Έως τη Μεγάλη Τετάρτη, σε δέκα μέρες δηλαδή, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες παραχώρησης τμημάτων αιγιαλού στον Δήμο Ρεθύμνου τόσο σε ό,τι αφορά τις όμορες για τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει οι υπογραφές των συμφωνητικών όσο και για εκείνα τα τμήματα για τα οποία είναι σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός για την εκμίσθωσή τους…
Οι ενδιαφερόμενοι για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού-παραλίας ιδιοκτήτες όμορων στον αιγιαλό επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ξενοδοχείων μπορούν να υποβάλλουν την σχετική αίτηση στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης στο Άδελε μέχρι 26-04-2021, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Σε ό,τι αφορά τα μισθώματα για τη φετινή χρονιά, όπως εξήγησε ο κ. Σπανουδάκης, αυτά θα είναι μειωμένα κατά 40% σε σχέση με το μισθώματα του 2019 τόσο για τις όμορες επιχειρήσεις όσο και για εκείνα τα τμήματα που θα εκμισθωθούν.
Οι προσφορές των ενδιαφερομένων που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό θα ανοίξουν την Μεγάλη Τετάρτη και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος οικονομικών αμέσως μετά, την ίδια μέρα θα συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή για την κατακύρωση των αναδόχων, ώστε την Πέμπτη να υπογραφούν τα συμφωνητικά.
Παράλληλα, τρέχει και ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός που αφορά την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, ο οποίος θα είναι στον «αέρα» έως τα μέσα Μαΐου. Στα τέλη του ίδιου μήνα και εφόσον δεν υπάρχουν ενστάσεις εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν την έναρξη του ναυαγοσωστικού έργου από την 1η Ιουνίου.
Όπως εξήγησε ο κος Σπανουδάκης, τη φετινή χρονιά το κόστος του ναυαγοσωστικού έργου είναι αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της αλλαγής του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει αυξήσεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, φέτος οι θέσεις των ναυαγοσώστων είναι 19 από 18 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, σκάφη θα είναι τέσσερα, ενώ θα υπάρχουν και 4 επόπτες, σύμφωνα με το Π.Δ. οι υποχρεώσεις των Δήμων είναι:
α) Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και από ώρας 10.30 – 17.30, προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών. Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου. Εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει τρεις (3) τουλάχιστον ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν (1) συντονιστή επόπτη ναυαγοσώστων.
β) Κατασκευάζουν βάθρο (παρατηρητήριο) για κάθε ναυαγοσώστη,
γ) Εφοδιάζουν κάθε ναυαγοσώστη με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπανουδάκης, τόνισε: «Μετά το Π.Δ. το περσινό του κόστος για το ναυαγοσωστικό έργο ανέβηκε κατακόρυφα και λόγω προσωπικού και λόγω του εξοπλισμού που αυτό θα πρέπει να διαθέτει. Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες τόσο από την ΠΕΔ, όσο και από την ΚΕΔΕ αλλά και μεμονωμένους δημάρχους που με επιστολές τους ζητούν επιχορήγηση. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι. Όμως επειδή το ποσό είναι μεγάλο και πρόκειται για ένα διεθνή διαγωνισμό που πρέπει να είναι στον αέρα 35 ήμερες και επειδή υποχρεούμαστε την 1η Ιουνίου να υπάρχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες -διαφορετικά ο δήμος θα είναι αντιμέτωπος με τσουχτερά πρόστιμα- προχωράμε τις διαδικασίες με ίδιους πόρους, ελπίζοντας ότι θα καταβληθεί αργότερα κάποια επιχορήγηση».