Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται πως βρίσκεται αυτή την περίοδο η τροποποίηση της μελέτης που αφορά στο έργο του ενδελεχή καθαρισμού και της αποκατάστασης των τειχών του ιστορικού φρουρίου της Φορτέτσας, που αποτελεί σήμα κατατεθέν για το Ρέθυμνο.
Και αυτό διότι τα τείχη του ενετικού κάστρου χρόνια τώρα χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, αφού λόγω της πυκνής βλάστησης που παρατηρείται περιμετρικά του μνημείου, μερικοί από τους λίθους έχουν αποκολληθεί από την θέση τους.
Σύμφωνα με τα όσα τόνισε στα «Ρ.Ν.» η προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη, έπειτα από την επιστροφή της μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην Αρχαιολογία Ρεθύμνου, η υπηρεσία ανέθεσε σε έναν συντηρητή (Τ.Ε. που προσελήφθη) να διορθώσει όλα τα «κακώς κείμενα» της αρχικής μελέτης, προκειμένου στην συνέχεια να σταλεί εκ νέου πλήρης ο φάκελος προς έγκριση στο Κ.Α.Σ.
«Αυτή την περίοδο ασχολούμαστε με τις παρατηρήσεις που έκανε στην μελέτη μας το Υπουργείο Πολιτισμού και εκτίμησή μου είναι ότι μέχρι το Νοέμβριο θα έχουμε καταφέρει να αποστείλουμε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο διορθωμένο τον φάκελο για την αποκατάσταση των οχυρώσεων του βενετσιάνικου κάστρου. Μάλιστα ως υπηρεσία έχουμε ζητήσει και την συνδρομή του Δήμου Ρεθύμνου, προκειμένου γεωπόνος της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας να μας κάνει μια μελέτη που να αφορά στον ασφαλή τρόπο καθαρισμό των τειχών από τα αγριόχορτα και γενικά την βλάστηση που παρατηρείται κυρίως στο εξωτερικό μέρος των τειχών. Κατά συνέπεια, εργαζόμαστε πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση», σχολίασε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα μας η κα Τσιγκουνάκη.
Πρόκειται πάντως για ένα μεγάλο έργο, ζωτικής σημασίας για το ιστορικό μνημείο της πόλης, καθώς μόλις οι μελέτες του εξασφαλίσουν το τελικό «o.k.» από το υπουργείο Πολιτισμού, θα πρέπει να ξεκινήσει ένας νέος αγώνας δρόμου. Και τούτο διότι θα πρέπει να εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια μέσω κάποιου χρηματοδοτικού προγράμματος (ενδεχομένως και του ΕΣΠΑ), ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες τόσο από την εξωτερική, όσο και από την εσωτερική πλευρά των τειχών του κάστρου.
Χρόνια τώρα πάντως, αν και το θέμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα -όχι μόνο για την αρχαιολογία, αλλά και για τον δήμο- δεν έχουν γίνει ιδιαίτερα μεγάλες παρεμβάσεις για την προστασία και την διάσωση του σημαντικού αυτού μνημείου, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές επιπτώσεις και από την κλιματική αλλαγή.
Συγκεκριμένα, έχουν περάσει τουλάχιστον επτά χρόνια, από τότε που η εν λόγω μελέτη ετοιμάστηκε και εστάλη στο υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο, πριν από τριάμισι χρόνια η μελέτη επεστράφη από το υπουργείο πίσω στην Εφορία Αρχαιοτήτων, αφού κρίθηκε ότι δεν ήταν πλήρης και απαιτούσε βελτιώσεις και τροποποιήσεις, προκειμένου να είναι ώριμη και να μπορέσει να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Ρεθύμνου αξιώνουν πολλά από το υπουργείο Πολιτισμού, δεδομένου ότι βάσει ενός προεδρικού διατάγματος, το ιστορικό φρούριο της Φορτέτσας εντάσσεται στην ίδια κατηγορία σπουδαιότητας των μνημείων που είναι ενταγμένο και το Ηρώδειο. Μάλιστα η κατασκευή του φρουρίου αποφασίστηκε το 1571, θεμελιώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1573 και ολοκληρώθηκε στις αρχές περίπου του 1600.
Σ.Μ.