Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές περιπτέρων στην Κρήτη, καθώς η παρατεταμένη ύφεση στον κλάδο τους και το σκηνικό αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί στην τοπική αγορά, έχουν σαν αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα του επαγγέλματός τους. Η κίνηση στα περίπτερα έχει μειωθεί κατακόρυφα από την έναρξη της κρίσης μέχρι και σήμερα και τα ποσοστά κέρδους από προϊόντα, όπως οι εφημερίδες και τα είδη καπνού είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτή την στιγμή στην Κρήτη δεν λειτουργούν περισσότερα από 1.500 περίπτερα την στιγμή που μέχρι και πριν από λίγα χρόνια δραστηριοποιούνταν 3.000!
Ο τζίρος στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις καταγράφει πτωτική πορεία και όπως δηλώνουν περιπτερούχοι ο κλάδος τους οδηγείται σε αφανισμό. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές προϊόντων όπως τα αναψυκτικά, τα τσιγάρα και οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας ακολουθούν την ανιούσα, το κέρδος των επιχειρηματιών παραμένει καθηλωμένο, ενώ μέχρι και σήμερα οι πρωτοβουλίες της κεντρικής εξουσίας και του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο την ανάκαμψη του κλάδου είναι ανύπαρκτες.
Οι περιπτερούχοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε πάγιες οικονομικές τους υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων το ενοίκιο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 700 ευρώ, ένα ποσό «βαρίδι» στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επαγγελματίες του χώρου να ορθοποδήσουν. Τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ενοικιαστές ζητούν την άμεση λήψη μέτρων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το επάγγελμα θα αφανιστεί. Ήδη ο αριθμός των λουκέτων έχει εκτοξευτεί και τα εγκαταλελειμμένα περίπτερα αποτελούν μία εικόνα αισθητικής παρακμής.
Τα περίπτερα έχουν συμπληρώσει έναν αιώνα παρουσίας στο νησί, ωστόσο οι οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα και στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια ελέω κρίσης, οδήγησαν το επάγγελμα των περιπτερούχων στο μαρασμό. Οι περιπτερούχοι ασφυκτιούν και ήταν χωρίς καμία αμφιβολία από τα πρώτα θύματα της κρίσης. Στην εφημερίδα μας μίλησε η πρόεδρος περιπτερούχων και καπνοπωλών Κρήτης Ελένη Χαιρέτη, η οποία χαρακτήρισε την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ως τη δυσκολότερη των τελευταίων ετών για τον κλάδο.
«Τα περίπτερα «φυτοζωούν» αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια στην Κρήτη λειτουργούσαν περισσότερα από 3.000 περίπτερα και σήμερα είναι λιγότερα από 1.500. Όπως και όλοι οι κλάδοι σε μία περίοδο με κύριο χαρακτηριστικό την οικονομική αβεβαιότητα, ο χώρος μας βρίσκεται σε ύφεση. Η κίνηση είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και τα ποσοστά μας ολοένα και μειώνονται. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, καθώς είναι γεγονός ότι απειλείται η βιωσιμότητα όσων επιχειρήσεων δεν έχουν κλείσει μέχρι και σήμερα. Από την στιγμή που οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα, προκειμένου να πάρουν τα απαραίτητα καταλαβαίνουμε πως αυτό λειτουργεί και ως αλυσίδα και συμπαρασύρει και άλλους κλάδους», υποστήριξε κ. κ. Χαιρέτη, η οποία πρόσθεσε: «Τα βασικά προϊόντα στα οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα ζήτηση είναι τα αναψυκτικά, οι εφημερίδες, τα καπνά. Ωστόσο και στα συγκεκριμένα προϊόντα το κέρδος για μας είναι πάρα πολύ χαμηλό. Θα πρέπει να πουλήσεις μεγάλες ποσότητες για να έχει κάποιος συνάδερφος έσοδα. Για παράδειγμα σε μία συσκευασία καπνού εμείς έχουμε κέρδος μόλις 4 λεπτά. Το ποσοστό κέδρους στα τσιγάρα είναι 2.9%, στις κάρτες 2% και στον αθηναϊκό τύπο είναι 4.5%. Οι καταναλωτές μετρούν τα χρήματά τους και δεν προχωρούν σε άσκοπες αγορές. Το ταχύτερο δυνατόν θα πρέπει να παρθούν μέτρα, προκειμένου να ανασάνει η αγορά και να επιβιώσουν επαγγελματικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Έχουμε ήδη ξεκινήσει επαφές με εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να προωθηθούν όλες εκείνες οι απαραίτητες δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο να ανασάνει η αγορά», επεσήμανε η πρόεδρος των περιπτερούχων και καπνοπωλών Κρήτης.