Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες του μεγάλου έργου του Ρεθύμνου που αφορά την άρδευση του ανατολικού μετώπου.
Πρόκειται για έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» που έχει ενταχθεί στο μέτρο 4 «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού» του ΠΑΑ 2014-2020 (τομεακό του Υπ.Α.Α.Τ.), υπομέτρο 4.3 «Στήριξη για επενδύσεις σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας», Δράση 4.3.1, «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» – ΟΠΣΑΑ: 0011391845, με προϋπολογισμό 4.800.000€.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων που κατασκευάζονται στην περιοχή των Γιαννουδίου, Μυσσιρίων, Ξηρού Χωριού και Αγ. Μάρκου του Δήμου Ρεθύμνου.
Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκους 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.
Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μυσσίρια καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.
Ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για το έργο που θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί προς χρήση τον Αύγουστο του 2022 ανέφερε:
«Ουσιαστικά ολοκληρώνονται σε ένα μήνα τα αρδευτικά δίκτυα, παράλληλα όμως εργασίες γίνονται και στην Αγία Παρασκευή που συνδέεται με το κεντρικό δίκτυο και θα συνεχίσουμε μετά το κομμάτι προς την Πηγή και από την Πηγή θα συνεχίσουμε τον κεντρικό αγωγό να πάμε προς την περιοχή του Πρίνου με ενδιάμεσα να γίνονται συνδέσεις με τις περιοχές που προβλέπεται όπως είναι το Χαμαλεύρι, και προχωράμε προς την άκρη που θα είναι η περιοχή του Πρίνου, μια δεξαμενή που υπάρχει ήδη στον Πρίνο. Μέσα από την ολοκλήρωση του έργου και τα δίκτυα που τώρα είναι υπό κατασκευή θα μπορούν οι άνθρωποι να ποτίσουν τις εκτάσεις τους. Ήδη τώρα είμαστε στην δοκιμαστική λειτουργία. Πρέπει να σημειώσουμε ότι παράλληλα θα γίνουν και οι αποκαταστάσεις των δρόμων γιατί αυτή την στιγμή έχουμε σκάψει και δεν έχουν γίνει οι αποκαταστάσεις και ο κόσμος θα πρέπει να το ξέρει. Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για την άρδευση των εκτάσεων, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση της ύδρευσης, καθώς σήμερα, ειδικά στην περιοχή των Μισιρίων, πολλοί ποτίζουν με το νερό της ύδρευσης. Με το έργο αυτό υπολογίζεται ότι περίπου 3 χιλιάδες κυβικά νερού την ημέρα θα εξοικονομούνται από το νερό ύδρευσης. Επίσης τεράστιας σημασίας είναι και το περιβαλλοντολογικό ζήτημα, καθώς πολλές γεωτρήσεις, καμιά 50αριά γεωτρήσεις που σήμερα χρησιμοποιούνται θα σταματήσουν να λειτουργούν βελτιώνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής του Κάμπου».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μαμαγκάκης, οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι που επιθυμούν να συνδεθούν με τα νέα δίκτυα θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΟΑΚ και να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά. Σύμφωνα με τον ίδιο η επιβάρυνση θα είναι ανάλογα με το τι διατομή επιλέγει ο κάθε ιδιοκτήτης για το ρολόι του, και ανάλογα με την με την έκταση, ενώ όπως είπε η τιμή ανά κυβικό είναι 15 λεπτά.
«Σήμερα όταν ποτίζουμε νερό ύδρευσης είναι κοντά στο 1 ευρώ, πλέον με την εγκατάσταση των νέων δικτύων η τιμή θα είναι 10 φορές χαμηλότερη» ανέφερε.
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για το έργο του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι
Εν των μεταξύ στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη η σύμβαση που αφορά στην κατασκευή του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι.
Το συγκεκριμένο έργο που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» πέρασε στο νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης». Ωστόσο μετά την ένσταση που υπήρξε στον πρώτο διαγωνισμό που έγινε απαιτήθηκε η επαναδημοπράτησή του με συμπληρώσεις και βελτιώσεις που είχαν να κάνουν με εξειδικεύσεις στη γεωλογική μελέτη, αλλά και διαδικασίες για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας του διυλιζόμενου νερού. Οι συμπληρώσεις αυτές ανέβασαν το κόστος του έργου κατά 2 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία διέθεσε η Περιφέρεια Κρήτης, ώστε το έργο να προχωρήσει.
Το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι σχεδιάστηκε για να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών για τους Δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων, στην τοποθεσία Λουτράκι βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου-Πρασσών.
Το έργο είναι κομβικής σημασίας, αφού καθημερινά θα παρέχει 30 χιλιάδες κυβικά νερού, την ώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες σήμερα δίνονται 30 χιλ. κυβικά από Αργυρούπολη και Λίμνη Κουρνά. Η υλοποίησή του θα συμβάλει στην οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ σε πλήρη λειτουργία, το διυλιστήριο θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της βόρειας ζώνης των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, σε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και επισκεπτών.