν οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση την οικοδομή.
Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο η Διεύθυνση Πολεοδομίας έχει εκδώσει μόλις 124 οικοδομικές άδειες τη στιγμή που την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι το αρμόδιο τμήμα της Πολεοδομίας είχε ανάψει το πράσινο φως για 150 οικοδομικές άδειες. Η πτώση, η οποία αγγίζει το 17,3%, προκαλεί προβληματισμό και γεννά ερωτήματα.
Η οικοδομή βρίσκεται σε φάση συνεχούς πτώσης την τελευταία τετραετία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 εκδόθηκαν κατά 52,2% λιγότερες οικοδομικές άδειες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το 2012 η πτώση άγγιξε το 6,6%, ενώ το 2013 το 33,6%.
Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο της οικοδομής έχει προκαλέσει το αίσθημα της ανησυχίας στις τάξεις μηχανικών, καθώς η καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει συμπαρασύρει στην κρίση επαγγέλματα η βιωσιμότητα των οποίων στηρίζονταν στην οικοδομή.
Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και της οικοδομής και η πολιτική των τραπεζών να μην χορηγούν πλέον με ιδιαίτερη ευκολία δάνεια για την ανέγερση ακινήτων, έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό ύφεσης στον κλάδο.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης Γιάννης Χαρωνίτης, εκφράζει τον προβληματισμό του και τονίζει πως είναι αναγκαία όσο ποτέ η λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών από την πολιτεία με στόχο την ανάπτυξη της οικοδομής. Ο κ. Χαρωνίτης εστιάζει κυρίως στο καθεστώς της ασφαλιστικής ενημερότητας των μηχανικών.
«Στις τάξεις των μηχανικών επικρατεί προβληματισμός με αφορμή την καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Από το 2011 μέχρι και σήμερα η πτώση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών αγγίζει το 50%. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό συμπαρασύρει όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή.
Η κυβέρνηση μπορεί να δώσει ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα. Πρέπει να υπάρξουν όλες εκείνες οι απαραίτητες υποδομές με στόχο να επιτευχθεί και η πολυπόθητη ανάπτυξη.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο αυτό που κάνει είναι να είναι πιστός σύμβουλος των τοπικών αρχών αλλά και της πολιτείας, με στόχο να προωθήσουμε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον μηχανικό προκειμένου να βρεθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα.
Επιθυμούμε μέσα από δράσεις που υλοποιούμε να αλλάξει και ο νόμος που απαιτεί μόνο και αποκλειστικά από τους μηχανικούς να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα και είναι αυτός ένας πολύ σημαντικός λόγος που έχουν μπλοκαριστεί και τα έργα στην οικοδομή. Δημιουργείται και μείζον θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου μιλώντας στα «Ρ.Ν.» υποστηρίζει πως η βασική αιτία που έχει οδηγήσει την οικοδομική δραστηριότητα σε πτώση, είναι η υψηλή φορολογία των ακινήτων, ένας παράγοντας που αποτρέπει τους πολίτες από την κατασκευή ή ακόμα και την ανακατασκευή μίας οικίας.
«Η μείωση των οικοδομικών αδειών οφείλεται στην βάναυση φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και της οικοδομής με τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, ο οποίος πλήττει κυρίως τα ακίνητα που δεν δίνουν εισόδημα, είτε οικόπεδα είναι αυτά είτε ημιτελής οικοδομές.
Επίσης το σκηνικό, το οποίο έχει διαμορφωθεί, οφείλεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο προκειμένου να οικοδομήσει κάποιος ένα ακίνητο.
Οπωσδήποτε έχει συμβάλει αρνητικά και το γενικότερο περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας. Θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η φορολογική νομοθεσία προκειμένου οι ξένοι επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα» υποστήριξε ο κ. Αράπογλου.