Από την ημέρα που τα σχολεία έκλεισαν και ολοκληρώθηκαν και οι εξετάσεις των μαθητών στα γυμνάσια και τα λύκεια, τα στελέχη των δύο διευθύνσεων εκπαίδευσης του νομού καθημερινά «σβήνουν και γράφουν», ώστε να καταρτίσουν έγκαιρα τις προτάσεις τους για το μεταφορικό έργο των μαθητών, που θα ξεκινήσει εκ νέου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Αυτό που επιδιώκουν, σύμφωνα και με τα στοιχεία των εγγραφών που έχουν μέχρι σήμερα στη διάθεσή τους, είναι να ιεραρχήσουν όσο καλύτερα γίνεται τις ανάγκες των μαθητών τους, ώστε ο ερχόμενος Σεπτέμβριος να τους βρει πανέτοιμους στο μεταφορικό έργο και έτσι η μεταφορά των μαθητών του Ρεθύμνου από και προς τα σχολεία τους, να εξελιχθεί ομαλά, χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις και κυρίως με ασφάλεια.
Με την έναρξη λοιπόν της νέας σχολικής περιόδου, συνολικά περίπου πέντε χιλιάδες μαθητές τόσο από την πόλη, όσο και από την ενδοχώρα του νομού, θα πηγαινοέρχονται με σύγχρονα και επιθεωρημένα λεωφορεία του ΚΤΕΛ στα σχολεία τους εντελώς δωρεάν, βάσει της ισχύουσας σύμβασης που έχει υπογράψει με τον εν λόγω φορέα η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.
Ευαγγελία Μαντά: «Φέτος θα υπάρξουν αλλαγές στον μεταφορικό χάρτη…»
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την σχολική χρονιά που μας πέρασε, 1.900 μαθητές εκ των οποίων περίπου 400 ήταν νήπια και προνήπια, μεταφέρονταν καθημερινά στα σχολεία τους με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.
Φέτος ο αριθμός αυτός αναμένεται να αλλάξει, μόλις ολοκληρωθούν και οι τελικές εγγραφές που θα γίνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.» η αναπληρώτρια διευθύντρια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, Ευαγγελία Μαντά.
Σύμφωνα με την κα Μαντά, φέτος θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές, καθώς από τον Σεπτέμβριο τίθεται σε ισχύ η υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων στα νηπιαγωγεία. Με βάση λοιπόν τις εγγραφές του Ιουνίου, δέκα νήπια από το 5ο νηπιαγωγείο της Καλλιθέας θα πρέπει να μεταφερθούν στο νηπιαγωγείο του Ρουσοσπιτίου, ενώ άλλα εννέα νήπια από το 6ο και το 14ο νηπιαγωγείο των Περιβολίων, αναγκαστικά θα μεταφερθούν στο νηπιαγωγείο του Μαρουλά. Και μάλιστα η απόσταση από την Καλλιθέα προς το Ρουσσοσπίτι προσδιορίζεται σχεδόν στα έξι χιλιόμετρα, ενώ από τα Περιβόλια στον Μαρουλά είναι περίπου επτά χιλιόμετρα.
«Τα δεκαεννέα αυτά παιδιά θα προστεθούν στις λίστες που καταρτίζουμε τώρα για το μεταφορικό έργο των μαθητών, καθώς το «πήγαινε – έλα» στα σχολεία τους θα γίνεται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ και φυσικά με την παρουσία συνοδού. Φέτος πάντως, προσπαθήσαμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, ώστε να κατανείμουμε όσο γίνεται καλύτερα τους μαθητές στα σχολεία μας, όμως και πάλι, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι καλύφθηκαν σε χρόνο ρεκόρ όλες οι θέσεις στα νηπιαγωγεία της πόλης. Κατ’ επέκταση δεν είχαμε άλλη επιλογή, από το να μεταφέρουμε κάποια νήπια από νηπιαγωγεία του κέντρου προς νηπιαγωγεία των οικισμών μας», τόνισε μεταξύ άλλων η Ευαγγελία Μαντά.
Σίγουρο επίσης θεωρείται ότι με τις τελικές εγγραφές των μαθητών που θα γίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες ανακατατάξεις στα σχολεία που θα φοιτήσουν κάποιοι από τους νέους μαθητές.
Γιάννης Μαρκαντές: «Το ζητούμενο είναι να βελτιωθεί η κατάσταση… »
Και ενώ το μεταφορικό έργο των μαθητών για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί ομαλά και τη νέα σχολική περίοδο, προβλήματα εκτιμάται ότι ενδεχομένως να υπάρξουν στην μεταφορά των μαθητών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού.
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε στην εφημερίδα μας ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Γιάννης Μαρκαντές, το ζητούμενο για τη νέα σχολική χρονιά είναι να η βελτιωθεί η κατάσταση σε ότι αφορά στο μεταφορικό έργο των μαθητών κυρίως στα σχολεία της υπαίθρου.
«Δεχόμαστε αρκετά παράπονα από μαθητές κυρίως της επαρχίας για το θέμα της μεταφοράς τους, με αποτέλεσμα να βλέπουμε κάποια σχολεία, όπως για παράδειγμα στον Μυλοπόταμο, να μην αναπτύσσονται έτσι όπως και εμείς θα θέλαμε. Επίσης παρατηρούμε ότι πολλοί μαθητές μας από τον Μαρουλά για παράδειγμα δυσκολεύονται -λόγω της μεταφοράς- να πάνε στο σχολείο του Σταυρωμένου, ενώ τους είναι πολύ πιο εύκολο να πηγαίνουν σε σχολεία της πόλης. Αυτό που επιθυμώ είναι φέτος να βελτιωθεί η κατάσταση προς όφελος κυρίως των ίδιων των μαθητών», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκαντές.
Με τη γλώσσα πάντως των αριθμών, την προηγούμενη σχολική χρονιά στο Ρέθυμνο 2.834 μαθητές γυμνασίων και λυκείων μεταφέρθηκαν στα σχολεία τους με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Φέτος ωστόσο, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν αυξομειώσεις, έπειτα και από τις τελικές εγγραφές των μαθητών που θα γίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, ένα ακόμα πρόβλημα που θα πρέπει άμεσα να επιλυθεί με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, είναι και αυτό με τη μεταφορά των μαθητών από και προς το νέο σχολικό συγκρότημα του Ατσιποπούλου.
Στην εν λόγω περίπτωση, το ΚΤΕΛ θεωρεί πως είναι αδύνατον το λεωφορείο του να προσεγγίσει έξω από την πόρτα του σχολείου, για λόγους ασφαλείας. Και τούτο επειδή το μεγάλο όχημα δυσκολεύεται με διέλθει με ασφάλεια από μια επικίνδυνη αριστερή στροφή του δρόμου, που βρίσκεται αρκετά μέτρα πριν από το σχολείο.
Το αποτέλεσμα είναι το λεωφορείο να αποβιβάζει τους περίπου 450 μαθητές του γυμνασίου και λυκείου της περιοχής, στην πλατεία του Ατσιποπούλου και τα παιδιά με τα πόδια τους να πηγαινοέρχονται στο σχολείο. Δηλαδή, διασχίζουν μια απόσταση περίπου 800 μέτρων, κατά την οποία δεν υπάρχουν ούτε καν πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος ατυχήματος. Όλη αυτή η κατάσταση πάντως έχει προκαλέσει πολλά παράπονα και γκρίνιες τόσο από τους ίδιους τους μαθητές, όσο και από τους γονείς τους.
Κώστας Σαββάκης: «Περιμένουμε τις τελικές προτάσεις… »
Από την πλευρά της η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου -που έχει πληρώνει το ΚΤΕΛ για το μεταφορικό έργο των μαθητών- αναμένει τις προτάσεις των δύο διευθύνσεων εκπαίδευσης του νομού το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Στη συνέχεια, όπως εξήγησε στην εφημερίδα μας ο διευθυντής της διεύθυνσης διοικητικού και οικονομικού της αντιπεριφέρειας, Κώστα Σαββάκης, θα υπάρξει συνεργασία με τη διοίκηση του ΚΤΕΛ, ώστε να καθοριστούν τα νέα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους.
Σημειώνεται ότι η σύμβαση για το μεταφορικό έργο των μαθητών που έχει υπογράψει η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου με το ΚΤΕΛ δυτικής Κρήτης, είναι τριετής και λήγει τον Ιούνιο του 2020, ενώ κάθε χρόνο το κονδύλι που εξασφαλίζεται για την μετακίνηση των περίπου πέντε χιλιάδων μαθητών αγγίζει τα τρία εκατομμύρια ευρώ.
«Το ΚΤΕΛ όλα αυτά τα χρόνια που συνεργαζόμαστε, κάνει ότι καλύτερο μπορεί, ώστε να μεταφέρει έγκαιρα και με ασφάλεια του μαθητές μας στα σχολεία τους. Έχει ένα στόλο περίπου εκατό λεωφορείων, που χρησιμοποιεί και για τις ανάγκες των μαθητών. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι όλα τα λεωφορεία του, έχουν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, διαθέτουν έμπειρους οδηγούς, ενώ το ΚΤΕΛ προσλαμβάνει και συνοδούς στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο.
Ακόμα θέλω να εξάρω τις προσπάθειες που καταβάλλει και στο θέμα της ταχείας εξυπηρέτησης των μαθητών. Και αυτό διότι ενώ ο νέος νόμος προβλέπει ως μέγιστη ώρα αναμονής την μία ώρα και το ΚΤΕΛ προσπαθεί να περιορίσει αυτό τον χρόνο, ώστε τα παιδιά να μην περιμένουν πολλή ώρα το λεωφορείο. Άρα, σε γενικές γραμμές είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και μόνο θετικό πρόσημο μπορώ να βάλω σε αυτή τη συνεργασία με τη διοίκηση του ΚΤΕΛ», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Σαββάκης.
Επιπλέον, η κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α.) που είναι σε ισχύ, προβλέπει συν τις άλλοις και την οικονομική αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων αναγκών στις μετακινήσεις των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, σύμφωνα με τα όσα πρόσθεσε στα «Ρ.Ν.» ο Κώστας Σαββάκης.