Σε επίσχεση εργασίας από τις 12 Μαΐου θα προχωρήσουν οι γιατροί του Ρεθύμνου συμμετέχοντας στην πανελλήνια κινητοποίηση, που προκήρυξε η έκτακτη γενική συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και στην οποία αναμένεται να δώσουν το παρόν όλοι οι εργαζόμενοι σε ιατρικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, καθώς και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργο Στεφανάκη η διαβούλευση μεταξύ της επιτροπής διαπραγμάτευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, δεν είχε θετική έκβαση για τους γιατρούς, οι οποίοι μετά το αδιέξοδο, το οποίο προέκυψε στον διάλογο για τα ζητήματα παροχής υπηρεσιών υγείας μέσω του ΠΕΔΥ και του ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν δυναμικές κινητοποιήσεις.
Μιλώντας χθες στα «Ρ.Ν.» ο κ. Στεφανάκης επισήμανε, ότι συμμερίζεται απόλυτα τη θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ότι το «ναυάγιο» στις συνομιλίες «βαρύνει αποκλειστικά και μόνον την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας» και δήλωσε επιπλέον, ότι η σοβαρή αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να εκπληρώνει έγκαιρα τις υποχρεώσεις του προς τους γιατρούς και γενικότερα προς τους παρόχους Υγείας διαμορφώνει μια εκρηκτική κατάσταση, τονίζοντας ότι «Η διοίκηση του οργανισμού δεν υπολογίζει τον κόπο και τον ιδρώτα των γιατρών αλλά κυρίως των ασφαλισμένων».
Επιπλέον σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί επισήμαναν χθες, ότι «Η αδυναμία της Πολιτείας να εξασφαλίσει ικανοποιητική και αποτελεσματική περίθαλψη στους πολίτες μέσα από προϋπολογισμό δαπανών, που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες και όχι προϋπολογισμό που θα οδηγεί σε εξαθλίωση, καθώς και η ανικανότητα διοικητικών και πολιτικών παραγόντων να εφαρμόσουν κανόνες συνταγογράφησης και ελέγχου των διαγνωστικών εξετάσεων, μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία, οδηγούν τον κλάδο του ιατρικού σώματος σε σημείο να μην μπορεί να προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες περίθαλψης».
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου καλεί τα μέλη του σε επίσχεση εργασίας από τις 12 Μαΐου και μετά, με βασικό αίτημα την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς.
Αντιδρούν οι γιατροί στην επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση
Στο μεταξύ έντονες είναι οι αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου απέναντι στην απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη να προωθήσει την επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου σχεδιάζουν εκ νέου να εξαντλήσουν κάθε δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη εναντίον του μέτρου, καθώς όπως είπε πρόκειται για απαράδεκτη κίνηση από πλευράς υπουργείου, κυρίως γιατί από πλευράς του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει διαταχθεί η αναστολή εφαρμογής του μέτρου.
Ο κ. Στεφανάκης επισήμανε ότι είναι κοινή θέση όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος προκειμένου να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση δαπανών αλλά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και όχι με το απαράδεκτο μέτρο του πλαφόν, που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, ταλαιπωρεί τους γιατρούς και δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των ασθενών.
Στο μεταξύ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με χθεσινή ανακοίνωσή του κατήγγειλε ως αντιδεοντολογική και αντιεπιστημονική τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας και δήλωσε έτοιμος να προσφύγει στη δικαιοσύνη, «Προκειμένου να ακυρωθεί εκ νέου η προσπάθεια του υπουργού Υγείας να περιορίσει δραματικά τις δυνατότητες των ασφαλισμένων και των ασθενών να διατηρούν απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατρική και την φαρμακευτική τους περίθαλψη» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η σχετική ανακοίνωση, η οποία κοινοποιήθηκε από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αισθάνεται την υποχρέωση να καταγγείλει ως αντιδεοντολογική και αντιεπιστημονική τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία θα επανέλθει το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με αίσθημα ευθύνης έναντι των πολιτών και των ιατρών της χώρας μας, δηλώνει ότι θα προσφύγει πάραυτα στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ακυρωθεί εκ νέου η προσπάθεια του υπουργού Υγείας να περιορίσει δραματικά τις δυνατότητες των ασφαλισμένων και των ασθενών να διατηρούν απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατρική και την φαρμακευτική τους περίθαλψη.
Σε μία εποχή κατά την οποία η χώρα μας «μετράει» περί τους 2,5 εκατ. ανασφάλιστους κατοίκους, κανένας περαιτέρω αποκλεισμός από την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη δεν μπορεί να γίνει ανεκτός».
Η ταλαιπωρία για τους πολίτες συνεχίζεται
Στο μεταξύ μέσα σε αυτό το κλίμα η ταλαιπωρία των πολιτών που έχουν ανάγκη την παροχή υπηρεσιών υγείας μέσω ΕΟΠΥΥ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση καθώς, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου δεν καταφέρνει να λύσει κανένα πρόβλημα και βέβαια οι θέσεις γιατρών παραμένουν κενές.
Υπενθυμίζεται ότι στα πολυιατρεία του Ρεθύμνου υπηρετούν μόνο πέντε γιατροί, ενώ περισσότερες από είκοσι θέσεις παραμένουν κενές.