Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης, με αφορμή την πτωτική πορεία που καταγράφει η τιμή του ελαιολάδου, ειδικά σε μία περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσδοκίες είναι υψηλές, με στόχο να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από την περυσινή καταστροφική σεζόν.
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η αφετηρία των τιμών ήταν τα 3 ευρώ και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο ότι οι διεθνείς συγκυρίες – ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ιταλία, περιοχές στις οποίες η παραγωγή κινείται σε χαμηλά επίπεδα- θα έδιναν μία παραπάνω ώθηση στην ελαιοπαραγωγή.
Το πρόσημο για την εφετινή ελαιοκομική περίοδο αναμένεται να κριθεί από τα αντανακλαστικά που θα δείξουν οι παραγωγοί στις πιέσεις της αγοράς για την τιμή του προϊόντος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η τιμή του ελαιολάδου έχει πέσει στα 2.80 ευρώ και παράγοντες της αγοράς στέκονται στην ανάγκη στήριξης και οργάνωσης του παραγωγού μέσω συγκεκριμένων δομών και υπηρεσιών, συνιστώντας στους παραγωγούς να δείξουν υπομονή και να μην παρασυρθούν από το σκηνικό πίεσης που έχει διαμορφωθεί κυρίως από τις διεθνείς αγορές.
«Δυστυχώς επικρατεί ένα αλαλούμ με τις τιμές του ελαιολάδου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει μία πτωτική πορεία στην τιμή του παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε πάρα πολύ καλά και οι προσδοκίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Αυτό το οποίο μας προβληματίζει είναι το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο λεγόμενο πικ της παραγωγής και η τιμή έχει αρχίζει να κατρακυλάει στην Κρήτη.
Η οργάνωση των παραγωγών θεωρείται ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω και να βγούμε στο τέλος κερδισμένοι. Βλέπουμε ότι κανείς δεν μπορεί να σταθεί όρθιος χωρίς πιστωτικά ιδρύματα και συνεταιριστικές οργανώσεις.
Είδαμε το προηγούμενο διάστημα ότι ο συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων σε μία δημοπράτηση πλήρωσε το λάδι στον παραγωγό 3.96 ευρώ και εδώ δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να περάσουμε τα 3 ευρώ.
Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρουν μία οριστική λύση στήριξης της ελαιοπαραγωγής και του προϊόντος, γιατί είναι μία χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας είναι η μεγάλη χρυσή ευκαιρία για τον παραγωγό, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Είναι ανεπίτρεπτο να αφήσουμε την τιμή να κατρακυλήσει, την στιγμή μάλιστα που στην Ισπανία και την Ιταλία η πτώση της συνολικής παραγωγής είναι ιδιαίτερα μεγάλη, τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης.
Αρνητικές επιπτώσεις του Ρωσικού εμπάργκο στην παραγωγή κηπευτικών
Την ίδια στιγμή καταστροφικές είναι οι επιπτώσεις του Ρωσικού εμπάργκο για τους παραγωγούς κηπευτικών του νησιού και πολύ περισσότερο για εκείνους της Μεσαράς στο Ηράκλειο, οι οποίοι βλέπουν την παραγωγή τους να καταλήγει στις χωματερές. Οι περίφημες αποζημιώσεις δεν έχουν έρθει μέχρι και αυτή την στιγμή και εκατοντάδες αγρότες βρίσκονται ένα βήμα πριν από την οικονομική καταστροφή. Το εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα συνεχιστεί για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών καταγγέλλουν την πολιτεία για αδιαφορία.
«Τα τελευταία χρόνια οι αγορές της Κρήτης επιχείρησαν άνοιγμα στη Ρωσία και εξαιτίας αυτού του γεγονότος έπρεπε να είχαν πάρει οι αρμόδιοι τα μέτρα τους. Δεν μπορούν να ευαγγελίζονται ότι ο πρωτογενής τομέας θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και το αδιέξοδο και από την άλλη να βάζουν με τις αποφάσεις τους φραγμούς στις εξαγωγές σε τέτοιες χώρες αναπτυσσόμενες.
Είναι ένα θέμα το οποίο έχει δημιουργήσει προβληματισμό στις τάξεις των αγροτών και εμείς από την πλευρά μας έχουμε ζητήσει από το υπουργείο να βρεθεί άμεσα λύση, προκειμένου οι παραγωγοί να μην πετούν τα προϊόντα τους. Μέχρι και αυτή την στιγμή όμως δεν υπάρχει ανταπόκριση. Πρέπει η πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προχωρήσει στη λήψη πρωτοβουλιών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απειληθεί η βιωσιμότητα των παραγωγών κηπευτικών του νησιού. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην αδιαφορία», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης.
«Το πιο πιθανό σενάριο είναι να παραταθεί για ακόμα ένα εξάμηνο το εμπάργκο και η επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να καλύψει τους εξαγωγείς, βάσει των ποσοτήτων των αποδεδειγμένων μέχρι τώρα», τονίζει από την πλευρά της ο αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου.